22 Kasım 2024 Cuma
İstanbul 17°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Güneşin altında üretim için ter döküyorlar: Başımız kaynamazsa tencere de kaynamaz

Kışın karda yazın güneşin altında… Örtü altı üretim için seraya giren işçiler tohumları toprakla buluşturuyor. İlmek ilmek üretilen sebze ve meyveler pazarla buluşmaya hazırlanıyor. Kemah’ta ise coğrafi işaretli tuz için sıcakta üretim dışında çare yok.

Kemah'ta Sıcakta Coğrafi İşaretli Tuz, Örtü Altı Üretimle Sebze ve Meyveler: Tarladan Sofraya
EMEK SERVİSİ

Ezincan’da tescilli tuz için Antalya’da ise örtü altı sebze ve meyve üretimi için işçiler 45 derece sıcaklıkta çalışıyor. “Yazın güneşten başımız kaynamazsa kışın tenceremizin kaynamaz” diyen işçiler, üretimin önemine dikkat çekti. Ürünler iç piyasada kullanılmakla kalmıyor, ihraç da ediliyor. Erzincan’ın Kemah ilçesine bağlı Kömür köyündeki tesiste tescilli tuz üreten işçiler, kavurucu güneş altında saatlerce mesai yapıyor. İlçe dağlarından çıkan tuzlu su, doğal kristalizasyon (katı ve sıvının birbirinden ayrılması) yöntemleri ile asırlık tesiste işleniyor. “Kemah Doğal Kaynak Tuzu” adıyla iki yıl önce coğrafi işaret alan tuz, yöreye özgü tulum peyniri üretimi yapan yaylacılar tarafından da çokça tercih ediliyor.

SEZONDA 2 BİN TON

Sezonda ortalama 2 bin ton üretilen tuz, Doğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanına ve yurt dışına pazarlanıyor. Tesis sahibi Sefa Tanrıkulu, AA muhabirine, hava sıcaklığının tuz üretiminde büyük önem taşıdığını söyledi.

Doğal kaynak tuzunu ürettiklerini ifade eden Tanrıkulu, şöyle konuştu:

“5 aylık bir üretim sezonumuz var. Yaz aylarında üretim yapıyoruz. Buharlaşma olmadığı için kışın üretim yapmıyoruz.”

ÇALIŞMA ŞARTLARI ZOR

Tanrıkulu, tuz üretimi için hava sıcaklığının da önemli olduğuna işaret ederek, “Tuz üretimi yapabilmemiz için hava sıcaklığının en az 30-35 derece olması gerekiyor. Biz burada bazen 40-45 derece sıcak altında çalışabiliyoruz. Bundan dolayı çalışma şartları zor oluyor. Kısa bir üretim sezonu olduğu için hava sıcaklığı 45 derece de olsa tuzu üretip Türkiye’ye ve dünyaya Kemah tuzunu ulaştırmaya çalışıyoruz.” dedi. Tanrıkulu, Kemah tuzunun Edirne’den Kars’a kadar ulaştırıldığını ifade ederek, yurt dışına da Hollanda, Almanya, İtalya, Kore gibi birçok ülkeye ihraç ettiklerini sözlerine ekledi.

Güneşin altında üretim için ter döküyorlar: Başımız kaynamazsa tencere de kaynamaz - Resim : 1

AMAÇ TÜKETİCİYE EN İYİ ÜRÜNÜ SUNMAK

Antalya’da da örtü altı sebze ve meyve üretimi yapan işçiler, seralarda sıcaklığın 45 dereceyi geçmesine rağmen mesailerine devam ediyor. Korkuteli Tarım ve Orman İlçe Müdürü Selda Sert, AA muhabirine, Antalya’da üreticilerin 12 ay üretime devam ettiğini söyledi. Yaz aylarındaki sıcak hava nedeniyle üreticilerin çok zorlandığını anlatan Sert, şöyle konuştu:

“Antalya merkezde örtü altı üretim bittikten sonra Korkuteli ilçesi olarak biz üretime devam ediyoruz. Örtü altı üretimimizde nisan gibi tohumlar toprakla buluşuyor ve kasıma kadar ilmek ilmek, zor ve meşakkatli koşulda devam ediyor. Üreticilerimiz tüketiciye en iyi ürünü sunmak için çalışıyor. Hava sıcaklığı çok fazla, bunun üzerine serada çalışmak dışarıda çalışmaktan daha meşakkatli. Gündüzleri çok sıcak, 44-45 dereceyi bulan sıcaklarda üreticiler zor şartlarda, kapalı alanda çalışıyor.”

İHRAÇ EDİLİYOR

İlçede 6 bin 500 dekarlık seralarda domates, biber ve salatalık üretildiğini kaydeden Sert, ürünlerin hem iç piyasaya hem de Suudi Arabistan, Avrupa ve Balkan ülkelerine ihraç edildiğini belirtti. Kendisine ait serada 15 yıldır üretim yapan Kübra Akar ise yaz aylarında yoğun çalıştıklarını vurgulayarak, “İklimlerin değişmesiyle havalar çok sıcak, alnımızdan ter aka aka çalışmaya devam ediyoruz. Yazın güneşten başımız kaynamazsa kışın tenceremizin kaynamayacağını biliyoruz. Üretimi biz yapmalıyız ki pazarlarda ürün olsun.” dedi.

Antalya çiftçi Üretim