KAGİDER: Kadın istihdamıyla zenginleşiriz
Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Genel Başkanı Emine Erdem, Cumhuriyet Kadınları Derneği’nin düzenlediği Girişimci Kadınlar Zirvesi’nde konuştu. Erdem, kadınların erkeklerle birlikte iş hayatında var olmasının ülke ekonomisinin yüzde 30 zenginleşeceğini söyledi.
Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD)’nin düzenlediği Girişimci Kadınlar Zirvesi’nde Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Genel Başkanı Emine Erdem, kadınların erkeklerle birlikte iş hayatında var olmasının ülke ekonomisinin yüzde 30 zenginleşeceğini söyledi. CKD’nin etkinliğinde 14 kadın girişimci ve çok sayıda kadın girişimci derneği tecrübelerini paylaştı.
Tuzla Belediyesi Nikah Sarayı’nda yapılan toplantıda CKD Genel Başkanı Tülin Oygür açılış konuşmasını, Tuzla Belediye Başkan Yardımcısı Tülay Kalav ve Gönül Elleri Çarşısı Kurucu Gönüllüsü Dr. Fatma Yazıcı ve KAGİDER Genel Başkanı Emine Erdem protokol konuşmalarını yaptı. KAGİDER Genel Başkanı Emine Erdem, kadın iş hayatındaki varlığı için 40 yıldır verdiği mücadeleyi anlattı. Kadınların ekonomide var olmasının ülkeyi zenginleştireceğini vurgulayan Erdem, CKD’ye de çalışmaları nedeniyle teşekkür etti. Erdem şöyle konuştu: “CKD, 25 yıldır kadınların ekonomik ve özellikle siyasal bağımsızlığını özgürlük demokrasi ve aydınlanmayı savunan halk yararına bir dernek. Kadınların özellikle üretimde ve istihdamda daha çok yer almasını gündeme taşıdıkları için özellikle teşekkür ediyorum. Bu zirveyi çok anlamlı buluyorum. 40 yıl içinde kadınların hangi engellerle karşı karşıya kaldığını, var olma mücadelelerinde dayanışmanın kararlı olmanın ne kadar önemli olduğunu gördüm. Kadınların güçlendirilmesinin önünde eğitimden tutun istihdama, karar mekanizmalarına kadar çok çeşitli engeller var. Erkeklerin de iş yaşamına girdiklerinde sorunları var ama kadınların bunun birkaç misli engeli var. KAGİDER’in bu konuda çok çeşitli projeleri var. 20 yıl önce kurulduğumuzda kadın girişimci oranı yüzde 4’tü, bugün yüzde 14. Bunda KAGİDER’in çalışmalarının çok etkisi var. Kadın misli ile zorlanıyor çünkü kadının birinci görevi çocuk bakımı ve ev işleri… Bunun için yerel yönetimlerin, kamunun, özel sektörün yaşlı ve çocuk bakımı konusunda altyapı mekanizmaları oluşturması konusunda yıllardır çalışıyoruz. Kadını toplumda güçlendirmeden hiçbir şekilde girişimci yaratamazsınız. O yüzden bizim vizyonumuz kadınların sosyal ve ekonomik olarak güçlenmesi ve daha çok kadın girişimcinin toplumda var olması, istihdam mekanizmalarında kadının ön planda olması. Kadın istihdamı ekonomik büyümenin aslında sağlıklı ve sürdürebilir olmasını sağlayan bir başlık. Kadınlar çalışıp değer ürettiğinde harcamalarının yüzde 90’nı haneye, çocuklarının bakımına, evine refah sağlama ve çocukların eğitimine katkı sağlamak için kullanıyor. Kadınlar ne kadar istihdamda ekonomide var olursa o kadar toplu değer yaratacak. Özellikle kadın erkek toplumda eşit koşullarda ekonomide var olduğunda ülkemiz yüzde 30 zenginleşecek. Ben ülkemi niye yüzde 30 zenginleştirmeyeyim.”
