KKTC’de yabancıya mülk satışında değişiklik! ATEM'den Türk yatırımcılara çağrı
KKTC’de uzun süredir başta İsrailliler olmak üzere yabancıların konut sahibi olmaları eleştiriliyor, Ada'da yükselen konut fiyatları nedeniyle Türk vatandaşların ise mülk alamadıkları dile getiriliyordu. Eleştirilere kayıtsız kalmayan KKTC, Mülkiyet Kanunu’nu değiştirme hazırlığına girdi.
KKTC’de bir süredir yabancıların mülk edinmedeki artışı dikkat çekiyordu. Yasa uyarınca yabancı uyruklu gerçek veya tüzel kişilerin bir adet taşınmaz mal alma hakkı var iken, birden çok satış sözleşmesi ile taşınmaz mal alma hakkını aşacak şekilde işlem yapabiliyorlardı. KKTC’de Resmi Gazetede yayınlanan “Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”na göre bu konuda engelleyici düzenlemeler geliyor.
‘KAMU DÜZENİ VE ÜLKE GÜVENLİĞİ HEDEFLENDİ’
Yayınlanan yasa tasarısının “Genel Gerekçe” bölümünde şu ifadeler yer aldı:
“Ülkemizde taşınmaz mal edinme maksadı ile Bakanlar Kurulundan izin alarak veya izin almaksızın satış sözleşmesi yapan ve bu sözleşmeleri ilgili İlçe Tapu Amirliklerine kaydettirmeyen yabancı uyruklu gerçek veya tüzel kişilerin yapmış oldukları satış sözleşmelerini gerekli vergi ve harçları yatırmak suretiyle kayıt altına almayı sağlamak ve bu bağlamda devletin vergi kaybından doğan zararını önlemek amaçlanmaktadır.
"Bu Yasa uyarınca yabancı uyruklu gerçek veya tüzel kişilerin bir adet taşınmaz mal alma hakkı var iken, birden çok satış sözleşmesi ile taşınmaz mal alma hakkını aşacak şekilde işlem yapabilmesini engelleyici düzenlemeler yapılmıştır.
"Kat irtifakı tesis edilmeden taşınmaz mal alımı için Bakanlığa başvuru yapılamayacağına ve taşınmaz mal satışının yapılamayacağına ilişkin kurallar konmuştur. Taşınmaz mal alımına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının resmi gazetede yayımlanmasından itibaren devir işleminin gerçekleşeceği süreler belirlenmiş olup, geçici madde konmak suretiyle bu değişiklik yasası yürürlüğe girmeden önce yapılan satış sözleşmelerini işbu yasaya uygun hale getirmelerine olanak sağlayıcı süreler tanınmış ve düzenlemeler yapılmıştır.
"Böylelikle yapılan bu düzenlemeler ile kamu düzeni ve ülke güvenliği açısından anayasal olarak ülkenin mülkiyet rejimini esastan etkileyen etmenlerin ortadan kaldırılması hedeflenmektedir.”
ATEM BAŞKANI AKÇAM: TÜRK YATIRIMCILARIN ÖNÜ AÇILIYOR
Ankara Tüm Emlakçılar Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, KKTC’de değiştirilmesi planlanan Mülkiyet Kanunu’na ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, Türk yatırımcıları uyardı. KKTC’nin böyle bir girişimde bulunmasını olumlu karşıladıklarını ve desteklediklerini ifade eden Akçam, “Yabancılardan ziyade Türklerin ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının konut sahibi olmalarını isteriz” dedi. Geçtiğimiz yıl KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a yaptığı ziyareti de hatırlatan Akçam, “En kısa sürede kanunun faaliyete geçmesini arzu ediyoruz” diye konuştu. Akçam, arka kapılardan yabancılara yapılan satışlar için acilen frene basılması gerektiğine dikkat çekti.
