Kampanya büyüyor Alili ve Şen'in mirasını koruyalım
Beyoğlu'ndaki tarihî binanın her taşında Aydınlıkçı Teoman Alili ve Nizamettin Şen'in hatırası var. Mücadele arkadaşları binayı alarak onların hatırasına sahip çıkmak için herkesi göreve çağırdı.
Ulusal Kanal Ana Haber programı sunucusu, vatan mücadelesinin neferlerinden Teoman Alili’yi yitirişimiz üzerinden 1 yıl geçti. Onun heyecanı, mücadele azmi, devrimci ruhu, vatanseverliği, başarıya olan inancı ise Aydınlıkçılarla yaşıyor.
Ulusal Kanal’daki mücadele arkadaşları, Teoman Alili’yi Aydınlık’a anlattı, onun mücadelesinin izlerinin Ulusal Kanal’ın stüdyosunda, koridorlarında, merdivenlerinde hala yaşadığını söyledi.
Görev Vakfı’nın başlattığı kampanyaya da çağrı yapan isimler, “Yaşasalardı bu çağrıyı onlar yapardı. Destek olun, güç verin, tarihi binamızı satın alalım, tarih yazalım.” dediler.
‘BİNA HEDİYE OLSUN’
Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Sinan Sungur: “Teoman'ı, dava adamlığını, güzelliğini ve neşesini özlüyoruz. Bizde ve mücadelesinde bıraktığı iz unutulmaz. Teoman Alili partisinin ve kanalının her işinde en önde mücadele ederdi. Tarihi binamızı almak için yürüttüğümüz kampanyada da eminim en önde çalışırdı. Tarihi binanın ruhunda Teoman Alili'de vardır. Her koridorunda, odasında onun çalışmaları ve kahkahalarını hatırlarız. Ölüm yıl dönümünde binamıza sahip olarak onun anısına güzel bir hediye vermiş olacağız. Haydi Görev'e!”
'ONLARIN YERİNE BİZ ÇAĞIRIYORUZ GÜÇ VERİN TARİH YAZALIM'
Ulusal Kanal Genel Müdür Yardımcısı ve Ulusal Radyo Genel Müdürü Ali Murat Engin: Teoman Alili, Deva Çıkmazı'nın güler yüzlü, cesur, kararlı devrimcisiydi. Ulusal Kanal'ın koridorlarında, tarihi binamızın merdivenlerinde onunla karşılaşan herkes, ilk önce sesini duymaz, gülümsemesini görürdü. Sonra selamıyla içinizi ısıtır, sohbetiyle mücadele azmimizi perçinlerdi. Makedonyalı son ittihatçı derdik ona. Her şart altında mücadele kelimesinin vücut bulmuş haliydi. Kumpaslar kurulunca gittiği her yerde örgütlendi. Koronavirüs salgınında evinde, salonunu stüdyo yaptı, yayınlarında umut aşıladı Türk milletine...
Küçük evinden, büyük yüreğiyle bütün dünyaya seslendi. En büyük gururu, övünç kaynağı Vatan Partili olmaktı. 'Varlığım Türk varlığına armağan olsun' dedi, öyle de yaptı. Şimdi ismi Teoman Alili Stüdyosu’nda ve mücadelemizde yaşıyor. Deva Çıkmazı'ndaki tarihi binamızın alt katında bulunan Kanunuesasi Kıraathanesi'nden yolları geçen Talat Paşaların, Enver Paşaların mirasını bugünün ittihatçıları devralmıştı. Teoman Alililer, Özay Gökçeler, Hüseyin Mertler, Mahmut Şenler sırtladılar o davayı. Şimdi dava bizim omuzlarımızda. Onların büyük emeklerle, ilmek ilmek dokudukları tarihi binamızı alıyoruz. Kaybettiğimiz büyük devrimcilerin yapacağı çağrıyı biz yapıyoruz: Destek olun, güç verin, yüreklerinizi yüreklerimizin yanına atın, tarihi binamızı satın alalım, tarih yazalım.
