Kahramanmaraş'ta barajların doluluk oranı
Kahramanmaraş'ta barajların doluluk oranı belli oldu. Kahramanmaraş'taki 8 barajda geçen yıl mart ayında yüzde 76,6 olan ortalama doluluk oranı bu yıl yüzde 42,2'ye düştü.


Kahramanmaraş'ta barajların doluluk oranı belirlendi. Kahramanmaraş'taki 8 barajda geçen yıl mart ayında yüzde 76,6 olan ortalama doluluk oranı bu yıl yüzde 42,2'ye geriledi. Toplam 4,4 milyar metreküp depolama hacmine sahip barajlardaki su miktarı, bahar yağışlarıyla 2 milyar 5 milyon metreküp olarak ölçüldü. TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci, yağışların barajlara olumlu yansıdığını belirtti. Su seviyelerindeki düşüşe rağmen, yağışların su kaynaklarına katkı sağladığını ifade etti.
BARAJLARIN DOLULUK ORANI
Kahramanmaraş'taki 8 barajda geçen yılın mart ayında yüzde 76,6 olarak ölçülen ortalama doluluk oranı bu yıl yüzde 42,2 oldu.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 4,4 milyar metreküp depolama hacmine sahip Menzelet, Kılavuzlu, Sır, Kartalkaya, Sarıgüzel, Adatepe, Kandil ve Ayvalı barajlarındaki toplam su miktarı, bahar yağışlarıyla 2 milyar 5 milyon metreküp olarak ölçüldü.
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci, AA muhabirine, bahar dönemindeki yağışların barajlara olumlu yansımaları olduğunu söyledi.
Kirişci, Adatepe Barajı'nın sulama, enerji, termik santral proses suyu, Kandil, Sır ve Sargüzel barajlarının enerji, Kılavuzlu Barajı'nın sulama ve enerji, Kartalkaya Barajı'nın sulama, içme suyu, taşkın ve enerji, Menzelet Barajı'nın sulama, enerji ve içme suyu, Ayvalı Barajı'nın ise sulama, içme suyu, taşkın alanında kullanıldığını dile getirdi.
Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de iklim değişikliği ve kuraklığın en çok tartışılan en çok konuşulan konular arasında yer aldığını anlatan Kirişci, şunları kaydetti:
"Kahramanmaraş su şehridir. Türkiye'nin kullanılabilir su potansiyeli 112 milyar metreküp. Sadece Kahramanmaraş'ın su kaynağı 7,5 milyar metreküp. Su potansiyelinin yüzde 6,65'ine tek il olarak sahibiz. Normalde her ilin eşit paya sahip olması söz konusu olmuş olsaydı bu yüzde 1,38'e tekabül edecekti ama bizim şu anda payımız yüzde 6,65, bunun yaklaşık beş katı. Yani biz Türkiye ortalamasının beş katı büyüklükte bir su kaynağına sahip şehiriz. Geçtiğimiz yıl aynı günlerde barajlarda yüzde 76,6 düzeyde bir doluluk oranı varken bugünkü doluluk oranı yüzde 42,2'lere kadar gerilemiş durumda. Buradan hareketle de bu barajlarımızı biz çok özenli, çok dikkatli kullanmamız gerektiğini bir kez daha ifade etmek istiyorum."
Suyun çok bilinçli olarak tüketilmesi gerektiğini, suyun yüzde 77'sinin tarımsal sulamalarda geri kalan kısmının ise sanayi ve içme suyu olarak tüketildiğini ifade eden Kirişci, şöyle devam etti:
"Artık suyu merkeze alan bir tarımsal faaliyeti de bu vesileyle öngördüğümüzü belirtmek isterim. Buna da biz planlı tarım adını veriyoruz. Yani üretici her istediği ürünü üretmiyor olması üretmeye yeltenmemesi esas olmalı. Buradan hareketle de bunu buradan vatandaşlarımıza da söylemiş olalım biz artık örneğin Kartalkaya'dan tarımsal amaçlı sulama için su veremeyeceğiz çünkü böyle bir suyumuz şu anda yok. Ayvalı'nın depolama kapasitesi normalde 67 milyon metreküp fakat Ayvalı şu anda 1 milyon metreküp düzeyine indi yani su seviyesi yüzde 1,6'lar mertebesinde. Biz bu barajımızı ve Kartalkaya'yı korumak zorundayız. Zira her barajda içme suyu kullanımı bizim önceliğimiz. Buradan hareketle de bu iki barajın kendi sulama sahasında olan alanlara sulama suyu veremeyeceğiz."
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.