Bilmeden yanlış yöne kılınan namazda ne yapılmalı, tekrar kılınmalı mı? Kıbleyi yanlış bilip namaz kılmak...
Ormanlık alanda ya da deniz kenarı gibi yerlerde kıble yönünü doğru zannedip ama aslında yanlış kılan ve bunu sonradan fark eden kimselerin namazı tekrardan kılıp kılmamaları gerektiğini sizlere araştırdık. Kıbleyi yanlış bilip namaz kılan kişi ne yapmalı? Namazdan sonra kıblenin yanlış olduğu...
Gündelik yaşantımız içerisinde tatilde deniz kenarında iken ya da piknik yapmak için orman gibi uçsuz bucaksız yerlere gidildiğinde kıble yönünü bulmak biraz zor olabilir. Günümüzün gelişen teknolojisi ile beraber çoğumuzun telefonlarında yüklü olup kıble yönünü gösteren uygulamalar ile pusula yardımıyla kıble yönü bulunabiliyor. Ancak ne yazık ki bazen bu uygulamalar kıble yönünü bulmada yetersiz kalabiliyor hatta kimi zaman hata bile verebiliyor. Hal böyle olunca da doğru tarafta zannedilen ama aslında kıble yönü yanlış olan yere yönelik namaz kılınabiliyor.
Peki namazı bitirdikten sonra kıble yönünün yanlış olduğunu fark eden kimse bu durumda ne yapmalı? Yanlış kıble yönünde namaz kılan namazı kaza etmeli mi? İşte birçoğumuzun merak ettiği cevabı...
KIBLEYİ YANLIŞ BİLİP NAMAZ KILAN KİŞİ NE YAPMALI?
Diyanet'in bu konu ile ilgili verdiği fetvada; eğer kişi namazını bile isteye kıble yönünün dışında kılıyorsa namazı elbette sahih olmaz. Ancak, kıbleyi doğru bulduğunu düşünerek ya da bilen birine kıble yönünü sorup gösterilen şekilde kılınıp da sonradan kıble yönünün yanlış olduğunu fark ederse, namazı geçerli olur. Tekrardan kılınması gerekmez.
Araştırdığı halde hatalı yere doğru döndüğünü namazı sırasında tespit ederse, namazın içindeyken doğru yöne doğru dönerek namazına kaldığı yerden devam edebilir. Herhangi bir araştırmada bulunmadan ya da kimseye danışmadan kafasına göre rastgele bir şekilde yöne dönüp namaz kılan kişinin eğer döndüğü yön kıble istikameti değilse namazın iade edilmesi gerekir. (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/435).