‘Kira fiyatlarını düşürmek için arz artmalı’
Emlakçılar, kira fiyatlarının düşmesi için konut arzının artırılması gerektiğini belirtti. Özellikle kentsel dönüşüm projelerine hız verilmesi ve sadece kiraya verilmek üzere yeni konut projelerinin üretilmesi gerektiği vurgulandı. Kira fiyatları asgari ücretin üzerinde, yüzde 56,35 olarak açıklandı


İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa ve Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, kira fiyatlarındaki artışa ilişkin Aydınlık’a değerlendirmelerde bulundu. Enflasyonun açıklanmasının ardından, şubat ayında kira artış oranı yüzde 56,35 olarak belirlendi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, kiranın toplam enflasyonu yukarı çektiğini, fakat yavaşlama eğiliminde olduğunu ifade etti.
‘ENFLASYONUN ÜSTÜNDE BİR RAKAM’
Nizamettin Aşa şunları söyledi: “Yıllık kira artışı TÜFE’ye göre yapılmaktadır. Şubat ayı yüzde 56,35 olarak açıklanmıştır. Bu oran enflasyonun üzerinde bir rakamdır. Enflasyon hesabında, kiraların da bir enflasyon kalemi olduğunu düşünürsek bu şekilde tespit doğrudur. Kiralar; arzın artırılması, talebin azalması sonucu düşer. Aslında özellikle yüksek kiralar ve bazı sebepler yüzünden 2024 yılında kiralık talebinin azaldığı ve kira fiyatlarının gerilediğini gördük. 2025 yılında da fazla bir şeyin değişmeyeceğini, piyasaların yatay seyredeceğini düşünüyorum. Konut arzının sağlanması için en büyük engel arsa kıtlığıdır. Benim yıllardır savunduğum çözüm banliyö bölgeleri oluşturulması ve özel sektörün desteklenmesi yönündedir.”
‘SADECE KİRAYA VERİLMESİ İÇİN KONUTLAR YAPILMALI‘
Hakan Akçam da şöyle konuştu: “Konut arzındaki düşüşe sebep olarak artan inşaat maliyetleri, enflasyon, kur vb. birçok faktör sayabiliriz. Ancak konut üretim süreci dikkate alındığında sürecin başlangıcında kentsel arsa üretimi yer almaktadır. Arzdaki eksik mutlak kira fiyatlarının artışına da etki etmektedir. Genç nüfusa sahip bir ülkeyiz. Evlenme, boşanma, öğrenci, memur tayinleri vs. ile kiralık ihtiyaçları her geçen gün artmaktadır. Peki kira fiyatları nasıl düşer? Öncelikle kentsel dönüşüm projelerine daha fazla hız verilmeli. TOKİ ve başka şirketler tarafından sadece kiraya vermek için konutlar imal edilmeli. Fiyat artışını engelleyecek önlemler alınmalı, e-Kontrat sistemi zorunlu hale getirilmeli, değerleme haritası yapılmalı ve kiraya verilecek gayrimenkulün kira fiyat tespitinin uzman eliyle yapılması gerekmektedir.”
‘YAVAŞLAMA EĞİLİMİNDE’
Hizmetlerde aylık bazdaki yükselişe karşın, yıllık bazda düşüş eğiliminin sürdüğünü belirten Karahan, şu ifadeleri kullandı: “Merkez Bankası, 2025 yıl sonu tahminini yüzde 21’den yüzde 24’e çıkarttı. Geçmişe endeksleme eğilimi güçlü, eğitim ve kira gibi kalemler ise hizmet enflasyonunu yukarı çekmekte. Buradan hareketle, kira enflasyonuna ayrı bir parantez açmanın önemli olduğunu değerlendiriyoruz. Zira kira enflasyonu, deprem, kentsel dönüşüm, demografik unsurlar, kira artış sınırlaması gibi nedenlerle de diğer hizmet kalemlerinden hem seviye hem de atalet açısından ayrışıyor. Kira enflasyonunun yüksek olmakla beraber yavaşlama eğiliminde olduğunu görüyoruz. Perakende Ödeme Sistemi mikro verileri de bu gözlemi teyit etti. Nitekim, yeni ve yenilenen kira sözleşmelerindeki artış oranı düştü. Ayrıca sözleşmelerdeki artış oranları, TÜFE'deki mevcut yıllık kira enflasyonunun altında kaldı.”
Karahan, ocak ayında aylık kira enflasyonundaki dönemsel artışın kira sözleşme yenileme oranındaki yükselişten kaynaklandığını söyledi. Buna karşın, bu tür sözleşmelerdeki kira artış oranının ocak ayında da gerilediğini belirtti.
ASGARİ ÜCRET ERİMEYE DEVAM EDİYOR
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun ocak ayı ve yıllık enflasyon oranı açıklamasıyla kira artış oranı da netleşmiş oldu. Zamlar, 12 aylık TÜFE oranı üzerinden yapılacak. Buna göre şubat ayı tavan kira artış oranı yüzde 56,35 olarak uygulanacak. Ancak bu artış, asgari ücrete yapılan yüzde 30 zammın da emekli ve memura yapılan artış oranının da üzerinde olmuş oldu. Asgari ücretli, emekli ve memurun geliri ilk aydan yüzde 5,03 oranında eridi. Şubatta yüzde 3,5 civarında enflasyonla artacak erime, yıl boyu aylık en az yüzde 2’lik oranla sürecek. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) verilerine göre; asgari ücret ocak ayı enflasyonuyla birlikte 1.112 TL eridi. Şubat ayında artış oranı 56,35 olarak belirlenen kira ile birlikte, yüksek elektrik tüketimine yüzde 140’lık zam gelecek.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.