‘BABAN KOCAN VAR MI’
Mantıye Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Eda Şişman’ın girişimcilik öyküsü salonda heyecan yarattı. Yurt dışına açılma kararı verdiğinde Eda Şişman’ın yolu KAGİDER ile kesişti. Üye olduktan iki ay sonra KAGİDER’in Samsun’da düzenlediği bir etkinlik yurt dışına kapıyı araladı. Şişman, “Ticaret Bakanlığından konuklar ihracatı anlattılar. Dinledim notlarımı aldım. O görüşmeden 1 buçuk ay sonra Irak’taydım. Demek ki bizler bir arada olunca birbirimizden feyz alıyoruz.” dedi. Eda Şişman’ın girişimcilik öyküsü “kadınların biz de varız” mücadelesinin bir örneği… Şişman, bulunduğu noktaya gelmek için nasıl uğraş verdiğini anlattı: “Pendik’te 60 metrekareli bir dükkanı kiralayacağım. Dükkan sahibi bana diyor ki ‘Baban veya kocan var mı?’… Bana güvenmiyor kirayı ödemezsem babam veya kocam öder diye düşünüyor. Mecbur ‘var’ dedim. Dükkanı tuttuk. Bu kez çalışan kadınların eşleri, ‘Gidiyorsunuz ama bu kızın parası pulu var mı, sizi çalıştırır paranızı ödeyemez’ dediler. Kadınlar eşlerine ‘Ödemezse ödemesin onun hayalleri var’ diye yanıt vermişler. Hala o kadınlarla birlikte çalışıyoruz. Hiç kimse bize ‘Evet sen ihracat istiyorsun, bu da müşteri’ demeyecek. Biz buradan duyduklarımızı üzerine giderek başaracağız.”
HEDEF AVRUPA PAZARI
Ortadoğu’da mantıyı çeşitli ülkelere tanıtan Eda Şişman’ın şimdiki hedefi Avrupa pazarı. Şişman, “Gümrük mevzuatları gereği biz Avrupa’ya gidiyoruz ama satamıyoruz. Bunu da değiştirmek için 2 hafta önce rakiplerimi de alarak İhracatçılar Birliğine gittik. Bu arada rakiplerimin hepsi erkek. Bana, ‘Kadın başına böyle bir sektördesin seni tebrik ederiz’ diyorlar. Mantı sektörünü erkekler kendilerinin sanıyor.” dedi.
Endüstriyel çamaşır yıkama sektöründe yer alan PAK Yıkama Kiralama kurucu ortağı Fisun Usta teknolojiye ve yeniliklere açık olmanın iş hayatında fark yarattığını anlattı. Usta, “Yeniliklere açık olmak, kaliteden ödün vermeden ilkeli ve disiplinli çalışmak, sürekli araştırıp öğrenmek başarı getirdi” dedi.
‘ÇALIŞANLARIMIZLA AİLEYİZ’
Doğuş TV Kurucusu Nergis Süslü, salondaki heyecanı “Burada öyle güzel hikayeler, öyle güzel başarılar gördüm ki, iyi ki dedim 25 sene önce çalıştığım firmada fotoğraf makinemi alıp kendi işimi kurmuşum” sözleriyle yansıttı. Süslü iş kurma sürecinde yaşadıklarını anlattı: “Arkamızda hiçbir desteğimiz yoktu. Çok zor bir yoldan geldik. Tüm işi bizler yapıyorduk. Patronlar maaş zamanı geldiğinde ‘para yok yetiştiremiyoruz’ diyordu. Bir iş kurarsam, yanımda çalışanlarla aile gibi olacağımı düşünmüştüm. Ve bunu başardım. Yanımıza aldığımız stajyerleri yetiştirdik, nereyi istiyorsa orası için referans olduk. Belediyelere girmelerini sağladık. Onlarla gurur duyuyorum. Dernek kadınlarla ilgili çok güzel işler yapmış. Bundan sonra da bu kadar kadının basında tanıtılmaya ihtiyacı var.”
