25 Kasım 2024 Pazartesi
İstanbul
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Kafkasya'da inek tüketiyorlardı! İşte Bronz Çağı'ndan beslenme alışkanlıkları

Antik pişirme kazanlarından elde edilen protein kalıntılarına göre, Bronz Çağı'nda insanların tükettiği yiyecekler ortaya çıktı. Kafkasya bölgesi baz alınarak yapılan çalışmada incelenen ülkeler arasında Türkiye de var.

Kafkasya'da inek tüketiyorlardı! İşte Bronz Çağı'ndan beslenme alışkanlıkları

Greek Reporter'a göre, Antik pişirme kazanlarından elde edilen protein kalıntılarını analiz eden yeni bir çalışma, Bronz Çağı'nda Kafkasya'da yaşayan insanların ne yediğini ortaya çıkardı. Arkeologlar uzun zamandır yazılı kayıtlara ve bağlam ipuçlarına dayanarak antik aletlerin onları yapan insanlar tarafından nasıl kullanıldığına dair sonuçlar çıkarıyorlar. Ancak beslenme uygulamaları söz konusu olduğunda, ne yendiği ve nasıl hazırlandığı konusunda varsayımlarda bulunmak zorunda kalmışlardır.

KAFKASYA HALKI GEYİK VE KOYUN TÜKETİYORDU

Kafkasya'da inek tüketiyorlardı! İşte Bronz Çağı'ndan beslenme alışkanlıkları - Resim : 1

Ağustos ayında iScience dergisinde yayınlanan yeni çalışmada, antik pişirme kazanlarından elde edilen protein kalıntıları analiz edildi ve Maykop döneminde (M.Ö. 3700-2900) Kafkasya halkının geyik, koyun, keçi ve inek ailesinin üyelerini yediği bulundu. Zürih Üniversitesi'nden Shevan Wilkin, "Bu kadar uzun zaman önce insanların bu kazanlarda ne yaptıklarına dair bir fikir edinmek gerçekten heyecan verici" diyor.

"Bu, bir ziyafetin korunmuş proteinlerine dair elimizdeki ilk kanıt - büyük bir kazan. Belli ki sadece bireysel aileler için değil, büyük yemekler yapıyorlardı."

Bilim insanları, eski çanak çömleklerde korunan yağların ve diş taşlarındaki proteinlerin eski insanların yaşamları boyunca tükettikleri proteinlerin izlerini içerdiğini biliyorlar.

PROTEİN ANALİZİ BRONZ ÇAĞI'NDA İNSANLARIN NE YEDİĞİNİ ORTAYA KOYUYOR

Kafkasya'da inek tüketiyorlardı! İşte Bronz Çağı'ndan beslenme alışkanlıkları - Resim : 2

Çalışma, protein analizini arkeoloji ile birleştirerek bu özel kaplarda pişirilen yemeklerle ilgili belirli ayrıntıları keşfediyor.

Birçok metal alaşım antimikrobiyal özelliklere sahiptir, bu da proteinlerin kazanlarda bu kadar iyi korunmasının nedenidir. Normalde seramik ve taş gibi yüzeylerde proteinleri bozacak olan kir içindeki mikroplar, metal alaşımlar üzerinde uzak tutuluyor. Maddi Kültür Tarihi Enstitüsü'nden Viktor Trifonov, "O dönemde insanların büyük olasılıkla çorba kıvamında bira içtiğini zaten tespit etmiştik, ancak ana menüde ne olduğunu bilmiyorduk" diyor.

TÜRKİYE DE VAR

Kafkasya'da inek tüketiyorlardı! İşte Bronz Çağı'ndan beslenme alışkanlıkları - Resim : 3

Araştırmacılar, Kafkasya bölgesindeki gömü alanlarından çıkarılan yedi kazandan sekiz kalıntı örneği topladı. Bu bölge, Hazar Denizi ve Karadeniz arasında, Güneybatı Rusya'dan Türkiye'ye kadar uzanıyor ve bugünkü Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan ülkelerini kapsıyor. Kan, kas dokusu ve sütten başarılı bir şekilde protein elde ettiler. Bu proteinlerden biri olan ısı şok proteini beta-1, kazanların geyik veya sığır (inek, yak veya manda) dokularını pişirmek için kullanıldığını gösteriyor. Koyun ya da keçilerden elde edilen süt proteinleri de kazanların süt ürünleri hazırlamak için kullanıldığını göstermektedir.

Çeviri ve derleme: Çisem Arslan

Kafkasya bronz çağı bronz çağında insanların tükettiği yiyecekker