‘TEOMAN ALİLİ İÇİN BİNAMIZI BAŞKASINA VERMEYECEĞİZ’
Ulusal Kanal Haber Müdürü Deniz Adalı: Teoman Alili aramızdan ayrılalı bir yıl oldu. O'nu özlüyoruz tabii ki. Fedai geleneğinin unutulmayanları arasına o da girdi. Kavganın da dostluğun da mutluluğun da öncülerindendi. Sert tartışır ama kimseye küsmezdi. Kendisini her daim davasına ve gerçeğe adadı. Bir de çok sevdiği eşine tabii. Küçük yaşlarda Balkanlar'da başladığı emperyalizm ile mücadelesini hiç eksiltmeden devam ettirdi. Düşeni kaldırdı, uyuyanı uyandırdı, mutsuzu güldürdü. O cüssesine rağmen zor görevlerin adamı oldu hep. Saatler süren yayınlar için gerekirse ayakta kaldı, binemediği asansör nedeniyle 4 katı her gün indi, çıktı. Bir kere bile of demedi. Ona özgü anonsu olan "Büyük Türk Milleti iyi akşamlar" diye açtığı Ana Haber Bülteni’nde yükselen Asya'yı ve çöken Atlantik'i anlattı her Vatan Partili gibi. Duygusaldı da. Vatan, Mehmetçik, mazlumlar ve çocuklar ile ilgili konuşurken ağlardı. Kavga için de kükrerdi tabii.
'MÜJDE HEDEFE ULAŞIYORUZ EMANETİN EMİN ELLERDE'
Yarışmak için değildi ama devrimciliğini Balkanlar'a bağlardı hep. “Devrimcilerin hası Balkanlar'da yetişir" derdi. Atatürk ve İttihatçıların Balkanlar'dan geldiğini ve Türkiye'yi işgalden kurtardığını söylerdi. O göremedi ama tarihi bina kampanyası için en çok o çalışırdı. İttihatçıların mekanı Kanunuesasi Kıraathanesi'ni almak, bu davayı yaşatmak için neyi var neyi yok verirdi. Kampanya ile ilgili konuşsa eminim şöyle derdi: "Siz deli misiniz? Türkiye'nin en büyük fedailerinin yetiştiği, bağımsızlık karargahı başkasına verilir mi? Burası bizim olmalı, neyimiz varsa verelim, gidip herkesten isteyelim." Kampanya ile ilgili haberi almıştır eminiz ama bir kez de biz söyleyelim:
Vatan için senin gibi biraz serden geçtik ama tarihimizi başkasına verecek kadar delirmedik Teoman Alili! Bize bıraktığın her şey gibi binamıza da sahip çıktık. Tarihi bir kampanyada ilk aşamayı başarıyla tamamladık. Her zaman gurur duyduğun Aydınlıkçı geleneğimiz bu mücadeleden de alnının akıyla çıktı. Sana müjdemiz, mayıs sonunda belirlediğimiz 30 milyon hedefini de aşıyoruz. Sen gittin ama nice Teomanlar sırtladı mücadeleyi. Yeni Teomanlar da çıkacak eminim. Bunları yaşarken duysaydın mutluluktan ağlayacağını biliyorum. Emanetin emin ellerde, sen ışıklar içinde uyu...
‘TEOMAN İÇİN ÖLÜMSÜZLEŞTİRELİM’
Teoman Alili’nin yakın çalışma arkadaşı, Ulusal Kanal Programcısı Halil Nebiler: Teoman Alili adamdı, insandı, kardeşti. Sonuna kadar partizandı. Mücadeleden hiçbir zaman vazgeçmedi. En öndeydi. Şimdi onun mücadele verdiği karargahı alıyoruz. Teoman için bir şeyler yapmak istiyorsanız, Teoman gibi olmak istiyorsanız binamızı almak için siz de katkılarınızı iletin. Devrimcilerin ayağa kaldırdığı bu binayı ölümsüzleştirelim.