Kimler şehittir? Şehitlik mertebeleri nelerdir? Şehitliğin mükafatı
Allah yolunda ecri en fazla olan ameller arasında olan şehitlik ile ilgili merak edilen birçok konu vardır. Direkt olarak savaşta şehit olunduğu gibi savaşmadan ancak yine de şehitlik mertebesine ulaşan kimseleri sizler için araştırdık. Efendimiz (SAV) bu kimseleri şöyle müjdelemiştir...
İslami inancımıza göre Allah katında en kutsal mertebe olan şehitlik, kul hakkı dışında işlenen tüm günah ve kusurların anadan doğmuş gibi tertemiz olmasına vesiledir. Ahiret günü Peygamberlikten sonra gelen en büyük rutbenin şehitlik mertebesi olduğu bilinmektedir. Öyle ki Allah (c.c), kitabı olan Kuran-ı Kerim'de “Kim Allâh’a ve Rasûl’e itâat ederse, işte onlar, Allâh’ın kendilerine nîmet verdiği peygamberler, sıddîklar, şehitler ve sâlihlerle beraberdir. Onlar ne güzel arkadaştırlar.” (Nisâ, 69) buyurmaktadır. Ayet-i kerimeden anlaşılacağı üzere Allah (c.c) şehit olan kimselere pek bir kıymet vermektedir.
ŞEHİTLİK MERTEBELERİ NELERDİR?
Müslüman bir kimse şehit olmayı gerçekten gönülden arzulamış ise direkt olarak şehit olmasa bile şehitlik mertebesine erişebileceği umularak aynı sevabı alabilir. Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), "Kim şehit olmayı içtenlikle dilerse, Allah onu şehitlerin menzilesine ulaştırır, bu kişi isterse yatağında ölmüş olsun" (Müslim, “İmâre”, 156-157; Nesaî, “Cihâd”, 36) buyurmaktadır.
Peygamber Efendimiz (SAV), şehitler için ölüm anında duyulan acıyı tarif ederken bunun karınca ısırığından farksız olmayacağını belirtmiştir. Ayrıca Allah yolunda ölen bir kimse şehitlik rütbesine kavuşacağı gibi bir kısım insanlarında şehit hükmünde olabileceğini müjdelemektedir.
Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), şehitlerimizi 5'e ayırmış ve cennete girecek olan bu kimseleri şu şekilde sıralamıştır: buyurdular:
1- Tâundan (vebadan) ölen,
2- Karın (yani iç) hastalığından ölen,
3- Suda boğulan,
4- Yıkıntı altında kalıp ölen,
5- Bir de Allah yolunda şehît olandır.” (Buhârî, Ezân, 32)