03 Aralık 2024 Salı
İstanbul 10°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Kenevir üretimi için destek çağrısı

Yaptığı açıklamada kenevirin Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak bitkisel bir ürün olduğunu belirten Türkiye Tarım ve Hayvancılık Gıda Derneği Başkanı Tuncay Albayrak, çiftçilere devlet kontrolünde yurdun tamamında kenevir ekme yetkisi verilmesi için çağrı yaptı

Kenevir üretimi için destek çağrısı... Kenevirin ekolojik ve ekonomik katkısı nedir? Kenevir nerelerde yetişiyor?
A+ A-
YURT HABERLERİ SERVİSİ

Türkiye Tarım ve Hayvancılık Gıda Derneği (TAHADER) Başkanı Tuncay Albayrak, çiftçilere devlet kontrolünde yurdun tamamında kenevir ekme yetkisi verilmesi çağrısı yaptı.

Albayrak, yaptığı açıklamada kenevirin Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak bitkisel bir ürün olduğunu belirterek, “Kenevir, 20’ye yakın ilimizde; Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak’ta yetiştirilmektedir ancak istenen düzeyde ekilmemektedir.” dedi.

Bir dönüm kenevirin bir dönüm ormandan yüzde 25 daha fazla oksijen ürettiğini ve yaklaşık olarak iki kat yüksek olan selüloz tedarikini garanti ettiğini ifade eden Albayrak, “Bir dönüm kenevir 6 ay içinde büyürken, bir orman hasat edilmeden on yıllarca büyür. Kenevir kâğıdı yaparak her yıl milyonlarca hektarlık ormanı kurtarabiliriz.” diye konuştu.

Kenevirin Yeşil Mutabakat ve Paris İklim Anlaşması kriterlerine uygun bir ürün olarak kabul gördüğünü belirten Albayrak, kenevirin ekolojik ve ekonomik katkısı ile ilgili şu bilgileri verdi:

RADYASYON TEMİZLEYİCİSİ

“Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretiyor. Bir dönümlük kenevir’den, 4 dönüm ağaca eş kâğıt üretilebiliyor. Kenevir, tam 8 kez kâğıda dönüştürülebilirken, ağaç 3 kez kâğıda dönüştürebiliyor. Kenevir, gerçek bir radyasyon temizleyicisi olarak biliniyor. Dünyanın her yerinde yetişebilen kenevir, pamuğun 8’de biri kadar su tüketiyor. Sapından 10 kat güçlü elyaf elde edilebiliyor.

"Yabancı ot ve zararlı popülasyonu kendinden uzak tuttuğu için üretiminde pestisit kullanılmıyor. İkinci ürün olarak toprakların temizlenmesini, yenilenmesini sağlıyor. Kenevir tohumundan yağ, gıda ve kozmetik üretiliyor. Tohum küspesinden hem insan hem de hayvan için protein ağırlıklı besin takviyesi elde ediliyor.

"Elyafından iplik, izolasyon malzemesi ve kompozit üretiliyor. Kenevir saplarının lifleri alındıktan sonra geriye kalan kısmına kıtık deniliyor. Kenevir kıtığından nefes alan hafif tuğla ve yapı malzemeleri, doğada eriyebilen plastiğin yerini alabilecek biyopolimer, kompozit dış cephe ve izolasyon malzemeleri, havyan altlığı, kedi kumu ve mobilya sektörüne hammadde üretilebiliyor.”

Kenevir Çiftçi Tarım ekonomi Üretim