Yandex
25 Mart 2025 Salı
İstanbul 12°
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Kırmızı et fiyatlarında fırsatçılık yapılıyor

Marketlerde kısıtlama varken, restoran ve kasaplar farklı yöntemlerle stok yapıyor. TÜKONFED Başkanı Ağaoğlu, fiyat artışlarının tüketiciyi zorladığını ve spekülatif hareketlere karşı önlem alınması gerektiğini vurguladı.

Kırmızı et fiyatlarında fırsatçılık yapılıyor
EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye’de kırmızı et fiyatları yükselmeye devam ediyor. Son dönemde etiketlerdeki hızlı değişim hem tüketicileri hem de sektörü yakından ilgilendiriyor. Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, piyasadaki fiyat artışlarını değerlendirerek, spekülatif hareketlerin tüketici üzerindeki etkisine dikkat çekti. Yetkililerin piyasadaki fırsatçılara karşı caydırıcı önlemler alması gerektiğini vurgulayan Ağaoğlu, fiyat artışlarının enflasyon algısı üzerinden haksız kazanç sağlamak amacıyla yapıldığını ifade etti.

‘CAYDIRICI YAPTIRIM ŞART’

Ağaoğlu, "Perakende marketler aldığı karar nedeniyle bir kişiye iki kilodan fazla satmıyor. Ancak kasaplar, lokantalar çırak ve garsonlarını gönderip ayrı ayrı alıyorlar. Vatandaşı kırmızı et yemekten soğuttular. Kırmızı et satışları rekor düşüş yaşadı." dedi ve şunları söyledi:

“Şu anda kemikli karkas ete bile zam yaptılar, 450 TL’ye satılıyor. Oysa Et ve Süt Kurumu, 400 TL’ye kuşbaşı et veriyor. 380 TL’ye de kıyma veriyor. Bu konuda fırsatçılık yapan lokanta ve kasaplara karşı önlem alınamadı. Bu işi kaynağında kurutmak lazım. Spekülatif fiyat hareketine yol açanların teslim edildiğinde uygulanacak yaptırımların caydırıcı olması gerekiyor. Nitekim, uzun yıllar önce beyaz et üreticileri de rekabeti ihlal ederek fiyatları birlikte belirledikleri için Rekabet Kurumu tarafından idari para cezasına çarptırılmış ve savcılığa sevk edildiğinde koca koca ünlü firmaların patronları tutuklanmıştı. Şimdi bu uygulamanın tekrar hayata geçirilmesi şart gözüküyor. Çünkü enflasyonu ortamda tüketicinin fiyat algısını hırpalayanlar, bunu da fırsata çevirerek ‘Nasıl olsa enflasyon algısı var’ diyerek fiyatlara sürekli zam yapıyor ve haksız kazanç sağlıyorlar.

Kırmızı et fiyatlarında fırsatçılık yapılıyor - Resim : 1

‘VATANDAŞLAR ŞİKÂYET ETMELİ’

“Maliyet unsurları değişmeden, stoktaki mal ile fiyat artışına gitmek, Türk Ceza Kanunu’nun 240’ıncı maddesine göre suçtur. Bununla ilgili, Ticaret Bakanlığımız tespit ettiğinde idari para cezası uyguluyor. Ancak gerek Ticaret Bakanlığımız gerek Rekabet Kurumumuz, tespit ettiği bu tür fiyatların artmasına yol açan uygulamaları yapanları, stokçuları cumhuriyet savcılıklarına da iptal etmelidir. Vatandaşlar da üzerine düşeni ihmal etmeyip, gördükleri uygunsuz ve haksız fiyat artışlarına gerek Ticaret Bakanlığına gerekse Rekabet Kurumuna mutlaka bildirmelidir. Şikayetler, artık internet üzerinden çok kolay.”

ET FİYATLARINDA ARTIŞ DEVAM EDİYOR

Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) tarafından açıklanan haftalık bölgeler arası dana ve kuzu yağsız kesim fiyatlarına göre, kırmızı et fiyatlarında hem aylık hem de yıllık bazda artış devam ediyor. Son verilere göre, dana yağsız kesim fiyatı 419 TL'den 424 TL'ye çıkarken, canlı kuzu kesim fiyatı 482 TL'den 487 TL'ye yükseldi. Geçen aya göre dana etinde yüzde 5,6'lık bir artış görülürken, yıllık bazda bu oran yüzde 30,6'ya ulaştı. Kuzu etindeki aylık fiyat artışı yüzde 6,4 olurken, yıllık bazda yüzde 21,7 olarak gerçekleşti. Dana eti fiyatlarında en yüksek artış Marmara Bölgesi'nde yaşanırken, dana bıçak yağsız kilogram fiyatı bu bölgede 429,70 TL'ye kadar çıktı. Karadeniz Bölgesi'nde ise 434,20 TL seviyesine ulaştı. En düşük dana eti fiyatı 414 TL ile Akdeniz Bölgesi'nde görüldü. Kuzu eti fiyatlarında ise en pahalı bölge 553,40 TL ile Marmara olurken, en uygun fiyatlı bölge 437 TL ile Doğu Anadolu oldu.

Kırmızı et Fahiş fiyat Ceza Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Aydın Ağaoğlu