İSRAİL, KONUT VE ARSA ALIYORDU
Akçam, devamında şunları söyledi: “KKTC’de uzun süredir İsrail, Rusya, Ukrayna ve İran başta olmak üzere yabancılara konut ve arsa satışları gerçekleşiyor. Bir ay içerisinde çıkarılması beklenen kanunla satışların avukatlık bürolarında değil tapuda yapılacağı, kat irtifakı kurulmadan satış yapılamayacağı ve yediemin sürecinin de ortadan kaldırılacağı ifade ediliyor. Bu değişiklik KKTC halkının dört gözle beklediği bir değişiklikti, biz de haberi alınca çok memnun olduk. Hatta geçmişte yapılan satışlar için de çeşitli düzenlemelerin getirileceği ifade ediliyor. Bir yıl içinde mevcut yasaya uygun şekilde, aldığı gayrimenkulü tapuya tescil ettiren hakkını koruyacağı belirtilirken bir yabancıya bir konut veya bir dönüm arazi şartı da güvenlik soruşturması ve bakanlar kurulu onay şartı da devam edeceğinden bahsediliyor. Örneğin 20 konut, 20 dönüm arazi alan yabancıya geçiş süreci verilip, yasaya aykırı aldığı gayrimenkulleri elinden çıkarma fırsatı verileceği ancak herhangi bir af söz konusu olmayacağı bildiriliyor. T.C. vatandaşları için de geçiş döneminde bir konut sınırlaması üç konuta yükseltilecek. Eğer ki bahsi geçen düzenlemeler gerçekleşirse KKTC’de yükselen konut fiyatlarının düşeceğini, yabancılardan ziyade yerli halkın da konut sahibi olabileceğini düşünüyoruz.”
YATIRIM YAPMAK İSTEYEN TÜRKLERE UYARILAR
Cazibe merkezi olan KKTC’de Türk vatandaşlarına ayrıcalık tanınması ile Türkiye’deki yatırımcıların da KKTC’ye yönelebileceğini söyleyen Akçam, yatırım yapmayı düşünen Türkiye vatandaşlarına ilişkin şu uyarılarda bulundu:
“Herhangi bir mağduriyet yaşanmaması amacıyla, satın alınacak malın mülkiyet durumu mutlaka öğrenilmeli. Satın alınacak olan taşınmaz mal üzerinde ipotek, haciz vb. bir kısıtlama olup olmadığı veya taşınmazın satışına engel herhangi bir kişisel beyan veya durumun bulunup bulunmadığı gibi hususlar mutlaka ilgili Tapu ve Kadastro Dairesinden kontrol edilmelidir.
"Güvenilir, uzman ve bağlı bulunduğu sektörde tescilli olmayan ve/veya ilgili mercilere kayıtlı olmayan kişi veya firmalarla çalışılması önerilmemektedir. Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’ne (KTİMB) ve İnşaat Encümenliği’ne kayıtlı olan müteahhitler tarafından inşa edilen yapılar tercih edilmeli ve ayrıca kayıtsız müteahhitliğin ve kayıtsız müteahhide inşaat yaptırmanın KKTC yasalarına göre suç olduğu, bunun her iki taraf için de cezai yaptırımının olduğu bilinmelidir.
"Satın alınacak taşınmaz mal konut ise yüklenici firmanın projeyle ilgili inşaat ruhsatı izinlerini almış olması gerekmektedir…”
KKTC CUMHURBAŞKANI ERSİN TATAR’A YAPILAN ZİYARET
Son olarak geçen yıl KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a yaptığı ziyareti de hatırlatan Akçam, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Geçen yaz Sayın Ersin Tatar’a yaptığımız ziyarette Kıbrıs’ta satın alınacak taşınmaz mal üzerinde ipotek, haciz gibi kısıtlama olup olmadığı veya taşınmazın satışına engel herhangi bir durumun bulunup bulunmadığı gibi konularda bilgi aktarmıştık. Çünkü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ne yazık ki emlak yatırımı yapmak isteyen vatandaşların mağduriyetlerinin arttığına şahit oluyoruz. Bu durum da pazarlama yapan emlak danışmanlarının sayısındaki kontrolsüz artıştan kaynaklanıyor. Tüm sorunları Sayın Tatar’a iletmiş, kendisinin de ilgisinden memnun kalmıştık. Son süreçte Mülkiyet Kanunu’nun değiştirilmek istenmesi ve KKTC’de yatırım yapmak isteyen Türklere kolaylık sağlanması da bizi oldukça memnun etti."