Keskinok’un güncel mirası ‘Umut ve Gelecek’
Keskinok Sanat Vakfı, yeni karma sergisini sanatseverlerle buluşturacak. Kayıhan Keskinok, sergiye ismini veren yaşam öyküsü kitabındaki ‘Umut ve Gelecek’ başlığının altında Kuvayi Milliye ve işçi sınıfı konularına eğilmesini anlatıyor


Usta sanatçı Kayıhan Keskinok’un atölyesinde yetişmiş sanatçıların eserleri, “Umut ve Gelecek” sergisinde bir araya gelecek. Keskinok Sanat Vakfı’nın yarın açacağı sergide, 23 sanatçının yapıtları sanatseverlerle buluşacak. Sergide sanatçı Kayıhan Keskinok’un “Maden İşçileri” yapıtı da sergilenecek.
Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt olan ve 2015 yılında aramızdan ayrılan Kayıhan Keskinok, 2011 yılında kendi yaşam öyküsünü anlattığı kitabının “Umut ve Gelecek” başlıklı bölümünde; emperyalizmi, vatan savaşını ve işçi sınıfının mücadelesine eğilme kararlılığını şu dizelerle ifade etmişti:
“Şüphesiz savaş ölümdür, acıdır. Çoğu zaman da utanç vericidir. Günümüzde de savaş rüzgarları esiyor. Çıkarılmak istenen savaşlar, övünülecek savaşlar değildir. Ülkelerin yaşam kaynaklarına göz dikmiş emperyalizmin savaşları, en hafif tabiriyle utanılacak olaylardır. Ama vatan savunması söz konusu olduğunda yüce bir olaydır. “Kuvayi Milliye”deki savaş bu nedenle başka türlü bir savaştır. Nazım Hikmet’in Kuvayi Milliye dizeleri, o günlerin yıkıntılarını çocukluk yıllarında yaşamış biri olarak beni görmediğim mekanlarda buluştuğum imgelere yönlendirdi. Karadeniz’in korkusuz denizcilerini, Antep’in halkın bağrından kopan kara donlu paşalarına ulaştım bu dizelerle. Nazım Hikmet’in Kuvayi Milliye Destanı dizeleri üzerine yaptığım resimlerimle ne derece onun ulaştırdığı duyarlılıklarla özdeşleşebildim bilmiyorum. Bunun üzerindeki yargıyı daha sonraki yıllara bırakarak, yarından tezi yok dürüst ve akılcı sanayileşme mücadelesinin iş ve işçi dünyasındaki dramına eğileceğim. İlerlemiş yaşım bunu engelleyemez. İstenç her şeyin üstesinden gelir.”
TOPLUMSAL OLAYLARI YANSITTI
Kayıhan Keskinok; Kuvayı Milliye Destanı'nı resmettiği tabloların yanı sıra lunapark resimleri, Karadeniz düğünlerini, kız kaçırma olaylarını, Gezi Parkı olaylarını anlatan resimler gibi farklı toplumsal dönemlerin özelliklerini yansıtan eserler verdi. Çok sayıda öğrenci yetiştirdi. Yapıtları İzmir ve Ankara Resim ve Heykel Müzeleri'nde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, Yugoslavya'daki Potiçelli Kenti Sanatçılar Kolonisi Müzesi’nde, Türkiye'deki diğer bazı resmî kuruluşların koleksiyonlarında ve özel koleksiyonlarda bulunuyor.
HAZİRAN’A KADAR SÜRECEK
Umut ve Gelecek sergisinde yapıtları izlenebilecek sanatçıların isimleri şöyle:
Kayıhan Keskinok, Adem Mülayim, Ayperi Ottekin Başoğlu, Ayşe Saray, Ayşe Yetiş, Ayten Timuroğlu, Banu Yaşin, Elif Demirbolat Aksoy, Emel Gülsoy, Emine Ottekin, Filiz Nalçacı, Fulya Turan, Fulya Uzer, Gül Naime Bülbül, Günseli Saylam, Hacer Sarı, İnci Sarıaslan, Nilgün Gümüş, Öznur Atalay Özgür, Selma Şarda, Selma Tunca, Yalçın Demirtaş, Yurdanur Özdinç.
Sergi; Çankaya’da Cinnah Caddesi’nde bulunan Keskinok Sanat Vakfı’nda, 1 Haziran’a kadar Pazar ve Pazartesi günleri hariç 13:00-19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.