22 Eylül 2024 Pazar
İstanbul 24°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Kimse hünnap meyvesinin o halinin şifasını bilmiyor ama 1 kaşık yiyen...

Faydaları saymakla bitmeyen hünnabın pekmezi de şifa saçıyor. Peki, hünnap pekmezinin faydaları neler? İşte yanıtı...

Kimse hünnap meyvesinin o halinin şifasını bilmiyor ama 1 kaşık yiyen...

Hünnap; bahar ayında sarı renkli ve hoş kokulu çiçeklerini açan dikenli bir ağaç olarak bilinmektedir. Cehrigiller familyasına ait olan bu ağaçta, zeytin biçimindeki sert çekirdekli hünnap meyvesi yetişmektedir. Meyvenin ilk gelişim aşamasında yeşil renkli olduğu; daha sonra ise kırmızı, mor ve siyah renklere aşamalı olarak değişim geçirdiği bilinmektedir. Sonbahar ayında olgunlaşan bu meyveler toplandığında ise belirli yöntemlerle kaynatılarak hünnap pekmezi elde edilmektedir.

HÜNNAP PEKMEZİ NEDİR?

Hünnap meyvesinin tarihi 2500 sene öncesine ve Çin kayıtlarına kadar uzanmaktadır. Geçmiş yıllarda çay, şurup ve şarap yapımında kullanılmıştır. Tamamen doğal yöntemlerle üretilen hünnap pekmezi; içerisinde bir tür karbonhidrat olan pektin, tıbbi alanlarda kullanılan tanen ve doğal şeker barındırmaktadır.

HÜNNAP PEKMEZİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Hünnap pekmezi, tamamen doğal yöntemlerle üretildiği için birçok faydası bulunan bir üründür. Bu ürünün ön plana çıkan faydaları ise şu şekildedir;

100 gramlık bir hünnap meyvesi, bir insanın günlük C vitamini ihtiyacının %77’sini karşılamaktadır. Dolayısıyla hünnap pekmezinin de iyi bir C vitamini kaynağı olduğu söylenebilmektedir.
Hayvanlar üzerinde yapılan bazı deneylerde hünnap meyvesinin uyku kalitesini artırdığı gözlemlenmiştir. Dolayısıyla bu meyvenin pekmezinin de uyku bozukluklarına iyi geldiği bilinmektedir.

HÜNNAP PEKMEZİ NEYE İYİ GELİR?

Belirli bir yaş sonrasında ortaya çıkan kronik hastalıklara karşı koruyuculuk sağlaması bakımından hünnap pekmezinin, kahvaltıların vazgeçilmez besinlerinden biri olduğu söylenebilmektedir. Sıkça tüketilen bu ürün, sindirim sistemine de iyi gelebilmektedir.

Kronik Hastalıklar

Hünnap meyvesi; yüksek miktarda C vitamini, polisakkarit ve flavonoid gibi yararlı asitleri ile antioksidan içermektedir. Bu meyveden elde edilen hünnap pekmezi de serbest radikallerin neden olduğu şeker hastalığı ile kronik kalp hastalıklarına karşı koruyuculuk işlevine sahiptir.

Sindirim Sistemi

100 gr hünnap meyvesinin içerisinde 10 gr lif bulunmaktadır. Hünnap pekmezi de içerdiği lif sayesinde sindirim sistemindeki hareketi hızlandırmakta ve bu sayede dışkı yumuşatması nedeniyle kabızlığa iyi gelebilmektedir.

HÜNNAP PEKMEZİ NASIL TÜKETİLİR?

Hünnap pekmezinin uygun kullanım miktarı kişiden kişiye değişmektedir. İdeal kullanım miktarını gösteren bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır. Bununla birlikte karbonhidrat ağırlıklı besinlerin aşırı tüketimi nedeni ile yüksek kan şekeri ve buna bağlı olarak ortaya çıkan bitkinlik söz konusudur. Dolayısıyla hünnap pekmezinin de aşırı miktarda tüketilmemesi önerilmektedir.

Genellikle kahvaltı sofralarının bir parçası olan hünnap pekmezi, hamur işlerine eklenebilmektedir. Doğal bir şeker kaynağı olduğu için yapılan hamur işi tariflere tat vermesi amacı ile kullanılabilmektedir.

HÜNNAP PEKMEZİNİN ZARARLARI

Hünnap meyvesi, genel olarak insanların sağlığını olumsuz yönde etkileyecek bir madde içermemektedir. Ancak hünnap meyvesinden elde edilen pekmezi içeren besinler, beyne doğrudan müdahale eden antidepresanların ve serotonin artırıcı ilaçların olağan etkisini bozabilmektedir. Bununla birlikte hünnap pekmezi; fenitoin, fenobarbital ve karbamazepin gibi ilaçların etkisini de artırabilmektedir.

Son Dakika Haberleri