Kışlık tarhana nasıl yapılır? 5 adımda kışlık tarhana tarifi
Uzun yıllardır soframızın baştacı olan kışlık tarhana yapımı zahmetli olsa da yerken lezzetiyle, bu zorluğu herkese unutturabilmektedir. Yalnızca lezzeti ile değil şifa deposu olması sebebiyle de oldukça tüketilen tarhana, vücut direncini artırarak hastalıklara karşı korunabilmenizi sağlıyor.
Anadolu’nun tescilli lezzeti tarhananın içerisinde malzeme olarak yok yok! Küçük, yaşlı demeden herkesin tüketebileceği bu çorba zararlı hiçbir maddeyi içerisinde barındırmaması, yararlı tüm malzemelerin harmanlanması ile oluşturulması nedeniyle bir adım öne çıkmaktadır. Ülkemizin her bölgesinde genellikle aynı şekilde yapılan tarhana, saklanma şekli ile birbirinden ayrılmaktadır.
KIŞLIK TARHANA MALZEMELERİ
Kışlık tarhana malzemeleri yapılacak miktara göre artırılıp azaltılabilecektir. Kışlık tarhana yapımı için gerekli malzemeler arasında ise;
- 1 kilogram domates,
- 1 kilogram kırmızı biber,
- 1 kilogram yeşil biber,
- 1 kilogram kuru soğan,
- 1 kilogram yoğurt (süzme yoğurt kullanılması önerilir.)
- 4-5 kilogram arasında aldığı kadar un,
- Yarım demet maydanoz,
- Yarım bağ nane,
- 4-5 yemek kaşığı tuz,
- Yarım kilogram nohut(dilerseniz koymayadabilirsiniz.)
- 1 tatlı kaşığı tarhana kurusu bulunmaktadır.
KIŞLIK TARHANA TARİFİ
Kışlık tarhana yapımı için ilk olarak domateslerin soyularak, robotta püre haline gelene dek çekilmesi gerekecektir. Daha sonra sırasıyla soyulmuş soğanlarınızı, kırmızı biberi, yeşil biberi, nane, maydanozu ve koyacaksanız haşlanmış nohutu ayrı ayrı olabildiğince küçük olana kadar çekin. Çekilmiş tüm malzemelerinizi buluşturarak güzelce harmanlamalısınız.
Bu aşamadan sonra yoğurdu, unu, tarhana kurusu ve tuzu da koyarak homojen bir hamur oluncaya kadar ortalama 5 dakika kadar yoğurmalısınız. Yoğurma işlemi bittikten sonra üzerini tepsi ile kapatarak her gün yalnızca tahta kaşığı kullanarak karıştırmalısınız. Kışlık tarhana yapımı sırasında bu işlemi sabah- öğle ve akşam 3 kere yapmalısınız. Her gün 3 kere karıştırma işlemine 1 hafta boyunca düzenli olarak devam etmelisiniz.
1 hafta boyunca beklettiğiniz tarhananızı 1 hafta sonunda açabilirsiniz. Temiz bir nevresimi evinizin daha az kullanılan bir bölümüne sermeniz gerekecektir. Tarhananızı bu beze kaşık kullanarak aralarında boşluk kalacak şekilde, kaşık kaşık dökmelisiniz.
Büyük kaşık kullanmanız ya da birbirleri ile boşluk bırakmamanız, yapışmasına neden olabilir. Kurutma işlemi ortamın ısısı ve gölge durumuna bağlı olarak yaklaşık 4-5 saat kadar sürebilecektir.
Kışık tarhana yapımı sırasında kuruma işlemi bittiğinde yörenize göre saklayarak, gerekli durumlarda kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Bu tariften ortalama 3 kilogram arasında tarhana çıkmaktadır. Bu tarifi 2 ya da daha fazla katına çıkararak daha fazla tarhana elde edebilirsiniz.
KIŞLIK TARHANA YAPIMI PÜF NOKTALARI
Kışlık tarhana yapımında dikkat edilmesi gereken birkaç önemli püf noktası bulunmaktadır. Tarhana yapımı sırasında unu kontrollü olarak kullanmanız, tarhananızın daha lezzetli olmasını sağlayabilecektir. Ekşi bir tarhana sevmeyenlerdenseniz, tarhananızın mayalandırma süresini 3-4 güne düşürebilirsiniz. Çünkü tarhana bekledikçe ekşiyecektir.
Kışlık tarhananızı aralıksız olarak dökmeniz, birbirlerine yapışmasına dolayısı ile daha uzun sürede kurumasına neden olabilir. Bu noktada tarhananızı mutlaka aralıklı ve azar azar dökmelisiniz. Son olarak ise kışlık tarhanı yapımı tamamlandığında sulanmış olabilir.
Dökeceğiniz gün kıvamında sulanma fark ederseniz, azar azar un ekleyerek ilk günkü kıvamına yeniden ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca tarhanayı dökeceğiniz yerin daha az sıcak ve gölge olması, daha hızlı kurumasını sağlayabilecektir.
KIŞLIK TARHANA NASIL SAKLANIR?
Kışlık tarhana yapımı sonrasında iki farklı şekilde saklanabilmektedir. Bazı yöreler döktükleri şekilde tarhanaları saklayabileceklerdir. Bu saklama yöntemi çorba yapımı sırasında, otomatik olarak çözüleceği için topak bir çorba oluşmayacaktır.
Bazı yöreler ise kurumuş tarhanaları robotta çözerek, toz şeklinde saklayabilmektedir. Toz olarak saklamak çorbanın daha yoğun bir kıvamda yapılabilmesini sağlayabilecektir. Kışlık tarhanayı saklamak için yoğun ısı görmeyen, kuru ve serin yerlerin tercih edilmesi gereklidir.
KIŞLIK TARHANANIN FAYDALARI NELERDİR?
Kışlık tarhana yapımı ile her ne kadar zorda olsa, lezzeti ve faydaları ile mutlaka tüketilmesi gereken bir besindir. Özellikle kış aylarında vücut direncinin artırılabilmesi için bol bol yapılması gereklidir. Kışlık tarhananın faydaları işe şunlardır;
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- A, B1, B2 gibi vitamini bakımından zengin olan tarhana kansere karşı koruyucu bir besindir.
- Tarhananın damar tıkanıklığı önleyebilme gibi büyük bir faydası bulunmaktadır.
- Böbrek dostu tarhana toksinlerin idrar ile atılımını hızlandırmaktadır.
- Özellikle gelişim çağında olan bebeklerde ve çocuklarda tüketildiğinde kemik yapısını ve beyin gelişimini olumlu yönde destekleyebilmektedir.
- Bol lif içeren yapısı nedeniyle sindirim sistemine oldukça faydalıdır. Lif oranı nedeniyle bir kase tarhana çorbası 2-3 saat tokluk sağlayabilecektir.
Enerji verici olan ekolojik beslenme tarhana, gün boyu enerjik hissedebilmenize yardımcı olacaktır. - Soğuk algınlığı ve gribin baş düşmanı olan tarhana bu hastalıkların kısa sürede vücuttan atılımını sağlayabilecektir.
Doğal antibiyotik olarak da nitelendirilen tarhana, balgam söktürücü özelliği ile de akciğer hastalıklarının tedavisinde kullanılabilir.
Kaynak: ekolojikkoyy