Kireçlenme nasıl oluşur? Kireçlenme nasıl tedavi edilir?
Kireçlenme günlük hayatımızı etkiyen, sıklıkla 40 yaş üstünde görülen kronik bir eklem rahatsızlığıdır.Ağır yük taşımak gibi fiziksel hareketlerde bulmakla ortaya çıkabilir. Kireçlenmeye ilişkin uzman görüşlerini ve tedavi yöntemlerini derledik.
Kireçlenme ya da tıp dilindeki adıyla osteoartrit, dünya çapında milyonlarca insanın yaşadığı kronik bir eklem rahatsızlığıdır. Kemiklerin uçlarını çevreleyen kıkırdak dokunun zamanla aşınması ve yıpranması ile ortaya çıkan bu rahatsızlığın en belirgin belirtisi eklemlerde ağrı, sertlik ve hasasiyettir. Bunun yanı sıra belirti vermeden sinsi bir şekilde de ilerleyebilmektedir. Kireçlenme hakkında bilmek isteyeceğiniz tüm detaylar haberimizde....
EKLEM TRAVMASI OLAN KİŞİLERDE DAHA SIK RASTLANIYOR
Uzmanların ifade ettiğine göre; Diz ve kalça travmasının birçok sebebi var. Ancak yaşlanmayla birlikte kendini gösteren normal bir süreç olarakta karşımıza çıkabiliyor. Bazı hastalarda kireçlenmeyle daha sık karşılaşıyor olunmasının asıl nedeni geçmişe bağlı eklem travmaları olabiliyor. Doğum sonrası yaşanan kemik anomolileri de kireçlenmeye etki eden faktörler arasında yer alıyor.
KALÇA KİREÇLENMESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Uzmanlar kalça kireçlenmesine yönelik tedaviyi ve tedavi yöntemlerinden bahsederken önleyici tedavilerde hastalığı oluşturacak etkenlere erken dönemde mühadelenin önemine de dikkat çekiyorlar. Hastaların kilo almaması tedavinin başarısında önemli bir etken olduğunu vurgulayan uzmanlar, geçirilmiş bir kalça hastalığı varsa bunların erken dönemde tedavi edilmesiyle ileri yaşlarda oluşabilecek kireçlenmeyi ortadan kaldırılabileceğinin de altını çiziyor. Kalça çıkığının erken dönemde tedavi edilmesinin kalça kireçlenmesini önleyeceğine de değinen ortopedi ve travmatoloji uzmanlarının birçoğu medikal tedavi yönteminin hastalara 3-5 yıl zaman kazandırdığı yönünde açıklamalarda bulunuyor.
KİREÇLENME NEDENLERİ NELERDİR?
Kireçlenme rahatslığı sıklıkla, önceden yaşanan eklem travmaları, doğumsal kemik anomolileri,mesleki olarak diz ve kalça eklemlerini zorlayan bireyler ve kilolu bireylerde ve ağır sporlarla uğraşan kişilerde görülmektedir.Hasta özellikle diz ve kalça ağrısından şikayet ediyorsa, dönem dönem artan şişlikleri varsa,ağrılar ve kızarıklıkar eşliğinde görülüyorsa, hareket kısıtlılığı yaşanılıyorsa kireçlenmeden şüphelenilebilir.