Öz İplik İş’ten Şirikçioğlu işverenine: Yanlıştan dönün, masaya gelin
Şirikçioğlu’nun Kayseri’de faaliyet gösteren fabrikasında çalışan 420 işçi sendikaya üye olduktan sonra işten çıkarıldı. Yetki mahkemesi, işçiler lehine sonuçlansa da işveren masaya oturmadı. Öz İplik İş, işverenin İstanbul’daki binası önünden ‘İşçilerin sendikal hakkını tanıyın.’ çağrısında bulundu
Öz İplik İş Sendikası, örgütlü olduğu Şirikçioğlu Holding’in Kayseri’deki fabrikasında işverenin sendika karşıtı tutumuna karşı Holding’in İstanbul’daki genel merkezi önünde basın açıklaması yaptı. İşçiler adına açıklama yapan Bursa Şube Başkanı Serkan Fıçıcı, işvereni işçilerin sendikal iradesini tanımaya ve masaya oturmaya çağırdı. Açıklama yapan işçilere, yoldan geçen araçlar kornalarla destek verdi.
Öz İplik İş Sendikası, 2017 yılında Şirikçioğlu’nda örgütlenme faaliyetine başladı. Sürecin 2022 yılında hızlanmasıyla işveren sendika üyesi işçileri işten çıkarmaya başladı. Sendikadan alınan bilgiye göre bu süreçte 420 işçinin işine çeşitli bahanelerle son verildi. Buna rağmen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yetki belgesini alan sendika, işverenin itirazıyla karşılaştı. 2022 yılının Eylül ayında sonuçlanan mahkeme, sendikayı haklı buldu. Bu süreçte işten çıkarılan işçilerin yarısı işe iade ve sendikal tazminat haklarını aldı; diğer işçilerin ise mahkemesi sürüyor. Ancak işveren diyalog kapılarını kapattı.
‘YETKİ SÜRECİ ÇOK UZUN’
İşçilerin sesini duyurmak için işçiler adına holding önünde açıklamayı okuyan Öz İplik İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Serkan Fıçıcı, dava sürecinin işçiler lehine sonuçlandığını ancak işverenin masaya oturmadığını söyledi. 6 yıldır mücadele ettiklerini vurgulayan Fıçıcı, şöyle devam etti:
“İş yerinde sendikalaşmayı engellemek adına işveren tarafından yetki sürecinin uzunluğu kötüye kullanılmıştır. Yetkiye itiraz sürecinde sendikalı olan işçileri küçülme sebebiyle işten çıkarmış, yerine yeni işçi almıştır. Yetki süreci sonuçlandığında işyerinde maalesef sendikalı işçi sayısı aza inmiştir. Buradan şunu özellikle belirtmeliyiz ki; yetki süreci çok uzundur. Sendikalaşmaya karşı işverenler süreci daha da uzatmak için yetkiye itiraz etmektedirler. Bu geçen zaman zarfında işçilere çeşitli yollar üzerinden yaptıkları baskılarla üyelikten istifaya zorlamaktalar.
YETKLİLERE SESLENDİLER
“Buradan yetkililere sesleniyoruz; teknik olarak bir iş yerinde örgütlenme sağlandığında kayıtlardan yetki seviyesine gelindiği görüldüğü anda toplu sözleşme süreci başlatılabilmelidir. Yetkiye itiraz olsa dahi bu toplu sözleşme sürecini engellememeli ve toplu sözleşme dönemi başlamalıdır. Bütün kayıtlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızda mevcuttur. Bir iş yerinde sendikanın yetkisinin olup olmadığı anında görülebilmektedir. Mahkeme ve itiraz süreci uzundur. Bu örgütlenmenin önünde büyük bir engeldir. Öyle ki, uzun süren yetki davalarından dolayı dava sonuçlandığında bazen ne iş yerini ne de işçiyi bulabiliyoruz. Şirikçioğlu da bunun en önemli örneğidir. Sendikaya üye olmak ve üyelikten ayrılmak anayasal haktır. Sendikalaşmayı engellemek suçtur. Şirikçioğlu anayasayı ihlal etmiştir.
‘MASAYA GELİN’
“Öz İplik İş Sendikası olarak uğraş verdiğimiz sosyal diyalog çabalarımız karşılık bulmuyor. Buradan işverenine sesleniyoruz; çalışanların sendikalaşma özgürlüğüne saygı gösterin. Haksız hukuksuz yollar aramaktan vazgeçin. Baskıyı durdurun. İşçinizle barışın. Toplu pazarlık sistemi içinde işçisiyle birlikte yürüyen her işletme kazanmıştır."
İŞ GÜVENLİĞİ YOK BASKI VAR
İşten çıkarılan işçilerden Hasan Çapar, iş yerinde işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmadığını, gözlük, baret, kulaklık gibi ekipmanların dahi tam verilmediğini, ücretlerinin geç ödendiğini, mobbinge (baskı) maruz kaldıklarını, yemeklerin doyurucu olmadığını ve bunun gibi nedenlerle sendikaya üye olduklarını söyledi.
Sendikaya üye olduktan sonra performans bahanesiyle işten çıkarılan Çapar, işverene sendikal haklarını tanımaları ve kanuna uymaları için çağrıda bulundu. Çapar, hükümete de seslendi. Yetkililerden sendikal haklarını özgürce kullanabilecekleri düzenlemeler yapılmasını istedi.