Kamuda iyileştirme istediler: ‘Nitelikli mühendis yetiştirememekten korkuyoruz’
Kamu mühendisleri önceki gün Türkiye’nin dört bir yanında yaptıkları basın açıklamalarıyla özlük haklarında iyileştirme istedi.
Kamu mühendisleri, artık Türkiye için çalışacak nitelikli mühendislerin yetiştirilemeyecek olmasından kaygı duyduklarını da bildirdi.
KENDİ ASTINDAN DÜŞÜK ÜCRET ALIYOR
Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü’nde şehir plancısı olarak çalışan Pınar Tutaşı Dilaver, özlük haklarının geri kazanılması ve itibarlarının yeniden oluşturulması adına eylemde yer aldığını dile getirdi. Dilaver şunları söyledi:
“Bizler şu anda kendi astlarımızdan bile daha düşük maaşlar almaktayız. Bu ekonomik şartlarda geçmekte zorlanan çok meslektaşım var. Ben de o kişilerden biriyim. Artık tek başına yaşayan bir mühendis bile kirasını ödemek için maaşının yarısından fazlasını harcamak durumunda kalıyor. Bizler her ay nasıl geçineceğimizi düşünüyoruz. Bu düşünce bizlerin iş verimliliğini de oldukça düşürüyor. Aldığımız sorumluluklar ülkemiz için gerçekten çok fazla. En basitini söylemek gerekirse Çevre ve Şehircilik olarak deprem bölgelerinde aktif rol oynadık. Bu süreçte tazminatlarımız çok düşüktü. Biz oralarda kendi görevimizi yaparken ve diğer insanlara faydalı olmaya çalışırken ekonomik sorunları zihnimizin bir köşesinde tutmak istemiyoruz. Bizler bugün haklarımızın duyulması için burada toplandık. Umarım sorunlarımıza bir an önce çözüm bulunur.”
‘TEKNİK KALİTEMİZ DÜŞÜYOR’
Mesleğinde otuz altıncı yılını geride bırakan kamu mühendisi Fatih Aydın, kamu çalışanı olarak haklarının yıllarca geriye gittiğinin altını çizdi. Aydın şunları söyledi:
“Haklarımız yıllar ilerledikçe hep kayboluyor. Bizler artık ülkemizin geleceğine yönelik nitelikli mühendisler yetiştirememekten korkuyoruz. Gençler artık bizim mesleğimizi ekonomik sebeplerden dolayı tercih etmez oldu.
‘40 YILIN BEDELİ BU OLMAMALI’
“Mega projelerinin bütün görünmeyen kısımlarında bizler ve meslektaşlarımız çalışıyor. Belli bir standarttın altında yaşamak, bu yaşam tarzına mahkûm edilmek bizleri oldukça zorluyor. Bu da yaşam mücadelesini düşünmekten bizlerin teknik çalışmalarını aksatıyor böylelikle de teknik kalitemiz düşüyor. Bizler talep olarak özel hizmet tazminatlarımızın güncel seviyeye getirilmesini öncelikle istiyoruz, bütün kazanım ödeneklerinin emekliliğe yansıması gerekiyor. Çünkü bizler emekli olunca şu an aldığımız ücretin yarıdan fazlası düşük olarak maaş alıyoruz. Bizlerin 35-40 yıl yaptığı kamu hizmetinin sonucu bu olmamalı. Meslek kanunumuz hakkında da mesleki etiğin korunmasını ve teknik gereklilikler ölçüsünde düzenlemeler yapılmasını istiyoruz. Bizler meslek kanunumuzda teknikten uzak siyasi düşüncelerle oluşturulmuş kuralları istemiyoruz.”