Kaybettiğimiz kişiler sonsuza dek yaşayabilir! Şimdiden sevdiklerinizin görüntülerini kaydedin
Kaybettiğimiz kişiler yapay zekâ sayesinde bizimle yaşayabilir! Çılgın iddianın sahibi bilgisayar bilimcisi Pratik Desai, sevdiklerinizin videolarını kaydetmeye çağırıyor.

Bir bilgisayar bilimcisi, bu yılın sonuna kadar insan bilincinin bir bilgisayara yüklenebileceğini öngörüyor ve dünyayı, yaşlı ebeveynlerinin ve sevdiklerinin görüntülerini kaydetmeye çağırıyor.
Dr. Pratik Desai, sevdiklerinize ait yeterli sayıda videoya sahip olursanız, ‘‘sonsuza kadar birlikte yaşama’’ şansınızın yüzde 100 olduğunu söylüyor.
Kendi ChatGPT benzeri sistemini yaratan Desai, bu teknoloji hakkında Twitter’da yaptığı açıklamada ‘‘Bu yıl sonuna kadar mümkün olabilir’’ ifadelerine yer verdi.
Start regularly recording your parents, elders and loved ones. With enough transcript data, new voice synthesis and video models, there is a 100% chance that they will live with you forever after leaving physical body. This should be even possible by end of the year.
— Pratik Desai (@chheplo) April 8, 2023
Vefat eden yakınlarımız gibi görünen avatarlar tasarlayabileceğiz
Pek çok bilim insanı ChatGPT'nin öncülük ettiği yapay zekâ alanındaki hızlı ilerlemelerin teknoloji için yeni bir altın çağ başlatacağına inanıyor. Ancak dünyanın en büyük beyinleri bu teknoloji konusunda ikiye bölünmüş durumda: Elon Musk ve binden fazla teknoloji lideri yapay zekânın insanlığı yok edebileceği uyarısında bulunarak çalışmaların durdurulmasını istiyor.
Diğer tarafta ise Bill Gates gibi yapay zekânın hayatımızı iyileştireceğine inanan uzmanlar var. Görünen o ki diğer uzmanlar da yapay zekâ teknolojisinin sonsuza kadar yaşamamıza yardımcı olacağı fikrinde. Bu tartışmada Desai de, Gates'in tarafında yer alıyor ve ölmüş sevdiklerimizi bilgisayarda yaşayan avatarlar olarak yeniden yaratabileceğimize inanıyor.
Süreç ölen kişiye ait videoların, ses kayıtlarının, belgelerin ve fotoğrafların dijitalleştirilmesini ve ardından kişi hakkında öğrenebileceği her şeyi öğrenen bir yapay zekâ sistemini beslemek için kullanılmasını içerecek. Sonrasında kullanıcılar tıpkı yaşayan akrabaları gibi görünen ve davranan bir avatar tasarlayabilecek.
Konuştuğumuz kişinin yapay zeka olduğunu anlamayabiliriz
ChatGPT'nin yükselişi, sanal insanlar üzerinde çalışan bir şirketi de geliştirdi. Live Forever adlı proje, taklit etmekle görevlendirildiği kişiyle aynı konuşma ve tavırlara sahip bir VR robotu yaratıyor.
Live Forever'ın kurucusu Artur Sychov Motherboard'a verdiği demeçte, bu teknolojinin beş yıl içinde çıkacağını tahmin ettiğini, ancak yapay zekâdaki son gelişmeler nedeniyle bunun sadece kısa bir süre popüler olacağını ifade ediyor.
Sychov, ‘‘Bu verileri alıp yapay zekâya uygulayabilir ve sizi evinizde ya da NFT dünyanızda bir avatar olarak yeniden yaratabiliriz; böylece insanlar ölümünüzden sonra bile gelip sizinle konuşabilir’’ diyor.
‘‘Biriyle tanışacaksınız ve konuşurken belki de ilk 10 dakika boyunca onun aslında yapay zekâ olduğunu anlamayacaksınız. Amacımız bu.’’
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.