Toplantıda ayrıca KOSGEB İMES Müdür Vekili Burcu Haköz, KOSGEB’in kadın girişimcilere sağladığı kolaylıklar ve fırsatlar konusunda bilgi verdi. Gedik Üniversitesi KAGİMER Müdürü Dr. Öğretim üyesi Ayşin Şişman üniversite ve belediye işbirliği ile girişimcilik konusunda yürütülen projeler, eğitimler ve çalışmalar konusunda bir sunum yaptı. Profesyonel İş Kadınları Derneği Başkanı Aylin Satun Olsun, girişimcilikte iş çevresini geliştirme ve pazar yaratma üzerine konuşma yaptı. Margem Patent Şirketi’nden Yudum Yıldız Akçakoca da marka oluşturma ve patent alma ile ilgili bilgi verdi.
‘PATRON BİZİZ’ DİYEBİLMEK
Alya Grup Koruma ve Özel Güvenlik Hizmetleri kurucusu Merve Orhan erkek egemen güvenlik sektöründeki var olma çabasını anlattı: “Kardeşimle birlikte yola çıktık. Ben 23, kardeşim 20 yaşındaydı. İş görüşmelerine gittiğimizde bize ‘patronlarınız gelsin’ diyorlardı. ‘Patron biziz’ diyemiyorduk. Yanımızda emekli askerler ve polisler çalışıyordu. 14 yılın sonunda artık Çorlu’da bir şubemiz var. 500 kişiye iş imkanı sağlıyoruz. Büyümek için çizgimizden sapmadık ve güzel bir yol aldık. Benim de kadınlara söyleyeceğim söz şu; hayallerimizin her zamana peşinden gidelim. Önümüze birçok engel çıkacak, herkes mobbing uygulamak isteyecek ama pes etmediğiniz sürece mutlaka başaracaksınız. Ben hiç kimsenin desteğiyle değil kardeşimle el ele vererek bu noktaya geldim. En büyük hayat sırrım, gülümsemektir. Sahaya çıktığınızda moraliniz kötü de olsa insanlar o güveni gülümsemenizde görüyor.”
1 KADIN GİRİŞİMCİ 5 KADINI İŞE ALIYOR
ŞÜKRAN ULUSOY
Girişimci Kadınlar Zirvesi'nin katılımcıları, izlenimlerini Aydınlık' anlattı.
Eda Şişman / Mantıye Gıda: Kadın girişimciler, diğer kadın girişimcilerle birlikte aynı topluluklarda bulunabildikleri zaman, birbirlerinden feyz alabiliyorlar. Dolayısıyla bugün burada bulunanlar, sohbet ederken bile ağlarını genişletip yeni fikirler edinebiliyor, yol yöntem öğrenebiliyorlar. Bu bakımdan çok faydalı bir buluşma.
Güzin İlker / KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi: Kadınları girişimcilik alanında destekliyoruz. Araştırmalar gösteriyor ki; kadın girişimci işini kurduğu zaman ilk 5 çalışanını da kadın alıyor. Bu da demektir ki kadın istihdamına ve kadın girişimciye daha çok ihtiyacımız var. Kadın girişimciliğini artırmak için KAGİDER’in birçok eğitim programı var. Kadınlara bunları takip etmelerini tavsiye ederim.
Melek Teke / Aybars Temizlik: Şirketimiz Maltepe’de. Firmamızın kurucusuyum. Bu işe başlamamızdaki amaç, bizim gibi birçok kadın iştirakçiye teşvikçi olmak ve kadın istihdamı yaratmaktı. Bu vesileyle en az 30 kadın bizimle çalışmaktadır. Çalışanlarımızın yüzde 95’ini kadınlar oluşturuyor. Bu şekilde tüm Türkiye’de büyüyerek daha çok kadın istihdamına yer vermeyi düşünüyoruz.
İKİNCİ DURAK İZMİR
CKD’nin Üretimde ve İstihdamda Kadın Zirveleri’nin ikinci durağı İzmir olacak. Esnaf Kadınlar Zirvesi 21 Ekim’de İzmir’de toplanıyor. Bir sonraki zirve ise işçi kadınlarla 28 Ekim’de Bursa’da olacak.