Kalp krizi için tedavi geliştirildi
İngiltere’de bilim insanları kalp krizi ve kalp durması gibi vakaların ardından kalpteki zarar gören hücreleri yenileme yöntemi buldu.
Bu yöntemle milyonlarca kalp krizi vakasının engellenebileceği belirtildi. King’s College London’da görevli bilim insanlarının araştırması sonucunda, zarar gören kalp hücrelerini onarmak için mRNA teknolojisinin kullanılabileceği açıklandı. Koronavirüs aşılarında da kullanılan mRNA’nın sağlıklı kalp hücreleri üretmek için de kullanılabileceği bulundu. The Times’ta yayımlanan araştırmada bilim insanları, tedavinin kalp krizi geçirenler için ilk tedavi yöntemi olacağını da vurguladı.
Baş araştırmacı Profesör Mauro Giacca, “Hepimiz kalbimizde belirli sayıda kas hücresiyle doğarız ve bunlar tam olarak da ömür boyu bizimle olan hücrelerdir. Kalp krizinden sonra kalbin kendini tamir etme kapasitesi yoktur. Amacımız, hayatta kalan hücreleri çoğalmaya ikna edebilecek bir tedavi bulmak. Hasarlı bir insan kalbini yenilemek birkaç yıl öncesine kadar bir hayaldi, ancak şimdi gerçek olabilir” ifadelerini kullandı.
Giacca, “Kalbe mikro RNA enjekte etmek, hayatta kalan kalp hücrelerine ulaşmak ve onların çoğalmasını sağlamak için Pfizer ve Moderna aşılarıyla tamamen aynı teknolojiyi kullanıyoruz. Yeni hücreler ölü hücrelerin yerini alacak ve yeni kas dokusuna sahip olacak.” görüşünü aktardı.
Bilim insanları, kalpteki hücrelerin yenilenmesinin yanı sıra, kalp krizi sırasında hücrelerin ölmesini durdurmak için de bir tedavi üzerinde çalıştıklarını aktardı.