Kadınların işgücüne katılma oranı yüzde 34
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, hayata geçirilen politikalarla kadın istihdamının 2021 Temmuz ayı rakamları itibarıyla 9 milyonu aştığını belirterek, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıyla birlikte gerçekleştirdiğimiz uygulamalarla, 2002 yılında yüzde 27,9 olan kadınların iş gücüne katılma oranı 2021 Temmuz döneminde yüzde 34'e yükseldi." dedi.
Yanık, Bakanlık tarafından sivil toplum iş birliğinin güçlendirilmesi amacıyla düzenlenen "Sivil Toplum Buluşmaları"nın ilkine başkanlık etti. Bakan Yanık, burada yaptığı konuşmada, bir milletin birlik ve beraberliğini devamlı kılan en belirleyici değerin her zaman adalet olduğunu söyleyerek, "Bu anlamda kadının insan haklarının teslim edilmesi son 19 yıldır hükümetlerimiz için öncelikli hedefler arasında yer almıştır." dedi. Bu doğrultuda 19 sene içinde, Medeni Kanun, İş Kanunu ve Türk Ceza Kanunu gibi temel kanunlarda yapılan eşitlikçi reformlarla, Türkiye'de tüm mevzuatı, kadın-erkek fırsat eşitliği ilkesini gözeten bir yapıya kavuşturduklarını ifade eden Yanık, Anayasa'nın 10. maddesinde yapılan değişiklikle kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık ilkesini getirdiklerini ifade etti.
EĞİTİMLE İSTİHDAM DOĞRU ORANTILI
Yanık, kadınların eğitim imkanlarına erişimi arttıkça toplumsal katılımlarının da arttığına ve sosyal statülerinin iyileştiğine dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sonuç olarak karar alma mekanizmalarında daha çok yer alabiliyorlar. Ayrıca iş gücüne katılma oranları da artıyor. Artık kamuda görev yapan personelin yüzde 40'ını, üniversitelerimizdeki kadın öğretim görevlilerinin yüzde 50'sini, öğretmenlerimizin yüzde 60'ını, hakimlerin yüzde 46'sını kadınlar oluşturuyor. Avukatlarda da yüzde 50'ye yakın bir oran var. Benzer şekilde TBMM'de kadın milletvekili oranında da artış görülüyor. 2002 yılında yüzde 4,4 olan kadın milletvekili oranı bugün yüzde 17,45 seviyesine yükseldi."
Kadınları çalışma hayatında da güçlendirmeye devam ettiklerine işaret eden Yanık, 81 ilde "Finansal Okuryazarlık ve Kadınların Ekonomik Güçlenmesi" konulu seminerlerle bugüne kadar 570 bin 591 kişinin farkındalığının ve cesaretinin artmasına destek olduklarını söyledi. Yanık, "Ayrıca Hükümetimiz Ulusal İstihdam Stratejisi’nde (2014-2023) kadınlarımızın istihdamına ilişkin politikalara önem verdi ve bu strateji kapsamında ilgili bakanlıklarımızla koordinasyon içinde çalışıyoruz." diye konuştu.
19 YILDA 6.1 PUAN ARTIŞ
İŞKUR aracılığıyla kadınların iş gücü piyasasına katılımını kolaylaştırmak ve sürdürülebilir istihdamı desteklemek amacıyla Aktif İşgücü Piyasası Programları uygulandığını hatırlatan Yanık, şu bilgileri verdi: "Bu programlardan 2002 yılından 2021 Ağustos tarihine kadar toplam 4 milyon 400 binden fazla kişi faydalandı ve bu programlardan yararlananların yarıdan fazlasını ise kadınlar oluşturuyor. Hayata geçirdiğimiz politikalarımızla bugün kadın istihdamı 2021 Temmuz ayı rakamları itibarıyla 9 milyonu aştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıyla birlikte gerçekleştirdiğimiz uygulamalarla, 2002 yılında yüzde 27,9 olan kadınların iş gücüne katılma oranı 2021 Temmuz döneminde yüzde 34'e yükseldi.
Bakan Yanık, bu süreçte kadınların, iş gücüne katılımlarının ötesinde istihdam yaratma gücünü de elde ettiklerini belirterek, işveren olarak kadınların hem üretime, ekonomik istikrara katkı sağladığını hem de kadın istihdamına doğrudan destek olduklarını bildirdi. Girişimciliğin, yeni fikirlere açık olan, fırsatları yakalamayı bilen, olası riskleri hesap ederek en isabetli adımları atan cesur insanların işi olduğunu söyleyen Yanık, şöyle konuştu:
KADIN KOOPERATİFLERİ
"Biz de girişimcilik alanında kendine yer bulan kadınlarımıza danışmanlık hizmetleri, finans kaynakları, pazarlama stratejileri gibi alanlarda destek oluyor, kadın girişimciliğin yaygınlaşması için gerekli altyapı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmaların en önemli örneklerinden biri yakın zamanda açılış toplantısını gerçekleştireceğimiz 'Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi' projemiz. Kadın Kooperatifleri Bölgesel buluşmalarımızı ise geçen günlerde nihayete erdirdik."
Yanık, kadınların toplumun birleştirici üyeleri, ailenin de vazgeçilmezi olduğuna dikkat çekerek, güçlü toplumun güçlü aileden, güçlü ailenin de güçlü kadınlardan oluştuğunu söyledi. Kadını güçlendirmenin ve üretim bandı içinde tutmanın bu nedenle önemli olduğunu ifade eden Yanık, "Bu konuda doğum izni ile ilgili düzenlemeler, kreş desteği, sigorta prim destekleri, yarı zamanlı çalışma gibi teşviklerle kadınlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
SALGINDA KADIN İŞGÜCÜNDE BÜYÜK KAYIP YAŞANDI
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Araştırma Merkezi (DİSK-AR)'nin Mart 2021'de yayınladığı 'Kovid-19 Döneminde Kadın İşgücünün Durumu' başlıklı raporuna göre cinsiyete göre işsizlik oranlarına bakıldığında kadın işsizliğinin tüm türlerde, erkeklerden yüksek. Mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı erkeklerde yüzde 10,8 iken kadınlarda yüzde 14,4. Mart döneminde Geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 37,7'ye ulaşırken Kovid-19 etkisiyle iş kaybı ve geniş tanımlı kadın işsizliği ise yüzde 43'e ulaşmıştı. Kovid-19 döneminde kadınların aylık ortalama iş kaybı 1 milyon 484 bin olmuş, kadın işgücü son bir yılda yüzde 8,2 azalış göstermişti. Kovid-19 etkisiyle kadın istihdamı yüzde 26’ya gerilemiş, kayıt dışı kadın istihdamında ise büyük kayıplar yaşanmıştı. TÜİK verilerine göre toplam işgücü son bir yılda 1 milyon 406 bin azalarak 32 milyon 477 binden 31 milyon 71 bine gerilerken işgücünde toplam azalış yüzde 4,3 oldu. Bu azalışa cinsiyet bazında baktığımızda kadın işgücünde daha büyük bir daralma yaşandığı görülürken Kasım 2019’da 1 milyon 755 bini işsiz ve 8 milyon 639 bini istihdamda olmak üzere toplam olarak 10 milyon 596 bin kadın işgücündeydi. Kovid-19 salgınından bu yana 867 bin kadın işgücünden çekildi. Kadın işgücü 9 milyon 729 bine geriledi