Kanser riskini 6 kat artırarak kansere davetiye çıkarıyor! Her gün tüketiyoruz ama…
Sofranızda bulundurmaktan keyif aldığınız yiyeceklerden bazıları sandığınız kadar zararsız olmayabilir. Bu tehlikeli gıdalar kanser riskini artırır. Hangi yiyeceklerin kanser riskinizi artırdığını merak ediyorsanız buradan daha fazlasını öğrenin.
Bazı yiyecekler çok lezzetli ama kesinlikle tehlikelidir. Bu gıdaların bilinçsiz ve sürekli tüketilmesi vücuttaki kanser hücrelerinin sayısını arttırarak olumsuz etkilere neden olabilir. Yemek yemeyi seviyor ancak beslenmenize dikkat etmiyorsanız bu yazıyı okumanız yeme alışkanlıklarınızı değiştirmenize yardımcı olacaktır. Bu gıdalar zararsız görünebilir ancak kansere yakalanma riskini artırır.
İşlenmiş et
Sosis, salam, pastırma gibi işlenmiş etler Türk kültüründe önemli bir yere sahiptir. Şeklini ve lezzetini uzun süre koruyabilmesi için çeşitli işlemlerden geçer. Bu işlemler sırasında nitrat gibi katkı maddelerine maruz kalan etlerin çok fazla tüketilmesi mide ve kolon kanseri riskini artırıyor.
Alkol
Sık alkol tüketimi vücutta hemen hemen her türlü kansere neden olabilir. Alkol insan vücuduna girdiğinde DNA'ya zarar verebilir. Ayrıca araştırmalar, yalnızca sık sık alkol tüketen kişilerin değil, az miktarda alkol içen kişilerin de risk altında olduğunu göstermektedir.
GDO'lu sebze ve meyveler
Meyve ve sebzelerin çekici bir görünüm, olumsuz hava koşullarına dayanıklılık ve uzun raf ömrü sağlaması için üretim aşamasında genetiği değiştirilmektedir. Bu gıdaların sık tüketilmesi vücudunuzdaki kanser hücrelerinin sayısını artırabilir.
Cips
Çiplerde bulunan çeşitli bileşenler kanda birikerek kanser riskini artırıyor. Özellikle küçük çocukların fazla miktarda patates cipsi yemesi durumunda vücutlarında akrilamid adı verilen bir madde birikerek kansere yol açabiliyor. Ayrıca patates kızartıldığında da aynı madde ortaya çıkar. Bu nedenle patates kızartması tüketiminizi kontrol etmeniz önerilir.
Beyaz un
Tahıldan elde edilen un, nihai beyaz rengini elde etmek için bir dizi rafinasyon işleminden geçer. Bu rafinasyon işlemi sırasında tahıldan değerli vitamin ve mineraller çıkarılır. Tahılın geri kalanı nişasta ve karbonhidrat açısından oldukça zengindir. Bu nedenle beyaz un sağlıksızdır ve aşırı miktarda un tüketmek kanser riskini artırabilir.