Kadınlar yerel yönetimlerden beklentilerini anlattı: Erişilebilir hizmet güvenli şehir
Değişik kesimlerden kadınlara sorularımızı yönelterek yerel yönetim adaylarından beklentilerini sorduk. Kadınların yerel yönetimlerde daha fazla temsil edilmesi ve karar alma süreçlerinde bulunmasından günlük yaşama kadar birçok talep sıralandı
Yaklaşan yerel seçimlerin öncesinde, kadınlar ‘biz de varız’ diyerek yerel yönetimlerden beklentilerini Bindallı’ya anlattı. Kreşlerin ve çocuk bakım hizmetlerinin erişilebilirliğinin artırılması, engellilere yaşanabilir şehirler sunulması, güvenli ulaşım, istihdam gibi birçok istek dile getirildi. Türkiye Denizciler Sendikası Endüstri İlişkileri Uzmanı Cansu Altınkaya, yerel seçimlerin herkesi ilgilendiren önemli bir süreç olduğunun altını çizerek şunları kaydetti:
“Ancak kadınların beklenti ve talepleri özel bir öneme sahiptir ve olmalıdır. Kadınların işe alım süreçlerinde ve kariyer planlamalarında, adil bir ortamın sağlanması gerekmektedir. Yetenekleri ve nitelikleri doğrultusunda iş bulma ve terfi etmede kolaylıklar sağlanmalıdır. Bu, toplumun genel ekonomik kalkınmasını da olumlu yönde etkileyecektir. Çünkü kadınlar iş ve aile yaşamlarını dengelemekte sık sık zorlanıyorlar. Hepimiz, özel olarak işim nedeniyle ben buna çok yakından şahit oluyorum.
BAKIM HİZMETLERİ ÖNEMLİ
“Kreşlerin ve çocuk bakım hizmetlerinin erişilebilirliğinin artırılması, bu durumda kadınların iş gücüne katılımının daha etkin olması ve fazla rol alması sağlanabilir. Ayrıca esnek çalışma saatleri, aile izinleri gibi politikalar da desteklenip geliştirilirse, kadınları işgücü piyasası içinde daha fazla göreceğimizi umut ediyoruz.
YANMAYAN IŞIK KALMASIN
“Kadınlar güvenli ve erişilebilir toplu taşıma hizmetlerine de ihtiyaç duymaktadır. Yerel yönetimlerin, toplu taşıma araçlarını kadınların daha güvenli kullanabilmeleri yönünde gerekli planlamaları yapması, gerekli güvenlik önlemlerini alması, şehir plânlamasında kadın ve çocukların ihtiyaçlarını dikkate alarak hareket etmesi gerekmektedir. Örneğin gece saatlerinde güvenli ulaşım imkanlarının sağlanması gerekmektedir. Bir başka örnek, sokaklarda yanmayan ışık olmamalıdır.
“Kadına şiddet ve taciz gibi acil durumlarda, güvenli sığınma ve destek hizmetlerine erişim kolaylıkla sağlanmalı ve bilgilendirmelerle bu hizmetlerden nasıl yararlanılacağı, nasıl hareket edileceği kadınlara duyurulmalıdır. Kadın Destek Merkezleri’nin güçlendirilmesini, belediyelerin kadınların korunması ve desteklenmesi için daha etkin rol almasını istiyoruz.
TEMSİL ÖNEMLİ
“Kadınların yerel yönetimlerde daha fazla temsil edilmesi ve karar alma süreçlerinde bulunması önemli. Yerel yönetimler kadınların sesini duyurabileceği, karar alma mekanizmasının içinde olacağı görevlendirmeler yapmalı, platform ve birlikler oluşturulmalıdır. Kadınların daha fazla görev alması için, göreve gelebilmeleri için teşvik edilmeli, alan açılmalı, gerekli önlemler alınmalıdır. “Sonuç olarak yerel yönetimlerde kadınların beklenti ve talepleri, toplumun çok daha geniş kesimlerinin ferah ve sağlıklı kentlerde yaşamasına neden olacaktır. Seçmen, yerel seçimde belediye başkanı adaylarının bu beklentileri karşılayacak plan ve projelerinin neler olduğunu inceleyebilmeli, kadınlar seçimini ona göre yapmalıdır. Neler yapıldığına ve nelerin yapılması gerektiğine ilişkin daha yüksek sesle taleplerin dile getirilmesi gerektiğini söylemek yanlış olmaz.”
ENGELLİLER DE ŞEHİRLERDE!
Engelli Kadın Derneği Başkanı Canan Aykanat da Türkiye yüzyılında kadınların yerel yönetimlerindeki yerine ilişkin yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı: “Sokaklarda, mahallelerde, parti binalarında verilen emeğin karşılığına, temsiliyetine bir göz atalım: TBMM’de 600 milletvekilinden 12’si kadın. Yani yüzde 2’si, peki engelli kadın milletvekili sayısı kaç, sadece 1. Tüm belediye başkanlarının yüzde 2.86’sı ve muhtarların da yalnızca yüzde 1.34’ü kadın. Bu vahim tablo karşısında yapmamız gereken, kadının sesinin-sözünün-talebinin buralarda daha fazla yankı bulmasını sağlamak olmalıdır.”
TALEPLERİNİ SIRALADI
Engelli kadınların yerel yönetimlerden beklentilerine ilişkin sorumuzu yanıtlayan Aykanat, şunları sıraladı:
-
Güvenli sokaklar, güvenli şehir,
-
Kadınlara sağlanan mevcut haklarda eşit paylaşım,
-
Erişilebilir bir kent, ulaşılabilir yöneticiler ve şeffaf bir yönetim,
-
Kadın kooperatif ve kadın kuruluşlarına, her ilçede mutlaka 1 toplu satış alanı yapılması,
-
Sağlıklı kadınlar için yapılacak olan her etkinliğe, plâna, projeye engelli kadınların da dahil edilmesi,
-
Ötekileştirme ve cinsiyetsizleştirme konusunda gereken önlemleri almak.
ÇALIŞAN ANNELERE DESTEK
Bursa Uludağ Görme Engelliler Derneği Sekreteri Hilal Akçin beklentilerini oldukça tek tek sıraladı: “Çalışmayan ev hanımlarına devlet desteğinin daha fazla olmasını ve çalışan annelerin daha erken emekliliğe hak kazanmasını isterim. Kadın ve çocuklara yönelik saldırı ve istismarlara ağır cezalar verilmesini, hatta affolmamasını istiyorum. Kentler, ferah ve güvenli olmalı. Kadınlar iş gücüne katılmak istiyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği dayatması değil, cinsler eşit işe alınmalı.Belediye hizmetleri taşeron şirketlerle yürütülemez.”