Kilis’te çörek otu yaygınlaşıyor
Tarımsal faaliyetlerde zeytin, üzüm, buğday, arpa, mısır ve biber gibi ürünlerin ekim alanlarıyla ön plana çıkan Kilis'te, çiftçiler son yıllarda alternatif ürünlere yönelmeye başladı.
Girdi maliyetlerindeki düşüklük ve yüksek getirisinden dolayı kentte üretim alanı genişleyen çörek otundan yüksek kazanç elde eden çiftçiler, ürünlerini baharatçılar ile ilaç ve kozmetik sanayisine satıyor.
Kilis Ziraat Odası Başkanı İbrahim Kara, çörek otunda gübrenin az kullanıldığını, bunun da maliyetleri düşürdüğünü ifade etti. Kara, "5 senedir Kilis genelinde çörek otunun ekim alanı artarak devam etti. Bu sene 50 bin dönümün üzerine çıkmış bulunmaktayız. 50 bin dönüm kişnişimiz, 5 bin dönüm de kimyonumuz şu an ekili. Alternatif ürün olarak ekiyoruz. Çünkü maliyeti düşük. İlaç kullanmıyoruz. İklim şartlarına daha uygun oluyor" diye konuştu. Diğer illerle kıyaslandığında çörek otunda dönüm başına daha fazla ürün aldıklarını dile getiren Kara, Kilis'te yetişen çörek otunun aromasının da daha güzel olduğunu belirtti. Toplamda 5 bin ton rekolte beklediklerini anlatan Kara, destek verildiği zaman üretim alanlarının daha da genişleyeceğini ve çiftçinin daha çok kazanç elde edeceğini sözlerine ekledi.