22 Aralık 2024 Pazar
İstanbul
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Kavun çekirdekleri değerlendirilebilecek

Tüketilmesinin ardından çöpe giden kavun çekirdekleri, yağının çıkarılmasıyla takviye gıda ve kozmetik ürünü olarak katma değer kazanacak.

Kavun çekirdekleri değerlendirilebilecek

Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun tarafından bölgede bolca yetiştirilen kavunlara yönelik bir araştırma başlatıldı. Kavun çekirdeği yağını soğuk pres yöntemiyle çıkaran Ercoşkun, yağların hem kapsül şeklinde takviye edici gıda hem de krem olarak kullanılmasına imkân sağladı.

ÇAKÜ Gıda Mühendisliği bölümü olarak daha önce kavun pekmezi, kavun pestili, kavun marmelatı, kavun sirkesi gibi ürünleri ürettiklerini anlatan Ercoşkun,

"Son olarak da kavun çekirdeğinden değişik kozmetik ürünler ürettik. Kavun çekirdeği kurusu çok ciddi miktarda, yüzde 50’ye yakın yağ içermektedir. O yağın da yüzde 50’sine yakın bir kısmı linolenik asittir. Linolenik asit, bir çoklu doymamış yağ asidir. Yani her gün almamız gereken bir yağ asididir. Kavun çekirdeği yağı doymamışlık bakımından balık yağlarıyla mukayese edilebilecek bir bitkisel yağdır. Kavun çekirdeği yağı bu açıdan kozmetik değeri ve takviye edici gıda değeri çok yüksek bir üründür." dedi.

ÇALIŞMALAR OLUMLU SONUÇLANDI

Kavun çekirdeği yağının balık yağından daha fazla doymamış yağ asidi içermesi sebebiyle önem taşıdığına vurgu yapan Ercoşkun, şöyle konuştu: "

Birçok yabancı firma kavun, karpuz, salatalık gibi ürünlerin öz sularını veya birtakım ürünlerini kozmetikte kullanmaktadır. Kavun sezonu yeni başlıyor Çankırı'da. Üretilen kavunların büyük bir kısmı maalesef tüketiciyle buluşamıyor, önemli bir kısmı ise gerek satılamadığından gerekse fiyatların regüle edilmesi bakımından imha edilmek zorunda kalınıyor. Bu kavunları kavun pekmezine, kavun pestiline, kavun cezeryesine, kavun marmelatına, kavun lokumuna, kavun sirkesine nihayetinde kavun çekirdeği yağı içeren kozmetik ürünler ve gıda takviyelerine dönüştürülmesi bizim bölümümüzde yaptığımız ve olumlu sonuçlanan çalışmalardır. İnşallah bir yatırımcı çıkar ve bunları değerlendirir."

Kaynak: AA
Çankırı Kavun