21 Kasım 2024 Perşembe
İstanbul
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Kimse yüzüne bakmazken köylülere gelir kapısı oldu! Yurt dışına satıp para kazanıyorlar...

Bilecikli köylüler tam yüz yıldır satıcıların beğenmeyip attığı o meyveyi bu yöntemle değerlendiriyor. Kimsenin yüzüne bakmadığı meyve, onlar için gelir kapısı. Üstelik ürettikleri ürünleri yurt dışına bile satıyorlar. İşte ayrıntılar...

Kimse yüzüne bakmazken köylülere gelir kapısı oldu! Yurt dışına satıp para kazanıyorlar...

Bilecik'in Başköy, Küplü ve Bekdemir köylerinde yaşayan yurttaşlar, neredeyse bir asırdır geleneksel yöntemlerle hurma pekmezi üretiyor. Bu pekmez için senede 700-800 ton cennet hurması hasadı yapılıyor. Köylüler, satıcıların beğenmediği, ıskartaya çıkan cennet hurmasından pekmez üretiyor.

BİR ASIRDIR DEVAM EDEN GELENEK

Hasadı yapılan cennet hurmaları önce satıcılara sunuluyor. Satıcıların beğenmediği meyveleri ise köylüler pekmez olarak değerlendiriyor. Böylelikle kendilerine farklı bir gelir kapısı elde ettiklerini söyleyen Hülya Dinçsoy, söz konusu bu geleneğin tam 5 kuşaktır devam ettiğini dile getirerek üretim aşamasını şöyle anlattı: Kimse yüzüne bakmazken köylülere gelir kapısı oldu! Yurt dışına satıp para kazanıyorlar... - Resim : 1

“Hurmaları hamken koyuyoruz. Kazanda 5-6 saatte köpüğünü kestiriyoruz. Ertesi gün suyunu sıktığımız hurmaları yine kaynatıyoruz. 100 kilodan 10 kiloluk pekmezimiz oluyor. Bilecik İl Kültür Turizm Müdürü Serkan Bircan köylerde yılda 700-800 ton cennet hurması hasadının yapıldığını ifade ederek hurma kurusu ve yaş sebze olarak farklı hurma çeşitlerinin de satışının gerçekleştiğini söyledi”

Kimse yüzüne bakmazken köylülere gelir kapısı oldu! Yurt dışına satıp para kazanıyorlar... - Resim : 2

Bir başka pekmez yapıcısı ise söz konusu bu hurmanın ana vatanının Bilecik olduğunu ifade ederek yaptıkları ürünlerin hem ülke içerisindeki başka şehirlere hem de yurt dışına pazarlandığını söyledi.

Bilecik