22 Kasım 2024 Cuma
İstanbul
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

KDV indirimi sürerse yüzde 10 ucuza yiyeceğiz

Girdi maliyetleri yüzde 36 artan yeme içme sektörü KDV desteğinin yılın sonuna kadar sürmesini talep ediyor. Destek sürerse planlanan yüzde 10 zammın yapılmayabileceğini aktaran Happy Moon's Başkanı Aymutlu, çalışanların işe dönüş sürecinde SGK desteğinin de sağlanabileceğini belirtti.

KDV indirimi sürerse yüzde 10 ucuza yiyeceğiz
A+ A-
EKONOMİ SERVİSİ

Salgının 16. ayına girerken artık aşılamanın da hızlanması ile birlikte normalleşmeye geçilmesi bekleniyor. Zor bir 15 ay geçiren yemek içme sektörü sadece 5 ay açık kalabildi. O dönemlerde de çeşitli kısıtlamalara tabi olunduğu için istihdam ve cirolarda ciddi erimeler oldu. Bunun yanında hem döviz hem de küresel emtia fiyatları kaynaklı bir enflasyon dalgası yüzünden maliyetlerinde ciddi artışlar görülen restorancılar, haziran ayındaki açılmanın planlarını yapıyor. Süreç ile ilgili düzenlediği basın sohbetinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Happy Moon’s Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aymutlu, “10 ay kapalı kaldık. Beş ayında da yarım olarak açtığımız bir noktada… 1 Haziran’da KDV yüzde 1 bitiyor. Biz açık kaldığımız sürede 2 veya 3 ay bundan faydalanabildik. Geri kalanda hep kapalı olduğumuz için bu KDV indiriminden hiçbir şekilde faydalanamadık. İnşallah yıl sonuna kadar KDV indirimi devam eder. Çünkü yüzde 35-36 civarında gıda maliyetimiz arttı. Zam yapmadık çünkü bu krizde müşterilerimiz de sonuçta zarar gördü ya da maddi olarak yoruldu. O yüzden şu an zam yapmamayı planlıyoruz. Ama maliyetler çok artarsa ve KDV ilgili bir indirim devam etmezse, bir kısmını, yüzde 10’u belki, bir kısmını yansıtmayı düşünüyoruz. Ama ilk başta yansıtmayacağız. Tamamen maliyetlerin oturmasını bekleyeceğiz. KDV indirimi olursa yıl sonuna kadar hiç yapmayız. İlk açılmada maliyetlerimiz yüzde 7 artmıştı. Biz bunun devamını göremedik. Grup olarak şu anda bir zam düşünmüyoruz. Ama maliyetler belli bir noktada oturmazsa belki eylül gibi yüzde 10 gibi bir zam yaparız” dedi.

KDV indirimi sürerse yüzde 10 ucuza yiyeceğiz - Resim: 1

EKSİK İSTİHDAMLA ÇALIŞACAK

1 Haziran’dan sonra ne olacak diye planlamalarını yaptıklarını anlatan Aymutlu, “1 Haziran’da bizim şu ana kadar duyduğumuz, yüzde 70 tutacağını tahmin ettiğimiz, sadece açık alanlar çalışacak. Kapalı mekanlarda müşteri ağırlamayacağız. Fiziksel olarak da masalar arasında 1.5 metre olacağını tahmin ediyorum. Mart 2020’de kapanmadan önce 2 bin çalışanımız vardı. 1 Haziran 2021’de bin 600 çalışanla başlayacağız. Tamamen bu fiziki durumdan kaynaklanan. Ama haziran, temmuz, ağustos gibi, aşılamalar öngörüldüğü gibi giderse, eylül gibi tekrar 2 bin çalışana ulaşacağımıza inanıyoruz” diye konuştu. 2021’in sonuna kadar da 13 tane yeni şube açarak, 45 milyon TL’ye denk gelen bir yatırımla istihdam sayısını 2 bin 500'e çıkarmayı hedeflediklerini belirten Aymutlu, “SGK giderleri çok ciddi ve istihdam açısından çok ciddi çalışanımız var. Buradaki teşvik olabilir, SGK’daki bir indirim olabilir, veya bir kısmını devlet bir kısmını işletmeler karşılayabilir… Bu zor günlerde kaybettiklerimizin hiç olmazsa bir kısmını karşılayabilmek açısından bize de nefes olur açıkçası” ifadelerini kullandı.

'KÇÖ DESTEĞİ DEVAM ETMELİ'

Haziran ayı itibarıyla kalan 400 çalışanın bazılarının memleketlerine gittiğini, kafe ve restoranların açılmasının ardından dönmeyi düşündüklerini kaydeden Aymutlu, “Yine bazıları da evlerinde bekliyor. İnşallah Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) devam eder. Ödenek bittikten sonra çalışanlarımızı yeni şubelere aktaracağız. Yani dışarıda kalan o 400 personelimizi, yeni açılacak şubelerimize alacağız. Kafe ve restoranların çalışma koşulları fiziksel olarak tamamen normale döndüğünde de yeni personel alımı yapacağız. Biz, KÇÖ kalktığında ne yapacağımızın planlamasını açıkçası bu şekilde oluşturduk. Çünkü onlar yetişmiş personel. Her personelin kuruma alışması, eğitim süreci nerdeyse bir-iki sene sürüyor. Biz de yetişmiş personelimizi kaybetmek istemiyoruz” bilgisini verdi.

CİRO KAYBI YÜZDE 60

Kapanma döneminde ciro olarak bakıldığında 2019'a kıyasla yüzde 60 kayıp yaşadıklarını dile getiren Aymutlu, “Yine 2019 ile 2021’i kıyaslarsak; bu yılın altıncı ayında açılır ve yıl sonuna kadar hiç kapanmazsak, mesafe ve bahçe kullanımı ile gidersek orada da yüzde 60’lık kayıp bekliyoruz. Ama 2022’nin başından sonra 2019’un cirolarını yakalayacağımızı, hatta bu ciroyu geçeceğimizi düşünüyorum. Hem şube sayısından hem de cirosal kaynaklı bir beklenti bu” ifadelerini kullandı.

KDV İndirim indirim süresi ucuz ucuz yemek