Kemal Derviş kimdir? İşte Kemal Derviş'in hayatı...
10 Ocak 1949 İstanbul doğumlu Kemal Derviş, 1973-77 yılları arasında ODTÜ ve Princeton Üniversitesi'nde ekonomi alanında ders verdikten sonra, 1977'de Dünya Bankası'na girdi. Bu kurumda 1996 yılında Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu başkan yardımcılığına yükseldi.
Kasım 2000 ve Şubat 2001'de yaşanan iki mali krizin ardından Türkiye'ye davet edildi. 22 yıldır sürdürdüğü Dünya Bankası'ndaki görevinden ayrılarak 13 Mart 2001 tarihinde Bülent Ecevit Hükümeti'nde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini üstlendi. 2002 Ağustos ayında istifa etti. İsmail Cem, Zeki Eker ve Hüsamettin Özkan ile birlikte Yeni Türkiye Partisi'nin kuruluş çalışmalarına katıldı. Ancak bu partiye katılmayarak Cumhuriyet Halk Partisi'nden milletvekili adayı oldu.
3 Kasım 2002 seçimlerinde CHP'den İstanbul milletvekili seçildi. 9 Mayıs 2005 tarihinde milletvekilliğinden istifa ederek Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) başkanlığı görevine atandı. 2009 yılında bu görevi Yeni Zelanda'nın eski başbakanı Helen Clark'a devretti.
En son Mart 2005'te Center for Global Development iş birliği ile For a Better Globalism (Daha iyi bir Küreselleşme) adlı kitabını yayınladı.
KEMAL DERVİŞ'İN TÜRK EKONOMİSİNE DARBESİ
13 Mart 2001'de Dünya Bankası'ndan "transfer" edilerek ekonomi yönetiminin başına getirilen Kemal Derviş, IMF ile imzaladığı stand-by anlaşmalarıyla Türkiye'yi Batı'nın neoliberal ekonomi politikalarına boyun eğdirmiş, Türk ekonomisini IMF'nin kucağına atmıştı.
Kemal Derviş, Batı'nın Türkiye'yi daha kolay sömürmek için dayattığı ekonomi programının önünün açılabilmesi için, Meclis'in yeni yasama dönemi sona ermeden 15 maddeden oluşan ekonomi ile ilgili yasa paketini çıkarması gerektiğini bildirdi. Derviş, destek almak için gittiği ABD gezisi sırasında, hükümete "15 günde 15 yasayı çıkarmazsanız gelmem" deyince Meclis, gece gündüz çalışarak 15 günde 15 kanun çıkarmıştı.
İşte bu 15 maddelik “Derviş Kanunları” sonucu Türkiye ekonomisinin kumandası IMF ve Dünya Bankası üzerinden Batı merkezlerine verildi. Türkiye; şeker pancarı ekiminden Tekel ve Türk Telekom’un özelleştirilmesi ve Merkez Bankası'nın sözde bağımsızlığına kadar birçok düzenleme ile bugün içinden ancak bir devrimle çıkılabilecek ekonomik koşulların yaratılmasına neden oldu.
Derviş'in neoliberal ekonomi politikaları daha sonra Ali Babacan tarafından tam gaz devam ettirildi. Derviş'in ekibinde bugün CHP'nin sözcülüğünü yapan Faik Öztrak da vardı.
Peki IMF'nin sömürgesi olmanın yolunu açan "Derviş kanunlarında" hangi maddeler vardı?
1- Merkez Bankası Kanunu
2- Bankacılık Kanunu
3- Telekom'un yüzde 51'nin satışına ilişkin kanun.
4- Sivil Havacılık Kanunu (TYH)
5- Şeker ve Tütün Kanunu (Sübvansiyonun kaldırılması)
6- Sermaye Piyasa Kanunu
7- Amme Alacaklarının Usulü Hakkında Kanun
8- KİT'lerin tasfiyesine ilişkin kanun
9- Vakıflar Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun
10- Devlet İhale Kanunu'nun bazı maddelerinin değiştirilmesine dair kanun
11- Özelleştirme Kanunu'nun bazı maddelerinin değiştirilmesine dair kanun
12- Kamu bankalarının görev zararlarının karşılanması ile ilgili kanun
13- Bütçe Kanunu'nun bazı maddelerinin değiştirilmesine dair kanun
14- Hazine arazilerinin satışı için Arsa Ofisi ve Milli Emlak Kanunu
15- Petrol ve doğalgaz kanunlarında değişiklik