Keman Sanatçısı Prof. Dr. Cihat Aşkın: Müzisyenlere çalışma olanağı verilsin
Yaklaşık bir buçuk yıldır çalışma olanağından yoksun kalan müzik ve sahne emekçileri, kısıtlamaların onlar için de gevşetilmesini istiyor.
Keman Sanatçısı Prof. Dr. Cihat Aşkın, salgın kısıtlamaları altında sanatçıların beklentisinin, sadece yardım yapılması değil çalışarak hayatlarını kazanmalarının sağlanması olduğunu söyledi. Prof. Dr. Aşkın, tedbirler alınarak müzik sektörüne kolaylık sağlanabileceğini, meslek birlikleri ile kuruluşlarının da başka meselelerini bir kenara bırakarak, bu acil soruna çözüm üretmeleri gerektiğini belirtti.
1 Haziran’dan itibaren geçerli olan yeni “kademeli normalleşmede” müzik sektörüne ilişkin bir düzenlemenin yapılmaması, sanatçılar arasında tepki topladı. Sanatçılar, sahne çalışmalarına geri dönebilmek için sokağa çıkma yasağının en azından saat 24.00’e çekilmesini talep etti. Çok sayıda tanınmış sanatçı, sosyal medyadan açıklamalar yaparak “müzik susmasın”, “gözünü yumma” gibi başlıklarla yapılan kampanyalara destek verdi. Kafe, restoran gibi işletmelere yönelik düzenlemelerin kültür sanat dünyasına yapılmamasına tepki gösteren sanatçılar, uzun süredir mağduriyet yaşayan müzik sektörüne de kademeli normalleşmenin yansımasını istiyorlar.
‘KONTROLLÜ ÇALIŞILSIN’
Keman Sanatçısı Prof. Dr. Cihat Aşkın ile Ses Sanatçısı Sevcan Orhan, dün Ulusal Kanal Haber Artı programına telefonla bağlanarak açıklamalarda bulundular. Sevcan Orhan, “Virüs kafelerde bulaşmıyor da tiyatro salonunda mı bulaşıyor? Alışveriş merkezlerinde bulaşmayan virüs barlarda mı bulaşıyor?” diye sordu ve şöyle sürdürdü: “Turizm ile ilgili esneklikler neden kültüre yansımıyor? Eğer bir kapanma ve yasak söz konusuysa, eşit miktarda etkilenmek istiyoruz.”
Orhan, sektörde müzisyenlerle birlikte, garsonundan ses-ışık teknisyenine kadar birçok çalışanın durumdan olumsuz etkilendiğini vurguladı. Orhan, herkese sağlanan esneklikle birlikte müzikli mekanların da kontrollü bir şekilde faaliyete geçmesi, kültür sanatın canlanarak hayata geri dönmesi gerektiğini belirtti.
‘ZOR DÖNEMLERDE HALKA MORAL VERDİK’
Prof. Dr. Aşkın, tedbirler alınarak müzik sektörüne kolaylık sağlanmasını, meslek birlikleri ile kuruluşlarının da başka meselelerini bir kenara bırakarak, bu acil soruna çözüm üretmelerini istedi.
Keman Sanatçısı Prof. Dr. Cihat Aşkın şöyle konuştu: “Salgın sürecinde en zor zamanlarda ben ve arkadaşlarım, topluma kültür ve sanatın, tünelin sonundaki ışık olduğunu söyledik. Halkımıza moral ve umut verebilmek için, elbirliğiyle sosyal medyadan destek verdik. Bütün amacımız insanlarımızın geleceğe umutla bakabilmesiydi ve bunu başardık… Salgın tedbirlerinin sonucunda restoranlar, kıraathaneler açıldı. Düğünler nikahlar serbest. Ama müzisyenlerin, özellikle yevmiye ile çalışan müzisyenlerin ve sahne emekçilerinin mesleklerini icra edebilmeleri için kolaylık gösterilmedi. Halbuki kültürün, sanatın toplumumuz için bir umut ve direnç noktası olduğunu düşünüyoruz.”