05 Kasım 2024 Salı
İstanbul 12°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Kandıralı çiftçi tohumu buldu yeniden üretti

Enerji küpü olarak da bilinen şeker kamışı, ülkemizde yıllar önce üretilirdi. Dünyada üretilen şekerin yüzde 70’i şeker kamışından üretiliyor. Ancak Avrupa ülkeleri ile biz, şekeri pancardan üretiyoruz. Tropik bölgelerde ise şeker kamışı üzerinden şeker elde ediliyor ve daha ucuza mal oluyor

Kandıralı çiftçi tohumu buldu yeniden üretti
A+ A-
SİBEL KOÇ GÜVEN

Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde yaşayan Kadir Doğan, 10 yıldır şeker kamışı yetiştiriyor. Geleneksel yollardan yaptığı şeker kamışı pekmezi de yok satıyor. Şeker kamışının çocukluğunda yetiştirildiğini, o dönemlerde kamışın çifte koşulan hayvanlarla döndürülen mengenelerde sıkıldığını anlatan Doğan, “70’li yıllarda traktörün tarıma girmesiyle ve öküz kalmayınca mengeneler de kenara atıldı ve şeker kamışı unutuldu. Bunun sonucunda da çiftçiler, şeker kamışı üretimini bırakmak zorunda kaldı.” dedi.

TÜRKİYE’NİN HER YERİNE ÜCRETSİZ TOHUM

“Geleneklerimizden vazgeçemeyiz. Şeker kamışı bizim eski bir kültürümüz.” diyen Doğan, yıllar sonra şeker kamışını tekrar üretmeye karar verdi. Tohum bulma hikâyeleri ise şöyle: “Çok aradım, eski Kandıra Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Güzel, bir bağ getirdi ama toprak olmuştu. 500 metrekare alana saçtım ve 3 kök çıktı. Bu 3 kök, sonraki sene tarla oldu. Bunu yaygınlaştırdık ve bugün Kandıra'nın pek çok yerinde yeniden ekiliyor.” Türkiye’nin birçok il ve ilçelerine de ücretsiz olarak şeker kamışı tohumu gönderdiklerini belirten Doğan, tanıtımı, sosyal medya ve ilçenin tek radyosu Kandıra Batı FM’den yapıyor. Doğan, şeker kamışı tohumunun ilkbaharda toprağa atıldığını, eylül ayında hasadın başladığını belirterek, "Çok bakım istemiyor. Eğer çok kurak giderse bir kez sulamak yetiyor.” diyor.

Kandıralı çiftçi tohumu buldu yeniden üretti - Resim: 1

100 KİLO KAMIŞTAN 12 KİLO PEKMEZ

Doğan, sadece şeker kamışı yetiştirmiyor, şeker kamışından geleneksel yöntemlerle doğal pekmez de yapıyor. Hasadın oldukça zor olduğunu vurgulayan Doğan, "Kamışı orakla kesiyoruz, kabuğunu temizliyoruz. 2-3 gün bekletildikten sonra mengenede sıkılıyor. Yine sıkma makinesini Özgür Kaya ustamızla el birliği yaparak sanayide yaptırdım. Bu makinede suyu alındıktan sonra kaynatma işlemi yapılıyor. Süresi 8 ila 10 saat arası değişiyor." diye konuştu.

Kadir Doğan, 100 kilogram şeker kamışı suyundan 11-12 kilogram pekmez çıktığını dile getirerek, "Pekmezin kilogramını 100 liradan satıyoruz ama talebe yetişemiyoruz. Türkiye'nin her yerinden müşterimiz var." dedi. Pekmezin genellikle kahvaltıda tüketildiğini aktaran Doğan, organik olduğundan birçok kişinin şifa için aldığını da sözlerine ekledi.

50 YIL ÖNCEKİ GELENEĞİMİZ

Doğan, Kandıra Kaymakamı, Belediye Başkanı, İlçe Tarım Müdürü’nün katıldığı bir de tanıtım yemeği düzenledi. Doğan’a göre ulus devletleri ayakta tutan toplumların en büyük güçleri dilleri, dinleri, kültür ve gelenekleridir. Şeker kamışı pekmezi de 50 yıl önceki geleneklerimizden.

Doğan şöyle devam ediyor: “Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı’ndan hemen sonra Sakarya’dan başlayarak Erzurum’a kadar şeker fabrikaları kurdurmuştur ve bu fabrikaların Anadolu için stratejik önem taşıdığını belirtmiştir, daha sonraki yıllarda fabrikaların yapımına devam edilmiştir. Gönül çok şey istiyor, dünyanın en iyi şekeri, şeker kamışı şekeridir. Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz talep etse de gıda organize sanayimize şeker fabrikalarını yeniden kurabilsek. Hayali kuruluyorsa inşallah gelecekte o da olur.” diyor.

DOĞU’NUN EN ESKİ TATLISI

Kandıralı çiftçi tohumu buldu yeniden üretti - Resim: 2

Şeker kamışı, uzun bir yetiştirme geçmişine sahip yıllık bir tahıl bitkisi. Afrika ve bazı Asya ülkelerinde tek şeker üretimi kaynağı. Hindistan bu bitkinin atalarının evi olarak kabul edilir. Ham şeker kamışı nadiren kullanılır, sadece doğal bir sakız çiğnemek istiyorsanız. Ancak çoğu durumda, şeker üretimi için hammadde olarak kullanılır. Kahverengi şeker kamışı, daha doğal bir ürün olarak kabul edilir. Kristalimsi tatlı taneler, tesisten çok seviyeli işlemlerle elde edilir. Kamış şekeri, Doğu’nun en eski tatlılarından biri olarak kabul edilir. Esmer şeker kamışı beyin ve karaciğer aktivitesi için faydalıdır ve genel olarak enerji dalgalanmasına katkıda bulunur. Bu şeker, bitki liflerinin içeriği nedeniyle daha az zararlı olarak kabul edilir. Kamış şekeri, kolay sindirilebilir karbonhidratların kaynağıdır. İçerisinde barındırdığı demir mineralleri sayesinde iyi bir kan yapıcıdır. Kan dolaşımını rahatlatır. Çocukların kemik ve diş gelişimi üzerinde etkilidir. Menopoz döneminde kadınların tüketmesi önerilir. Hamilelikte çok faydalıdır. Karaciğeri destekler, sarılığa karşı koruyucudur. Vücudun Ph dengesini korur. İyi bir antioksidandır. Migren ataklarını önlemeye yardımcı olur.

Üretim Kandıra şeker kamışı Tohum pekmez