Kadınların işe dönüşünde patronlara görev düşüyor
Kadınların işlerini kaybetme olasılığı erkeklere göre 4 puan daha fazla. Araştırmalara göre işte cinsiyet eşitsizliği 80'li yıllardan bu yana en kötü durumda. Citrix Bölge Müdürü Rentzepi, salgın sonrası işe dönüş sürecinde iş liderlerine öneriler yaptı
2020'nin başlarında, tarihte ilk kez, ABD iş gücünde erkeklerden çok kadınlar yer almıştı. Onlarca yıldır hiç durmadan yapılan çalışma ve kampanyaların ardından bu, cinsiyetler arası eşitliği destekleme yolunda büyük bir kilometre taşı oldu. Ardından Kovid virüsü vurdu ve Nisan 2020'de, ABD'deki iş kayıplarının toplamda 5.4 milyona tekabül eden yüzde 55'lik oranı, kadınlar tarafından hissedildi. Aralık ayında, kadınlar, ABD ekonomisindeki net bin 400 iş kaybının yüzde 100'ünü oluşturdu. Bu iç karartıcı veriler ABD'ye özgü değil. McKinsey'e göre, dünya genelinde, kadınlarda Kovid-19 virüsünden kaynaklanan iş kayıpları, erkeklerinkinden 1.8 kat daha fazla. Aynı raporda, kadınların küresel istihdamın yüzde 39'unu, ancak genel iş kayıplarının yüzde 54'ünü oluşturduğu belirtiliyor. Burada Birleşik Krallık'ta, Cambridge, Oxford ve Zürih üniversitelerinden ekonomistler, yeni işsizlerin oranının erkeklerde yüzde 13'e kıyasla, kadınlarda yüzde 17 olmasıyla birlikte, kadınların işlerini kaybetme olasılığının erkeklere göre yüzde 4 puan daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Mali Araştırmalar Enstitüsü'ne göre, İngiliz annelerin sokağa çıkma kısıtlaması sırasında işlerini kaybetme veya bırakma olasılığı, babalara kıyasla bir buçuk kat daha fazla. Salgın, cinsiyet eşitliğini otuz yıl geriye götürdü.
SADECE YÜZDE 12 OFİSE DÖNMEK İSTİYOR
Araştırmalara göre seksenli yılların başından beri kadınların işgücüne katılım oranlarının bu kadar düşük olduğunu görülmedi. Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Citrix Doğu Avrupa, Türkiye ve İsrail Bölge Müdürü Vicky Rentzepi, “Citrix tarafından Birleşik Krallık'ta bulunan bin çalışanla yapılan son araştırmaya göre, çalışanların yalnızca yüzde 12'si salgın sonrası ofise dönmek istiyor ve yüzde 62'si, uzaktan çalışma seçenekleri sunmayan işletmelerin en yetenekli çalışanları kaybedeceğini düşünüyor. Resmi verilerin analizinde, işyerine daha uzun ulaşımların, hem erkekler hem de kadınlar için daha yüksek maaşla ilişkili olduğu, ancak kadınların işe gitmek için yüzde 20 oranında daha az zaman harcadığı ortaya kondu. Bu iş yerine ulaşım ihtiyacını ortadan kaldırmamız durumunda, kadınlar, daha önce ofisin konumu nedeniyle reddettikleri daha iyi, daha üst düzey işleri istemeye ve kabul etmeye daha istekli hale gelebilirler” dedi.
DAHA AZ MAAŞLA AYNI BEKLENTİ
Yarı zamanlı ve esnek çalışma saatlerine geçişin, kadınlar anne olduğunda yaygın görülen bir durum olduğunu belirten Rentzepi, şunları aktardı: “Ancak çoğu kez, durumun ortaya koyduğu gerçek, bu esnekliğin bir bedelinin olması ve kadınların, halen yüzde 20 veya yüzde 40 daha az parayla ve aynı beklentiler ve temel performans göstergeleriyle, kendilerini yine de tam zamanlı bir işte çalışırken bulmalarıdır. Bu, kadınların kariyerlerini engellemenin ve hatta tükenmişliğe yol açmanın yanı sıra, cinsiyete dayalı ücret farkını daha da derinleştiriyor. Yarı zamanlı çalışanlar, tam zamanlı hedeflerine ulaşmaya devam ediyorlarsa, masalarında ne kadar süreyle oturdukları gerçekten önemli midir? Sonuçların harcanan saatler üzerinden değerlendirilmesi, hem çalışan hem de işveren için uygun olduğu sürece, esnek bir çalışma ilkesi, sıkıştırılmış bir çalışma haftası veya herhangi bir sayıda başka kombinasyonlar şeklinde olabilir. Ayrıca bu çalışma programlarını tüm çalışanlara sunarak, 'doğum sonrası işten ayrılan kadın' yaftalamasını ortadan kaldırmaya başlayabiliriz.”
CÖMERT DOĞUM İZİNLERİ VERİLMELİ
“İş liderleri, çalışanlarının evlerinde olup bitenleri kontrol edemeseler de, aileleri cinsiyet açısından daha fazla denge kurmaları için destekleme fırsatına sahip. Evde eşitliği desteklemenin ilk güçlü adımı, cömert ve eşit nitelikte doğum izni vermektir” diyen Rentzepi, ayrıca şunları aktardı: “Tarihsel olarak, çocuk bakımı nedeniyle işe ara vermelerinin bir sonucu olarak, annelerin özgeçmişlerinde boşluklar olması olasılığı yüksektir. Ayrıca Kovid virüsü nedeniyle iş kaybetme veya bırakma olasılığının en yüksek olduğu kadınlarda, bu potansiyel engel, pandemi sonrası her zamankinden daha yaygın olacaktır. Yöneticiler ve işe alım görevlileri, özgeçmişlerdeki boşluklardan rahatsız olmamalı ve bunun yerine, işgücüne dönen kadınları (ve erkekleri) nasıl destekleyebileceklerine bakmalıdırlar. İşe dönüş programınız var mı? Becerilerini yenilemek isteyen kişilere destek sağlayabilir misiniz? Amazon ve Facebook tarafından sunulanlar gibi 'geri dönüşler' sağlayabilir misiniz? Özgeçmişlerdeki boşlukların, genellikle önemli beceriler geliştirmek için harcanan zamanı maskelediğini unutmayın.”