KKTC'ye gitti federasyon istedi
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland’ı kabul etti. Nuland, ülkesinin Kıbrıs’ta iki toplumlu ve iki bölgeli federasyona olan güçlü desteğini yineledi.
Görüşme sonrası açıklamada bulunan Nuland, Cumhurbaşkanı Tatar’ın perspektifini ve görüşlerini dinleme fırsatı bulduğunu ifade ederek, Kıbrıs Türk tarafının tutumunu Washington’a ileteceğini söyledi. Nuland, ülkesinin Kıbrıs’ta iki toplumlu ve iki bölgeli federasyona olan güçlü desteğini yineledi.
Cumhurbaşkanlığı resmi sitesinden yapılan yazılı açıklamada ise Tatar, görüşmede iki tarafın çeşitli konularda işbirliği yapmasına her zaman destek verdiklerini aktardıklarını ancak Güney Kıbrıs’ın egemenliğinin Kuzey Kıbrıs’a yayılması noktasındaki önerilerin kabul edilemeyeceğini belirtti.
Tatar, güven yaratıcı önlemlerin mutlaka iki tarafın otoritesine zarar vermeyecek şekilde ileriye götürülmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bir antlaşma olacaksa, Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün kabul edilmesi gerekmektedir.” ifadesini kullandı.
Enerji konusunun da gündeme geldiğini aktaran Tatar, solar enerjinin önünün açılması, güneş enerjisinin daha etkin kullanılabilmesi için zaten var olan Kıbrıs’taki enterkonnekte sistemin, Türkiye Cumhuriyeti üzerinden AB enterkonnekte sistemine bağlanmasının tüm Ada'nın daha kaliteli ve maliyeti düşük enerji almasını sağlayacağını söyledi.
'BORU HATLARINA PARA HARCAMAK GEREKSİZ'
Diğer yandan Nuland, Yunan "Kathimerini" gazetesine verdiği mülakatta, enerji meselesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
EastMed Projesi'nden desteğini çeken ABD'nin yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme arayışında olduğunu belirten Nuland, “10 yıl beklememize ve bu şeylere milyarlarca dolar harcamamıza gerek yok. Gazı şimdi getirmeliyiz ve bugün gazı daha yeşil bir geleceğe geçiş olarak kullanmamız gerekiyor. Bundan 10 yıl sonra bir boru hattı istemiyoruz. Bundan 10 yıl sonra yeşil olmak istiyoruz.” ifadesini kullandı.
Nuland, bunun için sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ve daha yoğun elektrik bağlantıları kullanımının önemine işaret ederek, LNG yoluyla gaz taşınması için Türkiye, Yunanistan, Mısır, İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin geniş perspektifli bir işbirliği içerisinde olması gerektiğinin altını çizdi.