Kira sözleşmesi nasıl uzatılır? Kira sözleşmesinde fesih hakkı
Kira sözleşmesi uzatma sürecini anlamak ve doğru adımları atmak, hem kiracılar hem de ev sahipleri için önemli bir konudur. Peki, kira sözleşmesi nasıl uzatılır? Detaylar haberimizde!

"Ev sahipleri ve kiracılar arasında sıkça karşılaşılan konulardan biri olan kira sözleşmelerinin uzatılması, doğru bir şekilde yönetilmediğinde taraflar arasında belirsizliklere neden olabilir. Kira sözleşmesinin süresinin dolmasına yaklaşan birçok kiracı ve ev sahibi, sözleşmeyi uzatmanın nasıl gerçekleşeceği konusunda bilgi arayışına girebiliyor.
KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL UZATILIR?
- Mevcut kira sözleşmenizin bitim tarihinden birkaç ay önce, uzatma niyetinizi değerlendirin. Eğer sözleşme şartlarını uzatmak istiyorsanız, bu süre zarfında ev sahibinizle iletişime geçin.
- Ev sahibinizle yazılı veya sözlü iletişim yoluyla irtibata geçin. İlgili taraflar arasında karşılıklı bir uzlaşıya varmak önemlidir.
- Eğer ev sahibiniz kira sözleşmesini uzatmaya sıcak bakıyorsa, yeni koşulları belirlemek üzere bir görüşme düzenleyin. Bu, kira miktarı, ödeme koşulları ve diğer detayları içerebilir.
- Taraflar arasında anlaşmaya varıldığında, uzatma şartlarını içeren bir yazılı anlaşma hazırlanmalıdır. Bu belge, tarafların haklarını ve sorumluluklarını açıkça belirtmelidir.
- Hazırlanan uzatma anlaşması taraflarca imzalanmalı ve onaylanmalıdır. Her iki tarafın da bu belgeyi imzalamasıyla birlikte, yeni şartlar yürürlüğe girecektir.
- Yeni kira sözleşmesiyle birlikte kira artışları konusunu da ele almalısınız. Kira artışları genellikle belirli bir yüzde üzerinden veya belirli bir miktar artışla belirlenir.
- Kira sözleşmesini ne kadar süreyle uzatmak istediğinizi belirleyin. Bu, bir yıl veya daha uzun bir süre olabilir.
KİRA SÖZLEŞMESİNDE FESİH HAKKI
Kira sözleşmelerinin belirli süreli mi belirsiz süreli mi yapıldığı önemli bir husustur. Yapılan sözleşmenin türüne göre kiraya veren ve kiracının hakları ve fesih hakkı değişiklik gösterir.
Kira Sözleşmesinin Gerekçe Göstermeksizin Feshi Hakkı: TBK m.347'ye göre, belirli şartlar dahilinde kiracı ve kiraya veren, belirli süreli konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerini gerekçe göstermeksizin ve tazminat ödemeksizin feshedebilir.
Kiracının Fesih Bildirim Hakkı: Belirli süreli konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinde kiracı, sözleşmenin bitiminden en az on beş gün önce fesih bildirimi yaparak sözleşmeyi sona erdirebilir.
Belirsiz Süreli Kiralarda Fesih Hakkı: Belirsiz süreli konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinde kiracı, genel hükümlere uygun bir fesih bildirimi ile her zaman sözleşmeyi sona erdirebilir.
Kiraya Verenin Fesih Hakkı: Kiraya veren, belirli süreli konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinde on yıllık sürenin sonunda üç ay önceden bildirimde bulunarak sözleşmeyi feshedebilir. Belirsiz süreli kiralarda ise on yıl geçtikten sonra ilk altı aylık dönemin sonu için üç ay önceden fesih bildirimi yapabilir.
Fesih Bildiriminde Yazılı Şartı: TBK m.348 uyarınca, kiracı ve kiraya verenin fesih bildirimleri yazılı olarak yapılmalıdır. Aksi takdirde, bildirim geçersiz kabul edilir.
Aile Konutu Niteliği Taşıyan Konutlarda Fesih Hakkı: TBK m.349, kiralananın aile konutu niteliği taşıması durumunda, kiracı eşin sözleşmeyi feshetme hakkını ve diğer eşin açık rıza verme hakkını düzenler.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.