Kadına yönelik şiddette cezalar arttı
Kadına yönelik şiddetle ilgili ceza kapsamı genişledi. Kadına karşı ve görevi sırasında sağlık personeline karşı işlenen kasten yaralama, tutuklamanın esas olduğu suçlar kapsamına alındı. Failin eylemli pişmanlığı olmaksızın iyi hal indirimi verilemeyecek.
Kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kamuoyunda çok tartışılan iyi hal indiriminde failin pişmanlığını eylemli olarak göstermesi gerekecek. Kadına yönelik şiddetle ilgili cezalar artırıldı. Meclise gelen taslak değişiklik olmaksızın yasalaştı. Vatan Partisi Öncü Kadın Hukuk Komisyonu Başkanı Av. Zühre Genişel, “Yasa kadınlar lehine değişti. Bunlar olumlu adımlar, bir taraftan şiddeti cezalandırmakla birlikte önleyici yaklaşımların da geliştirilmesi önemli” dedi.
Failin pişmanlık içermeyen davranışları, takdiri indirim nedeni olarak kabul edilmeyecek. Failin salt indirim almaya yönelik kılık ve kıyafetine özen göstermesi, takım elbise giymesi, kravat takması gibi duruşmadaki şekli tutum ve davranışları, takdiri indirim nedeni olarak dikkate alınmayacak. Takdiri indirim uygulanması halinde ise gerekçeleri kararda mutlaka gösterilecek. Kadına karşı şiddetle daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın sağlanabilmesi amacıyla kasten öldürme, kasten yaralama, tehdit, işkence ve eziyet suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezası artırılacak. Kasten öldürme suçunun kadına karşı işlenmesi hali bu suçun nitelikli halleri arasına alınacak. Kasten öldürme suçunda ceza müebbet hapis iken bu suçun kadına karşı işlenmesi halinde verilecek ceza ağırlaştırılmış müebbet hapse çıkarılacak.
Basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek kasten yaralama suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezanın alt sınırı 4 aydan 6 ay hapse yükseltilecek. İşkence suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezanın 3 yıl olan alt sınırı 5 yıl hapse çıkarılacak. Eziyet suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezanın 2 yıl olan alt sınırı 2 yıl 6 ay hapse yükseltilecek.
Hayata, vücut veya cinsel dokunulmazlığa yönelik bir saldırı gerçekleştirileceğinden bahisle işlenen tehdit suçunun mağdurunun kadın olması halinde cezanın 6 ay olan alt sınırı 9 ay hapse çıkarılacak.
ISRARLI TAKİP
Israrlı takip olarak nitelendirilen fiiller müstakil suç olarak tanımlandı. Israrlı bir şekilde fiziken takip etmek ya da haberleşme ve iletişim araçlarını, bilişim sistemlerini veya üçüncü kişileri kullanarak temas kurmaya çalışmak suretiyle bir kimse üzerinde ciddi bir huzursuzluk oluşmasına ya da kendisinin veya yakınlarından birinin güvenliğinden endişe duymasına neden olan faile 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Israrlı takip suçunun, çocuğa ya da ayrılık kararı verilen veya boşandığı eşe karşı işlenmesi; mağdurun okulunu, iş yerini, konutunu değiştirmesine ya da okulunu veya işini bırakmasına neden olması; hakkında uzaklaştırma ya da konuta, okula veya iş yerine yaklaşmama tedbirine karar verilen fail tarafından işlenmesi halinde faile 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bu suçun soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olacak. Israrlı takip suçunda uzlaştırma hükümleri uygulanmayacak.
BARO AVUKAT GÖREVLENDİRECEK
Yasayla kadına karşı işlenen kasten yaralama suçu ile sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama suçları tutuklamanın esas olduğu katalog suçlar arasına alındı.
Kasten yaralama suçunun, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı işlenmesi ya da canavarca hisle işlenmesi halleri de katalog suç olacak.
Soruşturma ve kovuşturma evrelerinde özellikle şiddet mağduru kadınların, istemleri halinde baro tarafından görevlendirilecek avukatın hukuki yardım ve desteğinden ücretsiz şekilde faydalanmaları sağlanacak ve hak arama yollarını etkin bir şekilde kullanabilmelerine imkan tanınacak.
ETKİN MÜCADELENİN İŞARETİ
Vatan Partisi Öncü Kadın Hukuk Komisyonu Başkanı Av. Zühre Genişel, yeni düzenlemeyle ilgili Aydınlık’a değerlendirmede bulundu: “Kadına yönelik şiddet olayları ile daha etkin mücadele için cezalarda artırma yoluna gidildiği görülüyor. Kadınlara karşı işlenen suçlarda soruşturma ve kovuşturma aşamasında avukat yardımı kolaylaştırılarak kadınların mağdur ve katılan sıfatı ile daha etkin savunulması ve haklarını kullanabilmesi sağlanmaya çalışılıyor. Israrlı takip ayrı bir suç olarak kabul edilip uzlaştırma kapsamı dışında tutulmuş bu madde de kadına yönelik şiddetin daha boyutlu olarak ele alındığını gösteriyor. İyi hal indiriminde de failin pişmanlığını eylemli olarak göstermesi yönünde gerçekçi bir düzenleme yapıldı. Ayrıca mahkemelere indirim gerekçelerini somut olarak açıklamaları konusunda sorumluluk yükleniyor. Tutuklama nedeninin varlığının kabul edildiği katalog suçlardan olan silahla yaralama suçundaki silah ibaresinin kaldırılması şiddete yönelik toleransın azaldığını, daha etkin mücadelenin planlandığını gösteriyor. Tutuklamanın en ağır tedbir olduğu düşünüldüğünde caydırıcılığın sağlanmaya çalışıldığı açık. Bunlarla birlikte 6284 sayılı yasada henüz uygulama alanı bulmamış ya da genişçe yer bulmayan failin şiddeten uzaklaşmasına yönelik tedbirlerin genişletilmesi gerekiyor. Failin rehabilitasyonu Türkiye’de henüz çok uygulanabilir değil. Kadına yönelik şiddetle ilgili yapılan soruşturmalarda daha etkin daha hızlı ve daha sonuç odaklı çalışmalar yürütülmeli. Kollukta ve adli birimlerde uzmanlaşmış personellerle hızlı sonuç sağlanması mümkün. Ceza kanununda yapılan bu değişikliklerle birlikte ek tedbirler alınmalı.”
SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN MESLEKİ SORUMLULUK KURULU
Kanuna göre, kamu veya özel sağlık kurum ve kuruluşları ve vakıf üniversitelerinde görev yapan hekim ve diş hekimleri ile diğer sağlık meslek mensuplarının sağlık mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle yapılan soruşturmalar hakkında Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümleri uygulanacak. Soruşturma izni, Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Mesleki Sorumluluk Kurulu tarafından verilecek. Kamuda görevli sağlık meslek mensuplarının yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle idare tarafından ödenen tazminattan dolayı ilgilisine rücu edilip edilmeyeceğine ve rücu miktarına, ilgilinin görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle görevini kötüye kullanıp kullanmadığı ve kusur durumu gözetilerek Mesleki Sorumluluk Kurulunca 1 yıl içinde karar verilecek.