Sendikacılardan suistimallere tepki
HEP-SEN Genel Başkanı Yunus Şimşek ve Emniyet Teşkilatı Sendikası Genel Başkanı İsmail Okumuş, sendikaların siyasetten bağımsız olması ve şeffaf bir denetime tabi tutulması gerektiğini vurguladı.


Hemşireler ve Tüm Sağlık Profesyonelleri Sendikası (HEP-SEN) Genel Başkanı Yunus Şimşek ve Emniyet Teşkilatı Sendikası Genel Başkanı İsmail Okumuş, Aydınlık’a değerlendirmelerde bulundu. Şimşek bazı sendikaların çalışan haklarını koruma amacından saparak zenginleşme aracına dönüştüğünü ifade etti. Bu sorunun çözümü için sendikaların devlet veya bakanlık tarafından düzenli denetime tabi tutulması gerektiğini vurguladı.
Şimşek, şöyle devam etti:
“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma Genel Müdürlüğünün 15 Ocak 2025 tarihinde bir yazısı vardı. Sendikaların faaliyetlerinin kanuna uygun olması gerektiğine dair bir uyarı yazısı aslında bu. ’Birtakım işçi sendikalarının maddi yardımlar yaptığını, alışveriş kartları verdiğini biliyoruz.’ denildi. Bunların kanunla uyuşmadığını, devam etmesi takdirinde de yöneticilerin sorumlu tutulacağına dair bir uyarı yazısıydı.
YÖNETİCİLERE YAN MAAŞ
“Biz dört yıldır faaliyet gösteriyoruz. HEP-SEN olarak 25 bine yakın üyemiz var. Kamuda, özellikle sağlık sosyal hizmet kolunda da benzer durumlar var. Bir takım sendikalar, yöneticiliğe seçtiklerine yan bir maaş bağlamış durumdalar. Bu devlet memurluğu kanununa aykırı. 4688 sendikalar kanuna da aykırı. Bir hastane yöneticisinin, ücret karşılığında sendikaya pozitif ayrımcılık tanıdığı, üye yönlendirdiği iddia ediliyor. Sırf üye toplamak için yan maaş bağlanıyor.
“Promosyon diye bir kavram var. Sendikalar kendi sendikalarını tanıtmak amacıyla hizmet verdiği iş kolu takvim, bardak, çanak gibi tanıtım materyalleri dağıtmakla. Hastaneler panayır alanına dönmüş durumda. Her koridorda sendika takvimleri, bardaklar var. Devlet kurumlarında bu kutuplaşmaya, bölünmeye alan açan, yan maaş bağlamak suretiyle yan bir yapı kuruluyor içeride.
TÜM SENDİKALARA DENETİM ÇAĞRISI
“Promosyonlar ciddi maliyetlere neden oluyor. Bu maliyetler nasıl, ne şekilde alınıyor?Acaba ihale kanuna uygun yapılıyor mu? Kaç firma bu ihalelere katılıyor ya da doğrudan teminleme mi yapılıyor? Hiçbir şey belli değil, denetim yok.
“Çağrımız şu: Tüm sendikalara denetim yapılsın. Kendi yöneticilerine bağış bağlamaktan tutun, kamu kurumlarında bazı üst düzey yöneticilerin de bu işin içine girdiği, buralardan çeşitli yarar sağladığı, kamuoyunda kutuplaşmaya, bölünmeye kadar götürebileceği iddia edilmekte.
“Sendikaların mali ve idari yönden denetlenmesini biz canı gönülden isteriz. Sendikalar bir ticarethane gibi görülüyor. Para kazanma, zenginleşme aracı olarak kullanılıyor. Sadece iç denetimle değil bakanlığın da bu noktada bir denetim mekanizması ortaya koyması gerekiyor.
“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuşmasında sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırıldığını söyledi. Biz katılmıyoruz. Yüzde 1 barajı, yüzde 2 barajı, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay tarafından kaldırıldı. İşçi sendikalarında e-Devlet üzerinden üyelik diye bir kavram var. Ama kamu sendikalarına e-Devlet üzerinden üye olamıyorsunuz. Biz bunun başvurusunu da yazılı olarak defalarca yaptık. Bakan Bey'e de defalarca başvurduk, Cumhurbaşkanlığına da yazdık fakat bir sonuç çıkmadı.
SENDİKAL TERCİHLERE ÜSTÜ KAPALI BASKI
“Kamuda bir hastanenin başhekimi ile hastanenin personeli aynı sendikal örgütlenmeye üye olabiliyor. Her ne kadar bu süreç doğal gözükse de kurumun en üst düzey yöneticisi ‘A’ sendikasına üye olunca, personelin ‘Z’ sendikasına özgürce üye olması beklenemez. Çünkü görülmeyen bir baskı var. Burada örgütlenme özgürlüğünden bahsedemezsiniz. Yöneticiler, ellerindeki gücü kullanarak bu sürece müdahale ediyor. Ciddi şekilde örgütlenme özgürlüğünün önünde engellerimiz mevcut.”
‘Bağımsız sendikacılık devletin lehine olur’
Emniyet Teşkilatı Sendikası Genel Başkanı İsmail Okumuş da şu ifadeleri kullandı:
“Sendika, siyasetten bağımsız olmalı. Kendi evladıymış gibi görülen yapıların şeffaf bir denetime tabi olması imkansız. Sendikal faaliyet adı altında siyasi faaliyetler yürütülebiliyor. Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılırken, yönlendirilmiş sendikaların önü açıldı. Hak, hukuku dile getirememek sendikal faaliyete bir darbedir. Bağımsız, hür bir sendikacılık, memurların da devletin de lehine olur. Devletin bekası için bu konular çok önemli.”
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.