Kobani davasında sona gelindi
Kobani olaylarına ilişkin görülen davada dün eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak esasa ilişkin savunmasına başladı.

Sona gelinen davada savunmaların ardından sanıkların son sözlerinin alınması ardından da kararın açıklanması bekleniyor. HDP'nin yaptığı çağrılar sonucunda Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014'te düzenlenen eylemlere ilişkin, aralarında PKK'nın sözde üst düzey yöneticilerinin yanı sıra eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 108 sanığın yargılanmasına devam ediliyor. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünde görülen duruşmada sanıklar ve avukatları, esas hakkındaki mütalaaya ilişkin son savunmalarını sürdürüyor. Selahattin Demirtaş'ın 9 gün süren savunmasının ardından geçtiğimiz hafta da avukatları esasa ilişkin savunmalarını yaptı.
MAHKEME HEYETİNİ HEDEF ALDI
Demirtaş ve avukatlarının, savunmalarını tamamlamasının ardından mahkemenin yoğun mesaisi de devam ediyor. Dün görülen duruşmada, eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, esasa ilişkin savunmasını yaptı. Savunmasında mahkeme heyetini hedef alan Kışanak, "AKP, MHP otoriter rejiminin kara propagandasına bir hukuk kılıfı giydirmek için uğraşıyorsunuz. Seçim meydanlarında attıkları yalanlar var, siz de buna hukuk kılıfı giydirmeye çalışıyorsunuz. Adil bir yargılama yaptığınıza inanmıyorum. Özel yetkili, görevli bir heyet olduğunuz çok açık" ifadelerini kullandı.
Duruşmayı, DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan da takip etti. Davada esasa ilişkin savunmaların tamamlanması sonrasında belirlenecek bir günde sanıkların son sözleri alınıp karar açıklanacak.
AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET TALEBİ
Davanın önceki duruşmalarında Cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasını dosyaya sunmuştu. 13 bölümden oluşan 5 bin 268 sayfalık mütalaada sanıklar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ Şenoğlu'nun da aralarında bulunduğu 36 sanığın "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçundan birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenilmişti.
Ayrıca Demirtaş ile birlikte toplam 26 sanığın, aralarında Yasin Börü'nün de bulunduğu 6 kişinin öldürülmesine ilişkin "nitelikli insan öldürme" suçundan 6'şar kez daha ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılması talep edilmişti.
AYM'DEN ‘YAĞLI’ KARARI
AYDINLIK/ ANKARA
Anayasa Mahkemesi (AYM), eski HDP MYK Üyesi Dilek Yağlı'nın Kobani soruşturmasında hakkında uygulanan tutuklama tedbirinin hukuki olmadığı iddiasına ilişkin başvuruyu görüştü. Yüksek Mahkeme, başvurunun açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi. Eski HDP MYK Üyesi Dilek Yağlı, 6-8 Ekim 2014'te meydana gelen eylemlere ilişkin başlatılan soruşturmada 2 Ekim 2020'de tutuklanmıştı. Tutukluluk kararına yaptığı itiraz reddedilen Yağlı, daha sonraki süreçte AYM’ye bireysel başvuru yaptı. Başvuruyu inceleyen AYM Birinci Bölümü, tutuklamanın hukuki olmaması dolayısıyla kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi.
‘TEDBİR ÖLÇÜLÜ’
AYM kararının gerekçesinde şu ifadelere yer verildi: "Başvurucuya isnat edilen suçlamaların gerçekleştiği tarih ile tutuklama tedbirinin uygulandığı tarih arasında uzun bir süre geçmiş olmasına rağmen belirtilen tüm bu hususlar ile somut olayın özellikleri, isnat edilen suçlar için öngörülen yaptırımın ağırlığı ve işin niteliği gözetildiğinde uygulanan tutuklama tedbirinin ölçülü olduğu görülmektedir."
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.