‘Hayvanlar azalıyor Doğu’ya daha fazla destek verin’
Kars Akyaka Ziraat Odası Başkanı Engin Yıldırım 2024 yılını değerlendirdi, üreticilerin 2025 yılından beklentilerini anlattı. Yıldırım, 'Özellikle sütte ve ette Doğu bölgelerine pozitif ayrımcılık istiyoruz' dedi


Kars Akyaka Ziraat Odası Başkanı Engin Yıldırım, bölgede yeteri kadar tesis bulunmadığı için üretimde sıkıntı yaşandığını belirtti. Aile işletmelerine daha fazla destek isteyen Yıldırım, “Süt inekleri kesime gidiyor. Bu da ülkedeki etin azalmasına neden oluyor. Özellikle sütte ve ette Doğu bölgelerine pozitif ayrımcılık istiyoruz.” dedi.
Akyaka Ziraat Odası Başkanı Engin Yıldırım, 2024 yılını değerlendirdi, üreticilerin 2025 yılından beklentilerini anlattı.
Girdi maliyetleri nedeniyle bu yılın çiftçi için çok verimli geçmediğini belirten Yıldırım, “Akyaka’da yoğun olarak şeker pancarı, arpa ve buğday üretimi yapılıyor. Hem ürün fiyatı hem rekolte hem de iklimsel şartlardan dolayı bu yıl çiftçi zarar gördü. Tarım ve Orman Bakanlığının açıkladığı yeni destek modeli, çiftçiyi memnun etti. Üretim planlamasıyla da gelecekten ümitliyiz.” dedi.
Yıldırım, çiftçinin ürettiği ürünü rahat ve doğru koşullarda pazarlamak istediğini ifade etti.
‘SÜT DESTEĞİNDEN YARARLANAMIYORUZ’
Bölgenin hayvancılık deposu olduğunu ama yeterli tesisler olmadığı için üreticinin üretimde zorlandığını belirten Yıldırım, süt üreticilerinin sorunlarını şöyle anlattı:
“Yanlış planlama var. Bakanlık sadece soğuk süte destek veriyor. Ülkemizin batı kısmı, soğuk süt depolama ve satımı noktasında önde. Hayvan deposu olarak bilinen Doğu Anadolu’da maalesef soğuk süt depolama alanları yetersiz kaldığı için sıcak süt usulüyle sütümüz pazarlanıyor. Soğuk süt desteğinden faydalanamıyoruz. Hayvanlara sigorta yaptırılması zorunluluğu getirildi. Buna maliyeti de eklersek üretici altından kalkamıyor ve süt ineklerini kesmek zorunda kalıyor. Bu da ülkedeki etin azalmasına ve et fiyatlarının artmasına neden oluyor. Dengesiz bir fiyat var piyasada. Üretici hakkını alamıyor, tüketici yüksek fiyata et yiyor.”
‘AİLE İŞLETMELERİ DESTEKLENMELİ’
Yıldırım, çözüm olarak küçük aile işletmelerinin desteklenmesi çağrısı yaptı:
“Doğudaki göçü durudurmanız lazım. Aile işletmelerini geliştirmemiz lazım. İthalat verime dayalı yapılmalı. Bölgemizde ortalama bir süt hayvanının günlük verimi 6-7 litre. Batıda 25-26 litre. İthalatı süt hayvanı üzerine sadece aile işletmelerine destekleyici olarak getirirseniz hem o aile işletmesi gelişecek hem de para kazanan üretici Batı’ya göç etmeyecek.
“Ayrıca Doğu bölgelerine bölgelesel desteklerin verilmesini istiyoruz. Biz Batı ile aynı şartlarda değiliz. Batı iki-üç hasat dönemi yaşarken biz mevsimsel şartlardan dolayı tek hasat dönemi yaşıyoruz. Bu da ister istemez maliyet ve kazancı etkiliyor. Bu nedenle özellikle sütte ve ette Doğu’ya pozitif ayrımcılık istiyoruz.
“Bakanlığımızdan bir talebimiz de şu. Çiftçimizin derdinin sahada dinlenilmesini istiyoruz.”
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.