Kadına şiddete karşı duyarlılık arttı
Kadına yönelik şiddet 2020’de de toplumun kanayan yarası oldu. Pınar Gültekinler, Aleyna Çakırlar, Aylin Sözerler… Vahşice katledilen kadınların acısını yüreğimizde hissettik. Devletin milletle el ele seferberlikle yaramızın sarılacağı günlere bir kez daha özlem duyduk.
Devlet 2019’un sonu 2020’nin ilk günlerinde şiddete karşı önemli kararlar aldı. Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının yayımladıkları genelge ile şiddeti önleyici adımların önündeki engelleri kaldırdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geçen yıla göre kadın cinayetlerinin yüzde 24 azaldığını söyledi.
- İçişleri Bakanlığı “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Genelgesi” yayımladı. Genelge ile 500 bin kolluk personelinin aile içi ve kadına
yönelik şiddetin önlenmesi konusunda hizmet içi eğitime tabi tutulması kararlaştırıldı. Valilikler ve kaymakamlıklar bünyesinde oluşturulan il koordinasyon kurullarının şiddete yönelik kurumlar arası işbirliğini sağlaması istendi. Öğretmenler, aile hekimleri, muhtarlar gibi tüm kamu görevlilerinin şiddet konusunda eğitilmeleri ve bildirimde bulunmaları sağlandı. Emniyet ve jandarmada kadına yönelik şiddet konusunda uzmanlaşan birimlerin kurulması kararlaştırıldı. Genelge ile şiddet mağduruna delil aranmaksızın koruyucu tedbir verilmesi istendi. Şiddet uygulayanın ruhsatlı silahının alınması uygulamaya kondu. (1 Ocak 2020)
- İçişleri Bakanlığı genelgesine paralel olarak 18 Aralık’ta da Adalet Bakanlığı kadına yönelik şiddetle ilgili genelge yayımladı. Her iki
genelgenin bir sonucu olarak kadına yönelik şiddetle mücadelede "koruyucu tedbir" kararları 2019’a göre yüzde 45, "önleyici tedbir" kararları da yüzde 72 arttı.
- 2015 yılında 81 il merkezinde kurulan aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadele büro amirliklerinin sayısı Türkiye genelinde bin 86
şube müdürlüğü ve amirliğine ulaştı.
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İstanbul Sözleşmesi’ni bir daha gözden geçireceğiz. Bununla ilgili çalışma yapacağız”
dedi. Türkiye temmuz ayında İstanbul Sözleşmesi’ni tartıştı. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, İstanbul Sözleşmesinin Türkiye’ye çürümüş, erkek ve kadın cinsiyetlerinin ortadan kalktığı, eşcinselliğin normalleştirildiği bir toplum dayattığını söyledi. Perinçek, “Sözleşmeyi denetleyenler Türkiye’de kadını falan aramıyor. Kürt kadını, Alevi kadını arıyor… 6284’e sahip çıkıyoruz. O Türkiye’nin toplumsal kadın mücadeleleriyle kazandığımız toplumsal hak ve hukuku düzenlemektedir. İstanbul Sözleşmesi ise Batı’nın Türkiye’ye dayattığı bir sözleşmedir” açıklamasında bulundu.
- 2016'da 304, 2017'de 353, 2018'de 279, 2019'da 336 kadın öldürüldü. Kadın cinayeti sayısının düştüğünü belirten İçişleri Bakanı
Süleyman Soylu, "2020 yılı içinde 6284 sayılı kanun kapsamındaki kadın cinayeti sayısı 259'dur. Geçen yılın tamamında sayı 336'ydı" dedi. (30 Aralık 2020)
Şiddet gören kadınların tek tuşla kolluk birimlerinden yardım isteyebildiği KADES uygulamasında kullanıcı sayısı 1 milyon 250 bine ulaştı. 60 bin ihbar geldi.