Kale biberinden haftada 4 kez ürün alınıyor
Denizli'nin Kale ilçesinde, mikroklima özelliği gösteren bölgelerde yetiştirilen tescilli Kale biberinde üretim alanı, ürüne yurt dışından da talep gelmesi nedeniyle bu yıl bin dekara kadar çıktı.
Akçay Havzası'nda ekilen Kale biberi, kendine has yapısı ve aromasıyla dikkati çekiyor. Geçmiş yıllarda çiftçilerin kendi ihtiyaçları için küçük alanlarda yetiştirdiği Kale biberine talep, tescil ve tanıtım çalışmalarının ardından arttı. Geçen sene 800 dekar olan üretim alanı bu yıl bin dekara çıkarken, 2021'de 1900 ton olan rekoltenin bu yıl 2 bin 500 tona yükselmesi bekleniyor.
İmece usulü toplandıktan sonra ipe dizilerek kurutulan biberler, acı veya tatlı sos, salça, pul biber ve toz biber olarak kullanılıyor. Kale-Muğla yolu üzerindeki restoranlarda sergilenen biberler, artık yurt dışına da satılıyor.
Kale Ziraat Odası Başkanı Halil Saygın, verimin iyi olduğunu, haftada 3-4 kez ürün alındığını ifade etti. Saygın, şöyle konuştu: "Ülkemizin 3 tescilli biberinden birine sahibiz. Bu sezon yaklaşık 2 bin 500 ton yaş biber bekliyoruz. Güzel bir sezon geçiriyoruz, üretici de memnun alıcı da. Şu anda Muğla, İzmir ve Aydın'dan sürekli alıcı buluyoruz."