Kentsel dönüşüm mağduru Mardin Yeşilli halkı: Mahkeme kararına rağmen evlerimiz yıkılıyor
Yeşilli ilçesi mahallerinde kentsel dönüşüm kapsamında 200 ev yıkıldı. Anlaşma yapılmadan evleri yıkılan mahalleli davalar açtı, projeyi iptal ettirdiler. Yurttaşlar, hahkeme kararlarına rağmen yıkımların devam ettiğini belirtiyor.
Mardin’in Yeşilli ilçesi yaklaşık 15 bin nüfusa sahip, bağcılıkla geçinen küçük bir ilçe. İlçe halkı 6 yıldır kentsel dönüşümle yatıp, kentsel dönüşümle kalkıyor. Kentsel dönüşümle mağdur olduklarını, evlerine olması gerekenin çok altında değer biçildiğini söyleyen mahalleli, mahkeme kararlarına rağmen yıkımlara devam ettiğini belirttiler. Proje başlatıldığında 'iki katlı villalar yapılacak' denildi ama şimdi yüksek katlı evler konuşuluyor. Kentsel dönüşüme karşı çıkanlar terörist olmaktan fuhşa kadar birçok suçlamayla karşı karşıyalar. Yeşilli ilçe merkezi 5 mahalleden oluşuyor. Kentsel dönüşüme Tepebaşı ve Gül mahallesinin bir bölümü giriyor. Birçok evin yıkıldığı ve kiminde de yıkımın devam ettiği görülüyor. Mahallede gezerken yıkılacak binaların pencerelerinden, balkonlarından bizlerden yardım isteyen çağrılarla karşılaşıyoruz.
VATAN PARTİSİ’NE BAŞVURDULAR
Çare arayan ilçe halkı, çalmadık kapı bırakmamış, son çare Vatan Partisi’ne başvurdu. Vatan Partisi Mardin İl Başkanı Zeynettin Bozan başkanlığında bir heyet, ilçeyi ziyaret ederek şikâyetleri dinledi, çözümü konuştu. Hafta sonu Ankara’da yapılacak Vatan Partisi’nin genel kurultayına birlikte gitme kararı alındı.
Tepebaşı mahallesinin eski muhtarlarından İlhan Bayocak, kentsel dönüşüme başlarken belediye başkanının, iki katlı villa şeklinde avlulu evler yapacağını söylediğini ama sonra işe rant girdiğini ve 7 katlı evlerin konuşulduğunu anlattı. Bayocak, yaklaşık 200 evin yıkıldığı, 50-60 evin de yıkılacağı bilgisini vererek hak sahiplerine değerinin çok altında fiyat teklif edildiğini belirtti. Kendi evlerini, belediyenin belirlediği ölçülerde kendilerinin yapmak istediğini kaydeden İlhan Bayocak, evlerinin bir anlaşma olmadan zorla yıkıldığını ifade etti. İhale edilen müteahhidin gelip kendileriyle anlaşacağını düşündüklerini ama öyle olmadığını, tapularını verdiklerini ama kime verdiklerinin belli olmadığını söyledi.
Bayocak, “Bana ‘500 bin lira ya da yerine bir daire bir dükkân vereceğiz’ dediler. Ben de ‘Bir daire bir dükkân 3 milyon ediyor, ver bu parayı anlaşayım’ dedim, ‘yok’ diyorlar. Elimizde resmi bir belge de yok, evim yıkıldı, elimde tapum var, anlaşma yapmadım. Teklif edilen 500 bin lirayla hiçbir şey yapılmaz. Ben arsama 4-5 katlı bina yapabilirim.” şeklinde konuştu.
‘EVİMİZİ ZORLA YIKTILAR’
Halil Barman, 4-5 seneden beri 'bugün kimin evini yıkacak' endişesiyle yaşadıklarını ifade etti: “'Evimizi yıkma, bize göster istediğin gibi inşa edeceğiz' diyoruz. Kabul etmiyor, evimizi zorla yıktı. Dava açtım, davayı kazandım. Buna rağmen bakın, saclarla kapatmış, yarın kazacak. Her yere başvurduk, derdimizi anlatmak istedik, kimse bizi dinlemedi, siz sesimizi dünyaya duyurun, mağduruz. Yeryüzünde İsrail, ikincisi de Hayrettin Demir zulmüdür. Bakan geliyor, derdimi anlatacağım, beni polisler yakalıyor, görüştürmüyorlar.”
‘MAHKEME PROJEYİ İPTAL ETTİ’
2016 yılından beri zulmün içinde yaşadıklarını belirten Sultan Aca, yıkımın kendi evine doğru yaklaştığını kaydederek kazandıkları mahkeme kararıyla kentsel dönüşüm projesinin iptal edildiğini belirtti, kararı okudu.
Kentsel dönüşümün iptal edilmesinden sonra 6 daire 4 dükkân, altta da bodrumu olan binası için acil kamulaştırma yapıldığını söyleyen İsmail Ork, binasını yıktırmak istemediğini anlatarak “İçinde 50 insanız, nereye gideceğiz.” diyerek tepki gösterdi.
Ceylan Acar, “Ne yatmayı biliyoruz ne yemeyi biliyoruz, nereye gideceğiz bilmiyoruz. Bize ‘teröristsiniz’ diyorlar, Ankara’ya gittik 20 tane polis etrafımızı sardı.” dedi. Mehmet Salih Aras da 1995 yılında yaptığı 2 katlı evinin yıkılmasını istemediğini anlattı.
MAHALLELİ 26 KASIM’DA ANKARA’DA OLACAK
Vatan Partisi Mardin İl Başkanı Zeynettin Bozan, Yeşilli halkının şikâyetlerini dinledikten sonra mahalleliye şöyle hitap etti: “Biz sizin arkanızdayız ve sizinleyiz. Sizleri dinledik, bunları Ankara’ya kadar taşıyacağız. Ayın 25’inde sizleri Ankara’ya davet ediyorum. Size bir otobüs tahsis ediyorum. Hepinizi Ankara’ya götürüyorum. Bu sorunu hep beraber çözeceğiz.”
Heyette bulunan Vatan Partisi Diyarbakır İl Başkanı Ferdi Tanhan da söz alarak şöyle konuştu: “Vatan Partisi olarak gönüllerin yıkılmasına müsaade etmeyiz. Yurttaşlarımızın dertlerini sorunlarını çözeceğiz, söz veriyorum. Bir tek evleri var, atadan kalma, bu evlerinin üzerine söz sahibi olmak istiyorlar. Onlara sorulmadan evlerinin yıkılmasını istemiyorlar. Biz sayın belediye başkanımızla da görüştük. Kendisi bizi dinleyeceğine söz verdi, taleplerimizi ona ileteceğiz. Ama kim ki bizim evimizi başımıza yıkmak istiyorsa bundan sonra bizden oy beklemesin. Yeşilli başımıza yıkılmayacak, bunun sözünü veriyoruz.”
Mahalleli, alkışlar ve zılgıtlar eşliğinde evleri için ayın 26’sında hep birlikte Ankara’ya Vatan Partisi’nin genel kurultayına gideceklerini söyledi.