Kayseri'de yerli teknolojiyle 35 dolara üretiliyor
Kayseri'de, Erciyes Üniversitesi Hidrojen Enerjisi Araştırma Grubu, elektrolizörler ve bataryalara uyumlu düşük maliyetli yenilikçi elektrotlar geliştirdi. Proje, TÜBİTAK 1001 desteğiyle Milli Elektrotlar adıyla hayata geçirildi.

Bu ürün Kayseri'de yerli teknolojiyle 35 dolara üretiliyor. Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Hidrojen Enerjisi Araştırma Grubu, elektrolizörler, yakıt pilleri ve metal hava ile metal iyon bataryalara uyum sağlayabilen düşük maliyetli yenilikçi elektrotlar geliştirdi. ERÜ Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Araştırma Grubu Lideri Doç. Dr. Mehmet Fatih Kaya, TÜBİTAK 1001 projeleri ve üniversitenin desteğiyle "Milli Elektrotlar" projesini hayata geçirdiklerini belirtti.
35 DOLARA ÜRETİLİYOR
Geliştirdikleri elektrotların hem özgün geometriye sahip olduklarını hem de elektrolizör, yakıt pilleri ve bataryalar gibi birçok uygulamaya adapte edilebildiklerini belirten Kaya, "Bunlar kendi bilgisayar kodlarımızla tasarımlarını oluşturduğumuz sonra üç boyutlu yazıcılarla metaller ve iletken polimerler kullanarak grafen ve bakır katkılı olarak ürettiğimiz elektrotlar. Bu anlamda milli elektrotlar diyebiliriz. Yurt dışından aldığımız ve yaklaşık 150 dolara mal edilen elektrotları ülkemizde çok daha ekonomik olarak 35 dolar maliyetle geliştirmiş durumdayız." dedi.
Milli elektrotların birçok uygulama alanı olan hidrojen enerji sistemlerine entegre edilebildiğini aktaran Kaya, şöyle konuştu:
"Hidrojen enerjisi, sanayide çelik ergitmede, kaynak sektöründe, margarin ve gıda sektöründe yaygın olarak kullanılıyor. Bunun yanı sıra enerji dönüşüm uygulamalarında da çok fazla tercih ediliyor. Bu elektrotlar yerlileştirme sürecimizin önemli bir adımını oluşturuyor. Burada bir araştırma grubumuz var, Hidrojen Enerjisi Araştırma Grubu. Erciyes Üniversitesi ve TÜBİTAK'ın da desteğiyle faaliyetlerimizi yaklaşık 5 yıldır sürdürüyoruz. Yaptığımız çalışmalarda yurt dışı muadillerine göre özgün noktalara değinmeye çalışıyoruz. Hem performans olarak hem de özellikle yüzeylere yaptığımız kaplama çalışmalarıyla yüzey alanı büyütülerek daha yüksek reaksiyon elde edebildiğimiz elektrotlar elde etmekteyiz."
Kaya, çalışmalarının YÖK Üstün Başarı Ödülleri kapsamında "Milli Yenilik Ödülü"ne layık görüldüğünü, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 2024-2025 Yükseköğretim Akademik Yılı açılış töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ödülün takdim edildiğini, ekip olarak bundan gurur duyduklarını ifade etti.
Bu tür çalışmaların önemine dikkati çeken Kaya, "Ülkemizin hem çağdaş medeniyetler seviyesi üzerine çıkması hem de milli teknolojisi hamlelerine katkı sunabilecek çalışmalar, laboratuvardan endüstriye aktarılmış çalışmalarla olabilir. Burada yaptığımız bütün çalışmalar bir uygulama çıktısına sahip olan, birinde elektrot geliştiren, birinde katalizör geliştiren, bunların hepsinin belirli sistemlere entegre edilebildiği, çıktılarını burada gözlemlediğimiz ve önümüzü çok rahat görebildiğimiz çalışmalar." ifadelerini kullandı.
Bu elektrotların özellikle metal hava bataryaları ya da metal iyon bataryaları gibi yüksek yüzey alanına sahip elektrot ihtiyacı olan birçok uygulamaya adapte edebildiğini anlatan Kaya, "Uygulamaya yönelik çalıştığım için aynı zamanda Erciyes Teknopark'ta bir girişim firmam da var. Bataryasan Enerji Anonim Şirketi'nin kurucu ortaklarından ve genel müdürüyüm. Burada da bunların hem ticarileşmesi hem de bir ürüne dönüştürülüp belli ortamlarda test edilmesiyle ilgili çalışmalar yapıyoruz." dedi.
Kaya, geliştirilen milli elektrotların diğer ticari ürünlere göre 3-5 kat arasında çok daha iyi performans sergilediğini, özellikle elektrotların yüzeylerine uyguladıkları platinyum, altın, paladyum gibi kaplamaların elektrotların ticari eş değerlerine göre çok daha yüksek performanslara ulaşmasını sağladığını, bu elektrotlarla ilgili biri tescilli olmak üzere 3 patent başvurularının da bulunduğunu aktardı.
Geliştirilen elektrotların şu anda yaklaşık 5 santimetrekarelik aktif yüzey alanına sahip olduğunu belirten Kaya, bunları 15-20 santimetrekare yüzey alanına kadar büyütebildiklerini, böylelikle daha büyük proton elektrolit membranlı (PEM) elektrolizör yığınlara, özellikle kilovat ve megavat düzeyinde elektrolizör sistemlerine bunları entegre edebileceklerini sözlerine ekledi.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.