Karanlık depoları Türkler kuruyor
Endüstriyel depo rafları üretip 55 ülkeye ihracat yapan Temesist Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Gül, birçok büyük markanın ve e-ticaret şirketinin depolarını inşa ettiklerini söyledi.
Önceki akşam bir grup gazeteciyle sohbet toplantısı düzenleyen Halil İbrahim Gül, insansız karanlık depolar kurduklarını ve dünyanın birçok ülkesindeki bu depoların malzemesini Türkiye'den götürdüklerini anlattı. “Şu anda bir halı firmasının deposunu kurmak için 53 TIR malzeme ABD yolunda.” diyen Gül, insansız depoların işlemesinde kritik unsur olan robotların yazılım ve donanımını da kendilerinin sağladığını aktardı. Geldikleri noktada sadece motoru dışarıdan ithal etmek zorunda kaldıklarını kaydeden Gül, “Redaktörü de üretmeye başladık. Yerli motor için üreticilerle görüşüyoruz. Onu da yerli tedarik etmek istiyoruz.” bilgilerini verdi.
50 MİLYON TL'LİK YENİ YATIRIM
Artan talebe karşılık vermek üzere yeni yatırımları devreye aldıklarını belirten Temesist Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Gül, "Bilecik Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 20 bin metrekare büyüklüğündeki fabrikamızda üretim yapıyoruz. Bu yılın sonuna kadar Bilecik'te yeni bir fabrika inşaatına başlayacağız. Ayrıca İstanbul Hadımköy'de 'Temesist Endüstriyel Teknoloji' üssünü kısa bir süre içerisinde hayata geçireceğiz. Burada insansız depolar üzerinde çalışacağız. Genç beyinlerimiz bu birimde başta lojistik ve depolarda robot-otomasyon teknolojileri olmak üzere sağlık ve savunma alanlarında ar-ge çalışmaları yapacak. Her iki yatırımın toplam maliyeti yaklaşık 50 milyon TL olacak. Bu sayede ilave 200 istihdam sağlayacağız." diye konuştu.
DONDURMALAR BİZİM DEPOLARDAN
Şu anda toplam cirolarının 700 milyon TL olduğunu bunun yüzde 23'ünü ihracat gelirlerinin oluşturduğunu aktaran Gül, ihracatın payını yüzde 51'e çıkarmak istediklerini bu seviyeye geldiklerinde ise 100 milyon avro ihracat gelirine ulaşacaklarını söyledi. Dünyada karanlık/insansız depolara artan talep sayesinde hızlıca bu hedefi yakalayabileceklerini ifade eden Gül, şunları aktardı: “Dünyadaki en büyük e-ticaret şirketlerinin depolarını yapıp üretiyoruz. Sadece raf değil teknoloji altyapısından robotlara kadar biz sağlıyoruz. Hazır teslim depo yapıyoruz. Son 3-4 yıldır ülkemizde sektör lideriyiz. Sektörde yerli yabancı on firma var. 8-10 milyon dolarlık işleri 3-5 ayda teslim edebiliyoruz. Endüstriyel depolarda bina olur içine raflar yapılır. Biz bina olmadan zemin kurup, rafları kurup daha sonra kaplamasını yapıyoruz. Bu yüzde 35 tasarruf sağlıyoruz. Mesela yediğiniz dondurmalar bizim depolarda duruyor.”
İTALYAN'I ŞAŞIRTAN AZİM
Samsun ve Sinop'ta 22 metre yüksekliğinde balıkçılık sektörü için inşa edecekleri depoların üzerinde güneş enerji sistemleri kuracakları bilgisini veren Gül, “Bizde 400 kişi çalışıyor 600'e kadar çıktığı oluyor. Yurt dışında pazarlama yapan şirketlerimiz var. Özbekistan'da bir otomotiv şirketinin deposunu yapıyoruz. Avustralya hariç her yerdeyiz. Kanada'daki depoyu buradan yönetebiliyoruz. Hedefimiz 25 metre yüksekliğinde depolar yapmak. 13 yaşında İstanbul'a geldiğini, 15 yaşında ilk işyerini açtığını şimdi yanında 35 mühendise istihdam sağladığını anlatan Temesist Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Gül, depolarda kullandıkları robotu yerlileştirme hikayesini de şöyle anlattı: “On yıl önce robotu İtalya'dan aldığımda bunu yapmamam diyordum. İtalya'dan aldım sorun yaşadım. Avusturya'dan aldım sorun yaşadım. Rafları kurduğumuz için robotları aynı fiyata alıp-satıyordum. Baktık ki İtalyan firma batmış. İş yüklendik rafları üretmeye başladım ama bu ürün olmazsa raflar işe yaramaz. On robot istedim. Ortak yapalım dediler. Milano'da yer kiraladık yüzde 30'a, 70 yapalım dedik. Son robotları alamadık. Biz bu robotları kendimiz üretme kararı aldığımızda İtalya'daki firma bize 20 senede ancak üreteceğimizi söylemişti. Ancak biz 4 ay içerisinde üretmeye başladık ve şu ana kadar bin 750 adet ürettik. Şimdi de depo içerisinde sadece tek yöne değil her yöne giden bir robot tasarımı üzerinde çalışıyoruz. Robotu ürettikten iki ay sonra Almanya'daki fuarda sergiledim. Bana yapamazsın diyen baktım standın etrafında dolaşıyor. Çağırdım, 'Sen yapamazsın dedin ama ben yaptım' dedim. O zaman 25 bin dolara tanesini alıyorduk biz şimdi 20-22 bin dolara satıyoruz.”