Kiraz zayıflatır mı, faydaları nelerdir? Kiraz diyeti ile yaza fit girmek mümkün!
Toksik maddelerin vücuttan atılmasını kolaylaştıran, böbrek ve karaciğer sağlığını koruyan kiraz ülkemizde hem sevilen hem de bol miktarda yetiştirilen meyvelerin başında gelir. Peki, kiraz zayıflatır mı, faydaları nelerdir? İşte kiraz diyeti ile fazla kilolardan kurtulmanın püf noktaları...
Kirazın kalorisi, yaz mevsimi geldiğinde tabaklar dolusu kiraz yiyenlerin dikkatini çekecektir. Orta Asya topraklarında bolca bulunan ve severek tüketilen kiraz, yaz aylarında kiraz ağaçlarının dallarını renklendiren aynı zamanda pek çok kişinin midesini tatlandıran bir meyvedir. Besin değerinin yüksek olması ve faydaları ile dikkat çekerek sıcak günlerin aranılan lezzeti olmaktadır.
KİRAZ ZAYIFLATIR MI?
Hürriyet'in haberine göre pek çok soruna çare olan kiraz ve sapı, idrar söktürücü özelliğiyle böbreklerimizin dostu olarak vücudumuzu zararlı maddelerden koruyor. 30 gram kiraz sapını 1 litre suda 10 dakika kaynatarak hazırlayacağınız çay, böbrekleri çalıştırarak, diüretik (idrar söktürücü), kan ve idrar yolları temizleyicisi, safra akımını sağlayıcı, bağırsak düzenleyici etki gösterebilir.
Bileşimi polifenolik maddeler ve potasyum tuzları bakımından zengin olan kiraz sapı detoks ve zayıflama rejimlerinde vücuttaki ödemin atılması amacıyla potasyum dengesini koruyabilen bir idrar artırıcı olarak değerlidir.
KİRAZ KAÇ KALORİ?
Bir avuç, iki avuç derken ne kadar kiraz yediğinizi hesaplayamadığınız günlerde, şimdi sizlere sunacağımız kiraz kalori bilgisini hatırlayabilirsiniz. Kirazın kalorisi ne kadar? diyerek yapılan inceleme sonucu;
1 adet kiraz: 4 kalori
1 avuç kiraz: 32 kalori
10 adet kiraz: 44 kalori
20 adet kiraz: 88 kalori
100 gram kiraz: 63 kalori
1 porsiyon kiraz kaç kalori: 126 kalori
KİRAZ BESİN DEĞERLERİ
Vitamin değeri açısından oldukça zengin ve güçlü olan kirazın besin değeri tablosunu merak edersiniz diye düşündük ve sizler için bir porsiyon kiraz üzerinden şu tabloyu hazırladık:
44.18 gram karbonhidrat
2.12 gram protein
0.4 gram yağ
4.2 gram lif
444 mg potasyum
26 mg kalsiyum
128 iu A vitamini
14 mg C vitamini
0.72 gram demir
KİRAZIN FAYDALARI NELERDİR?
Kiraz, ağacında açan çiçekleriyle baharın, meyvesiyle yazın müjdecisidir. Sert çekirdekli meyve türlerinden biri olan kiraz, küçük ve lezzetli bir meyve olarak büyük küçük pek çok kişi tarafından sevilerek yenir. Türüne ve yetiştiği coğrafyaya göre değişse de kiraz mevsimi kısa sürer. Kiraz yemek için en iyi zaman haziran ve temmuz aylarıdır.
ANTİ-İNFLAMATUAR ETKİLİ
İnflamasyon, vücudun hastalığa ve yaralanmaya verdiği doğal bir tepkidir. Kısa vadede sorun yaratmaz ama inflamasyonun süresi uzadıkça kronik sorunlar doğar. Sebzeler ve meyveler genellikle inflamasyonu azaltmada önemli rol oynar. Antioksidan ve anti-inflamatuar etkilerin yaşlanmayı yavaşlattığı, kalp, kanser, diyabet ve obezite gibi kronik hastalıklardan koruduğu bilinir.
GUT HASTALIĞI ATAKLARINI ÖNLEYEBİLİR
Kirazın anti-inflamatuar özelliği gut hastalığını yatıştırmada etkili olabilir. Ani ve şiddetli eklem ağrılarıyla karakterize olan gut, kandaki yüksek ürik asit seviyeleri nedeniyle tetiklenir. Çünkü atık olan ürik asit, eklemlerde kristalleşerek ağrıya ve şişmeye neden olur. Kiraz ürik asit dengesini korumada yardımcı olabilir.
TANSİYON DÜŞÜRÜCÜ
Yüksek miktarda polifenol içeren kiraz, kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Potasyum deposu kiraz, vücuttan fazla sodyumun atılmasını, potasyum-sodyum dengesinin sağlanmasını ve bu sayede de tansiyon seviyelerinin korunmasını sağlamada destekçidir. Yüksek tansiyon kardiyovasküler hastalıkların için önemli bir risk faktörüdür. Kiraz kalp sağlığının korunmasında etkilidir.
DOĞAL MELATONİN
Kiraz, doğal bir melatonin kaynağıdır. İyi ruh hali ve uyku üzerinde belirleyici olan melatonin, uykusuzluk çekenler için uykuya dalmayı kolaylaştırır. Araştırmalar, kirazın uyku kalitesi ve süresini arttırdığına işaret ediyor. Ancak daha çok araştırmaya ihtiyaç bulunuyor.
SPORCULAR İÇİN FAYDALI
Kirazın hem profesyonel hem amatör spor yapanlar için egzersiz sırasında dayanıklılığını artırdığına dair araştırmalar mevcut. Kirazın düşük glisemik indeks, anti-inflamatuar, anti-oksidatif ve kan akışını artırma özelliği sayesinde enerji verdiği düşünülüyor. Egzersiz sonrası kas hasarını ve ağrıyı hafifleterek kasların toparlanmasına da yardımcı olabilir.
KİLO VERMEYE YARDIMCI
Kiraz iyi bir lif kaynağı olarak zayıflama diyetlerine eklenebilecek bir meyvedir. Lifli besinler tokluk hissi vererek aşırı yemeyi engellerken tokluk süresini de uzatmış olur. Kiraz düşük glisemik indeksliyle de kilo vermede destekçiniz olabilir. Vitamin zengini bu meyvenin vücuttaki toksinleri de temizleyici bir özelliği bulunur.
CİLDİNİZİ CANLANDIRIR
Kirazın cilde faydaları içerdiği vitamin ve minerallerden anlaşılabilir. C vitamini içeriği ile cilde parlaklık veren kiraz, antioksidanlar sayesinde de cildi matlaştıran ve yaşlı görünmesine sebep olan serbest radikallerle savaşır. Güneşin ciltte yarattığı lekelenme gibi hasarların giderilmesinde yine destekçidir. Kirazları püre haline getirip bir tutam zerdeçal ve bir tatlı kaşığı bal ile karıştırın. Elde ettiğiniz bu macunu yüzüne sürüp 10-15 dakika bekleyin ve daha sonra durulayın.
KİRAZ YERKEN DİKKAT!
Kiraz, çokça tüketebileceğiniz bir meyve değildir. Aşırı tüketiminde bağırsak hareketliliğini artırarak ishal yapabilir. Hatta kabızlık gibi sorunları olanlar genellikle kiraz sapı çayı içip rahatlama sağlayabilir. Potasyum içeriği kan sulandırıcı olduğu için kalp ve tansiyon sorunu olanlar daha dikkatli tüketmelidir.