Karadeniz'in incisi Tirebolu hakkında bilmedikleriniz
Giresun'un tarihi ve turistik ilçesi Tirebolu hakkında bilmeniz gerekenler: Gezilecek yerleri, tarihi, otelleri, isim kökeni ve daha fazlası Aydınlık'ta...
Tirebolu, Giresun'a bağlı bir ilçedir. Giresun'un doğusunda, Karadeniz kıyısında, Doğankent, Espiye, Görele ve Güce ilçeleriyle sınırları arasında bulunmaktadır. Giresun merkeze 45 kilometredir.
Tarihi İpek Yolu'nun İran'ı Karadeniz'e bağlayan en önemli limanı Zefre olması sebebiyle ilçe geleneksel olarak tüccar denizci yetiştiren bir yerdir. Osmanlı donanması ve ticareti bahriyesinde Amiral Şükrü Okan başta olmak üzere birçok meşhur Tirebolulu denizci başarıyla görev yapmıştır.
Tirebolu ve çevresi gezilecek yerler
- Tirebolu Kalesi
- Andoz Kalesi
- Selim Ağa Çeşmesi
- Garigan Yaylası
- Olucak Yaylası
- Ağaç Başı Yaylası
- Böğürtlen Bükü Yaylası
- Tirebolu Kaynarca Plajı
- Kumyalı
- Yeniköy Mahallesi
- Yaşmaklı Ağaçbaşı Yaylası
- Tirebolu Kum Plajı
Tirebolu adı nereden geliyor?
Tirebolu adı Yunanca Üç Kent anlamına gelen Tripolis'den gelmektedir. Bunun kentte yer alan üç kale nedeniyle konulduğu düşünülebilir. Eski Çağ'a ait Yunanca-Latince metinlerde de yerleşimin adı Tripolis olarak yazılıdır ve merkezdeki halk arasında Tiriboli ya da Tiribolu olarak söylenir.
Tirebolu'nun neyi meşhur?
Zengin bir mutfağı olan Tirebolu, ısırgan otu yemeği, kiraz tuzlusu, fasulye diblesi, taflan kavurması, fındığı, turşu kavurması, meşhur hamsi böreği, mısır ekmeği ve leziz Tirebolu usulü pide çeşitleri gibi lezzetleri bünyesinde bulundurmaktadır.
Tirebolu Çepni mi?
XV. yüzyıla ait tahrir defterlerinde Çepnilere ait 44 yer adı tespit eden Faruk Sümer'e göre Trabzon Bölgesinde Giresun, Görele, Tirebolu, Vakfıkebir ve Kürtün yerleşkeleri Çepnilerdendir.
Giresun Tirebolu nasıl bir yer?
Giresun'un turistik ilçelerinden biri olan Tirebolu, doğal güzellikleriyle ön plana çıkmaktadır. Sessiz ve sakin bir ilçe olmasıyla tercih edilen Tirebolu ilçesi, pek çok doğal güzelliğe ev sahipliği yapmaktadır. Turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği ilçelerden olan Tirebolu, yaz aylarında daha da popüler olmaktadır.
Tirebolu eskiden nereye bağlıydı?
Tirebolu, 1839 yılına kadar Gümüşhane sancağına bağlı iken daha sonra Trabzon sancağına bağlanmıştır.
Tirebolu'da çay yetişir mi?
Doğu Karadeniz'in verimli topraklarında, Tirebolu'nun yüksek kesimlerinde, Türkiye'nin en lezzetli çay yaprakları yetişir. Yağmurlardan sonra açan ilk çay filizleri elle toplanır ve sofralara gelmeden önce özenle işlenir.
Tirebolu tarihi
M.Ö. 800. yıllarda Miletoslular’ın Doğu Karadeniz’de bir takım koloniler kurdukları, bu koloniler arasında Karasus adıyla, şimdiki Giresun ilinin çok yakınlarında bir koloni bulunduğu bilinmektedir.
Bölge, M.Ö. 47 yılında İmparator Sezar tarafından Roma İmparatorluğu topraklarına katılmış, İmparatorluğun bölünmesine müteakip M.S. 395 -1204 yılları arasında Bizans hakimiyeti altında kalan bölge daha sonra Pontus Krallığının egemenliği altına girmiştir. 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u almasından sonra Osmanlı Devleti topraklarına katılmıştır.
Tirebolu'da nerede kalınır? Tirebolu oteller:
- Bal Otel
- My Sunset Beach Hotel
- Gaffaro Hotel
- Yılgın Otel Beach
Fiyatlar 846 Tl'den başlıyor.
Tirebolu nerede?
Giresun'un ilçesi olan Tirebolu'nun konumu: Tirebolu