Kadınlar topluyor erkekler işliyor
Enginar talebinin önemli bölümünü karşılayan Aydın'da tarladan kesilen ürünlerin sofraya yolculuğunda marifet gerektiren ayıklama işi için Ankara'dan gelen ayrı bir ekip görev alıyor.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine göre kentte 5 bin 167 hektarlık alanda yaklaşık 8 bin ton enginar üretiliyor.
Şubat sonunda başlayan ve mayıs sonunda tarladan çıkılan hasat sürecinde enginarları soyma ve ayıklama işlemi de haziran ayı ortalarında tamamlanıyor.
Enginar hasadının çoğunda kadınlar görev alırken ürünün işlenmesi aşamasında ise görevi erkekler devralıyor.
TANESİ 70 KURUŞ
Bu konuda yıllardan bu yana uzmanlaşan ve genelde Ankara bölgesinden gelen tarım işçileri, yılın yaklaşık 3 ayını Aydın'da enginar soyarak geçiriyor. Ürünü ellerinde döndürüp keserek ayıklayan işçiler, enginar başına 70 ila 90 kuruş alıyor. El beceresi yüksek olanlar günde 2 bine kadar enginar soyabiliyor.
DENEYİMLİ İŞÇİ BULMAK ZORLAŞTI
Aydın Enginar Üretim Satış Pazarlama Kooperatifi (AYENÜRSA) Başkanı Kenan Kaçar, kentten Türkiye'nin her noktasına enginar gittiğini söyledi. Aydın'da enginar temizleme işlerinde çalışanların çoğunun Ankara'dan geldiğini belirten Kaçar, "Bu bir el becerisi, herkes bunu soyup ayıklayamaz. Bizler de enginar üretimi yapıyoruz ama arkadaşlarımız kadar hızlı yapamayız. Çok büyük tehlikesi var bunların. Bıçakları usturadan daha keskin. Devamlı erkekler çalışıyor çünkü hem bilek gücü hem de el becerisi istiyor." ifadelerini kullandı.
Kazancı iyi olmasına rağmen temizleme işlemini yapan kişi sayısının yıldan yıla azaldığına dikkati çeken Kaçar, gençlerin bu işi benimsememesi nedeniyle deneyimli işçi bulmakta güçlük çektiklerini aktardı.
GÜNDE 2 BİN TANE SOYUYOR
İşçilerden 70 yaşındaki Haluk Koral da çocukluğundan beri bu işte çalıştığını belirtti. İşin kendisi için bir alışkanlığa dönüştüğünü anlatan Koral, bıçağın keskin olmasından dolayı birkaç kez de elini kestiğini söyledi.
38 yaşındaki Vehbi Baş ise sezonluk işçi olarak Aydın'a gelerek kazanç elde ettiklerini söyledi. Tamamen el emeğine dayalı bir iş yaptıklarını vurgulayan Baş, "Günlük 13-14 saat çalışıyoruz, yoğun çalışıyoruz. Hareketlerinizin seri olması gerekiyor. Günde 1500-2000 tane arası yapabiliyorsunuz. Hırs, azim, istek hepsi olması lazım." diye konuştu.
73 yaşındaki Hüseyin Arslan da yarım asırdır bu işte çalıştığını belirterek, enginar temizlemenin bir el sanatı olduğunu, böylesi ince bir işçiliğe gençlerin ilgisinin çok az olduğunu dile getirdi.
‘KİMİNİN PARASI KİMİNİN DUASI’ DİYEREK 30 YILDIR BIÇAK BİLİYOR
Trabzonlu 73 yaşındaki bıçak ustası Fevzi Çakmak, "kiminin parası, kiminin duası" diyerek mesleğini 30 yıldır icra ediyor.
Ortahisar ilçesine bağlı 1 Nolu Erdoğdu Mahallesi'nde kullanılmayan 2 katlı binayı kiralayan Çakmak, alt katta bıçak bileme, tamir, satış ve el işçiliğine yönelik hem atölye hem de satış yeri oluşturdu.
Çocukluğunda aile büyüklerinden öğrendiği bıçakçılığı, belediyeden emekli olduktan sonra mesleğe dönüştüren Çakmak, yaklaşık 30 yıldır aynı mahallede mesleğini sürdürüyor.
"Kiminin parası kiminin duası" diyerek esnaflık yapan Çakmak, işini sevdiğini söyledi.
Bıçakçılığa ticari olarak başladığını ancak artık hobi amaçlı sürdürdüğünü anlatan Çakmak, "Fakir fukaradan para almam. Bu kapıdan kimse 'param yok' diye dönmedi, dönmeyecek. Bir de askerlerden para almam, ne kadar iş gelirse ücretsizdir." dedi.
‘ASKERİYEDEN ÜCRET ALMAM’
Çakmak, bir çocuğunun asker ol
duğunu belirterek, "Onların orada ne yaptıklarını görüyorum.
Asker borcunu fazlasıyla ödüyor. O asker olmasa bu dükkan olmaz. O düşünceyle askeriyeden ücret almam." diye konuştu.
Bina sahibinin kendisinden kira almadığını kaydeden Çakmak, bıçak bileme ve tamirinin yanında balta, orak, keser gibi tarım aletleri de yaptığını ifade etti.
Çakmak, "Türkiye'nin her tarafından müşterilerim var. Telefonla beni arıyorlar, istedikleri ürünleri yapıp kendilerine gönderiyorum." dedi.