KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: BM egemenliğimizi tanımalı
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Pile yoluna BM güçlerinin müdahale girişimini değerlendirdi. Her zaman barış ve huzurdan yana olduklarını belirten Tatar, KKTC’nin egemen bir devlet olduğunun altını çizdi.
KKTC’de Pile-Yiğitler yol yapımını BM Güçleri engellemeye çalışmış ancak bu girişime KKTC güçleri ve Kıbrıs Türk halkı müdahale etmişti.
TÜRKİYE İLE İSTİŞARE HALİNDEYİZ
Kıbrıs’ta yaşanan son gelişmeleri CNN Türk’e değerlendiren KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, söz konusu yerin KKTC sınırları içinde olduğunu belirtti. Bu sorunu sulh yoluyla halletmek istediklerini söyleyen Tatar, İngilizlerin ve BM’nin kendilerini oyaladıklarını ifade etti:
Hafta sonu itibarıyla sakinleşti. BM askerleri oralardan çekildi. Bir diyalog var ve o önemli. Biz her zaman barış ve huzurdan yanayız. Biz zorlandık yaptıkları doğru değildi ve hiç yetkileri de yoktu. Polisimiz orada sivil idare olarak görevinin başında ben hepsini kutladım. Yol çalışması devam etti ve devam edecektir. Biz Türkiye ile de bu konularda hep istişare ederiz. Netice itibariyle o bölgeler bizim bölgelerimiz. Son 1,5 kilometresi ara bölgeye girer o noktada bir istişare yapılacaktır. Onların iddiaları Şaşan düzlüğü dediğimiz bölge ara bölgedir BM'nin de onayı olmadan oraya girilmeyeceği yönünde bir pozisyon ortaya koymaya çalışıyorlar biz bunu reddediyoruz.
İKİ DEVLETLİ SİYASET VURGUSU
Çünkü biz 1974'te çizilen sınırlar ve bizlerin aldığı pozisyon dolayısıyla o bölgeler KKTC sınırı içerisindedir. Bu yolun yapılması esasında gecikmiş bir çalışmadır. Belki de 25 yıldır İngiliz üstler bölgesinden geçmek suretiyle KKTC'ye ulaşıyorlar bu da bir takım sıkıntılara yol açıyor. Çocukların okula gitme durumu var hastane durumları oluyor. Bize hep tepki olmuştur bu yollar nedeniyle. Orada yaşayan insanlarımızın bize tepkileri olmuştur. Biz bunu sulh yoluyla çözmeye çalıştık özellikle İngilizlerle. Bu yol çalışmasının projesi çoktandır ilgililere iletildi ama hep zamana oynadılar. BM burada Kıbrıs Cumhuriyeti'nin anlaşmasıyla pozisyonlarını devam ettiriyorlar. Biz yeni siyasette 2 devletli siyasette bizimle de bir anlaşma yapmaları gerektiğini ilettik. Mutlak suretle KKTC ile de bir anlaşma yapmak gerektiğini söyledik ama bu anlaşmayı yapmak istemiyorlar.
BM KKTC’NİN EGEMENLİĞİNİ TANIMALI
Onlar diyor ki siz egemen devlet değilsiniz o nedenle bizim onayımızı almanız lazım. Biz bunu reddediyoruz. Günlük olaylarda da böyle durumlar oluyor. Direkt uçuşlar Kıbrıs Cumhuriyeti onaylarsa gibi öneriler de geldi biz bunları onaylamıyoruz. Bizim devletimizin de en az onlar kadar hakkı vardır. Bu pozisyonu biz ciddiyetle taşıyabilirsek bizim egemenliğimiz de tanınacaktır. Bunu yapacak olan kudretimizin ve yetkimizin olduğunu kendilerine göstermeye çalışıyoruz. Bu yol da neticede egemenlik çatışmasıdır. Kıbrıs'ın pozisyonu Türkiye garantör bir ülke. Bütün bu süreçlerde bizlere destek vermesi bizim gücümüze güç katıyor. Bu işleri biz kendi egemenlik haklarımızla yürütmeye çalışıyoruz. Egemenlik hakkımız böyle bir yol çalışması için bize yetki veriyor ve biz bu yolu yakın bir zamanda tamamlayacağız."