KKTC'de CTP Genel Başkanı Erhürman hükümet kurma görevini Cumhurbaşkanı Tatar'a iade etti
KKTC'de Cumhurbaşkanı Tatar tarafından yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Erhürman, görevi iade etti.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın Cumhurbaşkanlığında kabul ettiği Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, hükümet kurma görevini iade etti.
Cumhurbaşkanı Tatar, Erhürman'ın yoğun bir çalışma içerisinde tüm olasılıkları denediğini, daha önce mecliste en fazla milletvekiline sahip Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) Genel Başkan Vekili Ersan Saner'in de hükümeti kurma görevini iki haftalık çalışma sonrasında iade ettiğini hatırlattı.
Tatar, "Demek ki parlamentoda siyasi partilerin sayılarına baktığımızda bir sıkıntı olduğunu görmekteyiz. Şu ana kadar bir hükümet kurulmuş olsaydı halkımız memnun olacaktı ancak bütün çabalara rağmen hükümetin kurulamadığını görüyoruz." dedi.
Pandemi döneminde iki turlu cumhurbaşkanı seçiminin yaşandığını ifade eden Tatar, şu an halkın durumuna bakıldığında, bir erken seçim beklentisinin olmaması gerektiğini kaydetti.
Tatar, KKTC Yüksek Mahkeme Başkanı ve Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Narin Ferdi Şefik'in bu noktada erken seçime gitmenin doğru olmadığını kendisine ilettiğini belirtti, mutlaka seçim ve halk oylaması yasasına bakılması gerektiğini işaret etti.
'BENİM YETKİM 60 GÜN İÇERİSİNDE BİR HÜKÜMETİN KURULMASINI SAĞLAMAKTIR'
Cumhurbaşkanı Tatar, hükümetin kurulması için bir değerlendirme yapması gerektiğini vurgulayarak, "Benim yetkim 60 gün içerisinde bir hükümetin kurulmasını sağlamaktır. Şu anda 30 güne yakın bir zaman dilimi geçmiştir. Bir 30 gün daha vardır. İnşallah süreç o kadar uzun sürmez. İnşallah en erken zamanda bir hükümet kurulur. Bu hükümetin kurulmasına da hepimiz yardımcı oluruz." dedi.
Mecliste güvenoyu alınması konusunda bir anlayışın gelişebileceğine işaret eden Tatar, hükümet boşluğunun ülkeye faydası olmayacağını, bütçe konusunda gecikme yaşanacağını ve bu sıkıntıların halka yansıyabileceğini kaydetti.
ERHÜRMAN: ARZU ETTİĞİMİZ İSTİKRAR VE GÜVEN ORTAMINI GÖREMEDİK
Erhürman ise hükümet kurma süreci içerisinde öncelikle KKTC Cumhuriyet Meclisi içerisinde temsil edilen 6 partinin de dahil olduğu ve teknokratların da içerisinde yer aldığı bir hükümet modelini denediklerini söyledi.
Bu modeli uzun süredir gündeme getirdiklerini kaydeden Erhürman, "Önce bir kriz masası olması gerektiğini söylemiştik. Daha sonra bir kriz hükümetinin ortaya çıkmasını söylemiştik. Kriz hükümeti derken, geniş tabanlı ve parlamentodaki mümkünse bütün partilerin içerisinde yer alacağı bir hükümet modelinden söz etmiştik." dedi.
Erhürman, kriz hükümeti formülüyle ilgili bir ilerleme sağlayamadıklarını ve daha sonra CTP, Halkın Partisi (HP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve Demokrat Parti'den (DP) oluşan 4'lü koalisyon ihtimalinin görüşülmesi kanaatinin ortaya çıktığını ifade etti.
İçerisinde teknokratların da olduğu 4'lü koalisyon formülü arayışında olduklarını belirten Erhürman, "Bizim aradığımız şey ilkeler üzerinde uzlaşabilmekti. Ülke zor bir dönemden geçecek, bu zorluk maliyenin zorluğundan ziyade piyasanın zorluğudur. Böyle bir zor dönemi devralacak bir hükümette tam bir güven ortamı olması gerekir. 4'lü koalisyon ihtimalinde hepimizin rahat olacağı, istikrar konusunda sorun yaşamayacağı bir güven ortamını tam olarak göremedik." diye konuştu.
Erhürman, ülkede bir hükümet krizi olduğunu, bunu çözmek için yeni bir hükümet krizi çıkaracak bir yapının doğru olmayacağını da ifade etti.
ERHÜRMAN GÖREVİ 21 KASIM'DA DEVRALMIŞTI
Cumhurbaşkanı Tatar, 21 Kasım'da hükümeti kurma görevini Erhürman'a vermişti. KKTC'nin 36. hükümetini kurma görevini alan Erhürman'ın Anayasa gereği 15 gün içinde hükümeti oluşturması, aksi halde görevi iade etmesi gerekiyordu. Erhürman'ın yeni bir hükümet kurmak için 5 Aralık'a kadar vakti olmasına rağmen görevi bugün iade etti.
Erhürman, 21 Kasım'dan bu yana KKTC Cumhuriyet Meclisinde temsil edilen Ulusal Birlik Partisi (UBP), HP, DP, TDP ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) temsilcileriyle yeni bir hükümet kurmak için temaslarda bulunmuş ancak bir sonuca varamamıştı.
Öte yandan Tatar, 7 Kasım'da hükümeti kurma görevini UBP Genel Başkan Vekili Ersan Saner'e vermiş ancak Saner de 21 Kasım'da görevi iade etmişti.
KKTC'de 50 sandalyeden oluşan Cumhuriyet Meclisinde hükümetin kurulabilmesi için 26 milletvekilinin desteği gerekiyor.