PKK’nın kontrolündeki Ayn el Arap’a operasyon olacak mı? MSB kaynakları 'az laf çok iş' dedi ama...
Türkiye’nin desteklediği SMO’nun Suriye’de Tel Rıfat ve Münbiç’i temizlediği operasyonları ‘Kobane’ olarak bilinen Ayn el Arap’ta tıkandı. PKK/PYD’ye yönelik operasyonların akıbetiyle ilgili soruları yanıtlayan kaynaklar net takvim vermedi.
Suriye’de Esad yönetiminin devrildiği süreçte Suriye Milli Ordusu (SMO) da kuzeyde PKK/PYD’nin elindeki bölgeleri temizlemeye başladı. Tel Rıfat ve Münbiç’in ardından örgütün adeta merkezlerinden biri olan ‘Kobane’ olarak anılan Ayn el Arap’a sıra geldi. SMO buraya yığınak yapmaya başladı. Bu sırada ABD temasları artırdı ve CIA’cı Michael Rubin’in kaleminden ABD’nin tehdit muhtıraları yayınlanmaya başladı. ABD kuvvetleri de PKK'yı korumak için Kobane'nin göbeğine konuşlandı. Operasyonun düğmesine basılamadı.
Ayn el Arap’a operasyon olup olmayacağı gündemde sıcak tartışmalardan biri. Konuyla ilgili soruyu yanıtlayan Milli Savunma Bakanlığı kaynakları da net bir açıklama yapmadı.
'AZ LAF ÇOK İŞ'
Bakanlık kaynakları, Fırat’ın doğusundaki son duruma ilişkin soru üzerine şunları söyledi:
“Bölgede SMO ile terör örgütü PKK/PYD/YPG/SDG arasında çatışmalar devam etmekte. Bu kapsamda; terörle mücadeleden taviz vermeden, Suriye’nin toprak bütünlüğü, siyasi birliği, güvenlik ve istikrarının sağlanması için muhataplarımızla yakın işbirliği ve koordinasyon içerisinde olmaya devam edeceğiz. TSK olarak Suriye’de ‘az laf çok iş’ prensibiyle hareket ediyoruz.”
'YENİ SURİYE YÖNETİMİ'
Türkiye’den son yapılan açıklamalarda bölgede PKK/PYD ile mücadele, HTŞ’nin oluşturduğu yeni yönetime paslanmıştı. Kaynakların yaptığı son açıklamada da aynı çizgi izlendi:
“Yeni dönemde Suriye’de terör örgütlerine yer olmadığını, buna ne yeni Suriye yönetiminin ne de bizim müsaade etmeyeceğimiz yönündeki kararlılığımızın tam ve kesin olduğunu bir kez daha vurguluyoruz.”
TSK NASIL DESTEK VERECEK?
Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’ye yeni dönemde ne tür destek sağlayacağına dair sorulara da şu yanıtı verdi:
“Sn. Cumhurbaşkanımızın direktifleri doğrultusunda, Suriye’deki devlet organlarının işler hale gelmesi sonrasında, iki ülke arasında stratejik ilişkiler kurulması ve çeşitli alanlarda işbirlikleri tesis edilmesine yönelik muhataplarımızla görüşüyoruz. Görüşmeler sonrasında tespit edilecek ihtiyaçlar doğrultusunda hazırlanacak yol haritasına göre gerekli destek verilecektir.
“Savunma ve güvenlik alanlarındaki işbirliği, sadece güvenliğimizin pekiştirilmesi değil, aynı zamanda bölgesel barış ve huzurun tesis edilmesi adına kritik öneme sahiptir.
“Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye halkının yanında durmaya ve bu geçiş sürecinde de kendi görev alanına giren hususlarda destek olmaya devam edecektir.”
İDLİB’DEKİ GÖZLEM KULELERİ NE OLACAK?
İdlib’de Esad döneminde Astana anlaşmaları kapsamında Türk askerinin bulunduğu gözlem kuleleri kurulmuş, Türk-Rus askerlerin ortak devriyeleri kararlaştırılmıştı. Bugün gelinen noktada gözlem kulelerinin kapatılması veya azaltılması yönünde bir çalışma olup olmadığına ilişkin kaynaklar şu bilgileri paylaştı:
“Geniş ve dinamik bir saha olan bölgede sürekli yeni gelişmeler olmakta ve bunlar yakından takip edilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri olarak gelişen durumlara göre değerlendirmeler yapılarak planlar sürekli güncellenmektedir. Bu kapsamda kuvvet kaydırılması veya ihtiyaç duyulabilecek diğer hususlara yönelik tedbirler alınmaktadır.”