Kiracılar Derneğinden ciddi uyarı: 20 milyon kişi kirasını ödeyemeyebilir
Alman Kiracılar Derneği Başkanı Lukas Siebenkotten, yüksek enerji fiyatları nedeniyle Almanya'da 20 milyondan fazla insanın başının derde gireceğini beklediklerini söyledi. Siebenkotten artan fiyatları nedeniyle milyonlarca kişinin konut kiralarını ödeyememe durumuna gelebileceği uyarısı yaptı
Avrupa’da özellikle enerji fiyatlarının artışıyla yükselen enflasyon, hanelerin temel ihtiyaçlarını daha fazla etkilemeye başladı. Enerji fiyatlarının kışın daha fazla artacak olması, kirada oturan hanelerin evlerini kaybetmesine neden olabilir.
Alman Kiracılar Derneği’nden yapılan açıklamada acil önlemler alınmaz ise milyonlarca kiracı kirasını ödeyemeyebilir. Bu nedenle Almanya milyonlarca evsizle karşı karşıya kalabilir.
‘KİRACILAR BU KIŞ SOĞUK DAİRELERDE OTURACAK’
Artan enerji fiyatları karşısında, Alman Kiracılar Derneği Başkanı Lukas Siebenkotten, federal hükümete korumalı ve kapsamlı bir konut yardımı reformu çağrısı yaptı. Siebenkotten “Bu kış birçok kiracının soğuk dairelerde oturacağından veya dairelerini kaybedebileceğinden çok endişeliyiz" ifadelerini kullandı.
Siebenkotten, ısınma maliyeti ödemelerini geciktiren kiracılar için en az bir yıllık bir fesih moratoryumu talep etti. Dernek başkanı, konut yardımı hakkının diğer grupları da kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini belirtti. Elektrik kesintilerinin sosyal ve ekonomik sonuçlarının, mağdurlar için yıkıcı olabileceğini ifade eden Siebenkotten, “Enerji borcundan dolayı yaşanan kesintiler önlenmelidir. Enerji kesintileri, enerji krizi süresince tamamen askıya alınmalıdır” dedi.
Federal hükümetten çözümler beklediğini belirten Siebekotten, fiyatlardan etkilenenlere yardım edilmezse, Almanya'da “itirazın yükseleceği” uyarısı yaptı.
Sol Parti Eş Başkanı Martin Schirdewan da toplumsal kargaşa çıkabileceği konusunda uyardı. Enerji yoksulluğu ve yüksek enflasyonun insanların artık yiyecek alamayacağı anlamına gelebileceğine dikkat çeken Schirdewan “Ülkenin açık bir demokrasi krizine girmesinden korkulmalıdır” ifadelerini kullandı.
‘HİÇ KİMSE OTURDUĞU DAİREYİ KAYBETMEMELİ’
Alman Kiracılar Derneği Federal Direktörü Dr. Melanie Weber-Morit de kiracılarla ilgili reform yapılması gerektiğini belirtti. İki katına çıkacak enerji fiyatlarından dolayı alım gücü azalan insanların kira ödemekte zorlanacağını belirten Weber-Morit, kimsenin oturduğu evi kaybetmemesi için hükümetin önlem alması gerektiğini vurguladı. "Faturalar hemen karşılanamıyorsa veya ek ödemeler 30 gün içinde yapılamıyorsa hiç kimsenin dairesini kaybetmesine izin verilmemeli” ifadelerini kullanan Weber-Morit, yasama organının fiyat ayarlama maddesi kapsamında uygulanan masrafları düzenlemesi gerektiğini belirtti. Weber-Moritz, "Ek bir yardım paketi, özellikle şehirlerdeki tüm kiracı hanelerinin yaklaşık yarısını oluşturan konut maliyetleri nedeniyle aşırı yük altındaki kiracılara hitap etmelidir" dedi.
‘YÜK PAYLAŞTIRILMALI’
Ev sahiplerinin de eskisinden çok daha sorumlu hale getirilmesi gerektiğini belirten Weber-Morit, “Almanya'da gaz fiyatlarındaki patlamaya tepki olarak sadece soğuk duşlardan ve kiracıların ısınmasını kısıtlamaktan bahsediyoruz olamayız. Yükün paylaşılması söz konusu olduğunda koalisyondan önemli ölçüde daha fazla sosyal adalet bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Weber-Morit ev sahipleri için, “Alman Kiracılar Derneği, ev sahiplerinin etkin ve hızlı bir şekilde yüzde 15 ila yüzde 20 enerji tasarrufu sağlayabilecek ısıtma sistemini optimize etmek gibi verimlilik önlemlerini almakta yasal olarak yükümlü yapılmasını istiyoruz” açıklamasını yaptı. Direktör, birçok hane için konut maliyeti limitinin zaten aşıldığından, kiracıların fazla artışa karşı korunması gerektiğini belirtti. Weber-Morit son olarak kiracıların daha fazla zorlanmaması için mevcut kira artışlarının 6 yıl daha sınırlandırılması, konut piyasalarına göre farklılaştırılması, tefecilerin cezalandırılması ve önemli ölçüde daha fazla sosyal konut yapılması gerektiğini vurguladı.
MALİYET YÜZDE 450 ARTTI
Uzmanların aylardır uyardığı fatura krizi şimdi gerçeğe dönüyor. Enerji tedarikçileri, müşterilerini sonbahardan itibaren önemli ölçüde yüksek gaz fiyatlarına hazırlamaya başlıyor. İki milyondan fazla müşterisi olan Köln şirketi Rhein Energie, birim başına fiyatı önemli ölçüde artıracağını açıkladı. Birim fiyatın 7.87 sentten 18.30 sente çıkacağı belirtiliyor. Böylece artışın yüzde 133’e denk geliyor.
Şirket, artış için, emtia piyasalarında doğal gaz için artan satın alma maliyetlerini gerekçe olarak gösterdi. Rhein Energie, tedarik maliyetlerinin bir yıl içinde yüzde 450 arttığını belirtti.
FATURALAR İKİYE KATLANACAK
Fiyat artışının tetikleyicisinin ana nedeni, Rusya üzerinden gaz arzının yaptırımlardan dolayı azalması. Rhein Energie'ye göre, fiyat artışları, ortalama bir hane halkının gaz için katlanmak zorunda olduğu toplam maliyetleri ikiye katlamakla eşdeğer. Yılda 10 bin kilovat saat tüketimle (kabaca bir kat mülkiyetine tekabül eder), yıllık maliyetler 960 avrodan 2002 avroya yükselecek. Daha büyük bir apartman dairesinde veya müstakil bir evdeki (15 bin kilovat saat) artış ise 1353 avrodan 2918 avroya çıtı.
Ancak, birçok tüketici için gerçek yük daha yüksek olacak. Federal hükümetin, gaz tüketicilerinin tedarikçisi Uniper'den azaltılması için yardım istediği yeni gaz ek ücreti henüz maliyetlere dahil edilmedi.
Ekonomi Bakanı Robert Habeck (Yeşiller), ek ücretin kilovat saat başına 1,5 ila 5 sent arasında olacağını açıklamıştı. Dört kişilik bir hanede bu, 1000 avroya kadar ek bir fiyata karşılık geliyor.