Kendi ameliyatını yapan doktor Leonid Rogozov
Tıp tarihi oldukça ilginç karakterler ve dikkat çekici maceralar ile dolu. Leonid Rogozov, Sovyetler Birliği’nin 1960-1961 yılları arasında gerçekleştirdiği Sovyet Antarktik Seferi’nde yer alan pratisyen hekimdir. Sefer sırasında rahatsızlanır.
Dr. Rogozov, çaresizlikle ve apandisit iltihaplanması acısıyla kıvranırken kafasından, tüyleri diken diken edecek çözümler geçmeye başladı. Yaşama içgüdüsü böyle bir şeydi.ya doktor olmanın avantajıyla sahip olduğu bilgi ve becerisini kendi üzerinde kullanacak ya da acı çeke çeke ölüme terk edecekti kendisini. Kararı verdi ve anestezisiz ameliyatı bırakın, genel anestezi almadan kendi kendini ameliyat etmeye karar verdi. Ameliyattan bir gün önce not defterine bir şeyler karaladı: “Bütün gece hiç uyuyamadım. Apandisitim cehennem gibi bir ağrıya sebep oluyor. Bu fırtına ruhumu parçalıyor. Kendi ameliyatımı kendim yapmam gerekiyor. Tek çarem bu. İmkansız ama buna mecburum.”
Rogozov’un ilk şikayeti, midesinin üst kısmında şiddetli bir ağrı idi. Daha sonra bu şikayetine mide bulantısı ve 38 derecenin üzerinde seyreden ateş de eklendi. Bunun üzerinde kendisine apandisit tanısı koydu. Rogozov’un tedavi edilmemesi durumunda hayatını kaybetme riski vardı. Bu nedenle de kendisini keşif görevinin en iyi -ve tek-doktoruna emanet etmeye karar verdi: Kendisine. Kendi ameliyatını kendisi yapacaktı.
YANSIMA İLE OPERASYON
Doktorun şartları oldukça zorluydu. Ameliyata ilk olarak ağrıyan bölgeye lokal anestezi yapmakla başladı. Doktorun yatarken karnını görmesi çok zordu, bu yüzden de bir el aynasından yardım alması gerekti. Rogozov, yatağının sağ tarafına ise ameliyat aletlerini koydu, böylece ihtiyacı olan her an onlara erişebilecekti. Ardından ayna yardımı ve el yordamıyla ameliyata başladı. Operasyon tam iki saat sürdü.
Leonid Rogozov, iki saate yakın bir sürede kendi apandisitini almayı başardı. Ardından da ameliyat için açtığı yarayı yine kendi elleriyle dikti. Ameliyatın gerçekten başarılı olup olmadığını gözlemlemek için bekleme süreci başladı.
Ameliyattan sonra Rogozov bir süre halsizlik yaşadı ancak peritonit bulgular kaybolmuştu. Yüksek seyreden ateşi de 5 günlük bir periyod içerisinde düştü. Kendi attığı dikişler de 7. günün sonunda alındı.
Daha önce benzeri bir ameliyat hiç gerçekleştirilmemiş olan bu apandisit ameliyatı tıp tarihine geçti. 15 gün sonra eski sağlığına tamamen kavuştu.
KIZIL BAYRAK NİŞANI
1961 yılında doktor, Sovyetler Birliği’nde oldukça saygın bir madalya olan Kızıl Bayrak İşçi Nişanı ile ödüllendirildi. Keşif görevi bittikten sonra Ekim 1962’de St. Petersburg’a döndü ve burada çalışmalarını sürdürdü.
Maceracı doktor, 1966 yılında yemek borusu kanseri ile ilgili bir doktora tezinin savunmasını yaptı. Ardından da St. Petersburg’da doktor olarak çalışmaya devam etti. 1986 yılında Saint Petersburg Araştırma Enstitüsü’nde cerrahi bölüm başkanı olarak görev yapmaya başlayan doktor, 2000 yılına kadar da bu göreve devam etti. Rogozov, 21 Eylül 2000’de, 66 yaşındayken St. Petersburg’da akciğer kanseri nedeniyle hayata gözlerini yumdu.