22 Aralık 2024 Pazar
İstanbul
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Kivi üreticinin yüzünü güldürdü

Türkiye’nin üçüncü sırada yer alan kivi üretim merkezi Samsun’da hasat etkinliği düzenlendi. Bölgede alternatif ürün olarak yetiştirilmeye başlanan kivide soğuk hava deposu ihtiyacına dikkat çekiliyor.

Kivi üreticinin yüzünü güldürdü
A+ A-

Samsun’un 5 bin 20 dekar alanda 12 bin 977 ton kivi üretimiyle ülke genelinde üçüncü sırada yer alıyor. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, hasat etkinliğinde fındığın olmadığı yerde üreticinin kiviye yöneldiğini söyledi. Etkinlikte soğuk hava deposuna olan gereksinim dile getirildi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Çarşamba ilçesine bağlı Eğrikum Mahallesi’nde fidan desteği verilen ve 15 dekar alanda kivi yetiştiren Savaş Aydemir’e ait bahçede kivi hasat etkinliği düzenlendi. Sağlam, yaklaşık 30 yıllık geçmişe sahip kivi yetiştiriciliğinde Karadeniz ve Marmara bölgelerinin öne çıktığına işaret etti.

Çarşamba bölgesi için fındığa alternatif olarak üretime başlanan kivi yetiştiriciliğinin kısa zamanda üreticilerin yüzünü güldürmeyi başardığını vurgulayan Sağlam, “Çarşamba Ovamızda her ne kadar fındık üretimi ağırlıklı olsa da alternatif ürün olarak kivi ve tıbbi aromatik bitki aronya gibi ürünler de üretiliyor. Fındık ile karşılaştırdığımızda getirisi yaklaşık bir buçuk kat daha fazla görünüyor.” ifadesini kullandı.

Sağlam, şöyle devam etti:

“Kivinin ülkemizde 42 bin dekar alanda 100 bin ton üretimi bulunmakta. İlimizde 5 bin 20 dekar alanda 12 bin 977 ton kivi üretimi gerçekleştirilmekte. Samsun, kivi üretimde ülkemizde yüzde 12,88 pay ile 3. sırada yer alıyor. Çarşamba ilçemiz ise ülkemizin en fazla kivi üretim alanına sahip ilçesi olarak kayıtlara geçiyor.

Çarşamba ilçemiz, tek başına 12 bin 320 ton üretim ile ilimiz kivi üretiminin yüzde 95’ini gerçekleştirmektedir. İlçemizde, aynı yerde 600 dekar alanda Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük kivi bahçesi bulunmaktadır. Kilogram fiyatı 20-25 lira arasında değişen kivide bölgemizdeki en önemli ihtiyaç, soğuk hava deposudur. Sanayicilerimizden veya sektör içindeki çiftçilerimizden bu ihtiyacı karşılamak isteyen olursa yüzde 50 hibe desteği sağlayacağız.”

14 BİN FİDAN DESTEĞİ SAĞLANDI

Sağlam, “Kivi Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi” kapsamında Samsun Büyükşehir Belediyesi finansman desteğiyle 35 üreticiye Çarşamba, Salıpazarı ve 19 Mayıs ilçelerinde yeni kuracakları toplam 286 dekar alan için dekara 50 adet olmak üzere toplam 14 bin 300 fidan desteği sağlandığını kaydetti.

Programa Çarşamba Kaymakamı Şükrü Yıldırım, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mustafa Kemal Çelik, İlçe Emniyet Müdürü Barik Çiçek, İlçe Tarım ve Orman Müdürü İrfan Öztürk, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Betül Bayraklı ile üreticiler katıldı.

Üretim Destek kivi